Ihmeelliset koulukuviot

Kyllä kesäasukkaan silmiin näyttää kovasti hassulta tämä touhu koulujen kanssa Pälkäneellä ja Kangasalla.

Kun lehteä ja lehden nettisivuja lukee, huomaa että Pälkäneellä joku tai jotkut näkevät Pälkäneen lukion jonkinlaisena isona ongelmana ja kunnalle taloudellisena rasitteena, josta pitäisi äkkiä eroon. Näin siitäkin huolimatta, että lukion kehittämisen kanssa ollaan vihdoin herätty Ruususen unesta ja ruvettu tekemään asialle jotakin. Minkäänlaista ylpeyttä ei osa tunne siitä, että kunnassa vielä on oma lukio – päinvastoin. Naapurissa Kangasalla tilanne on sitten ihan toinen. Omasta lukiosta on haluttu pitää ylpeydenaiheena kiinni kynsin hampain, eikä kukaan ole tuota linjausta edes kyseenalaistanut.

Kylien pikkukouluista Kangasalla ei sitten niin välitetäkään, vaan niiden lakkauttaminen on joillekin pyhä tehtävä. Koulujen kohtaloista äänestetään nykyisin keskimäärin joka viidennessä valtuustokokouksessa.

Lehteä lukiessa keksin, miten kouluvääntöön saataisiin lisää mielenkiintoa ja selkeitä ratkaisuja. Sain tämän idean pikkukoulujen keskinäisestä jalkapalloturnauksesta. Kaikki valtuutetut jaettaisiin eri joukkueisiin – vaikkapa sitten Vilpeilä, Lahdenkulma, Pohja, Raikku, Kautiala ja ehkä joku muukin pois joutavaksi katsottava – jotka ottaisivat mittaa toisistaan jalkapallon merkeissä. Kyseessä olisivat todelliset pudotuspelit, kun turnauksen viimeisiksi jääneiden joukkueiden koulut lakkautettaisiin.

Valtuutetut olisivat velvollisia edustamaan aina omaa kotikyläänsä tai asuinaluettaan. Ns. ulkopuolisina joukkueisiin määrättyjen valtuutettujen motivaatio varmistettaisiin sillä, että vain finalistijoukkueiden valtuutetut olisivat oikeutettuja kokouspalkkioihin seuraavan vuoden aikana. Muiden kokouspalkkiot ohjattaisiin kunnan kassaan.

Ottelut voitaisiin pelata vaikka kulttuuritalossa, ja niihin voitaisiin myydä lippuja. Tapahtuma varmasti kiinnostaisi oikein markkinoituna. Tuotto käytettäisiin kunnan talouden paikkaamiseen.

Tapahtumasta voisi rakentaa vuosittaisen, vain säästökohteet ja laji vaihtuisivat. Samalla saataisiin kunnalle varmasti näkyvyyttä tuova ”elämysvaltuusto”, johon voisi olla vetoa ja jonka keski-ikäkin pysyisi kurissa.

Kesä-Roope