Raikun kevätjuhlassa perustettiin uusi kunta

Raikun koulun kevätjuhlassa oli historian siipien havinaa, kun juhlaa vietettiin 150-vuotiaan Kangasalan kunnan perustamisjuhlan teemalla. Oppilaat olivat koulussa valmistaneet juhlaa varten asut 1800-luvun hengessä, ja myös juhlaan osallistuvien vanhempien ja isovanhempien toivottiin pukeutuvan teeman mukaisesti.

Vieraat noudattivat toivomusta kiitettävän aktiivisesti. Jokainen perhe sai valita, mitä ammattikuntaa tai säätyä haluaa esittää – oli papistoa, aatelistoa, kauppiaita, välskäreitä, räätäleitä, sotilaita, kokkeja ja jopa pyöveli. Pöydissä istuttiin valitun ammattikunnan ja säädyn mukaisessa järjestyksessä.

Juhla alkoi ammattikuntien esittelyllä, jonka jälkeen käytiin läpi alueen historiaa ja 1800-luvun tapahtumia. Näitä seuranneiden piirileikkien jälkeen Raikun koulun presidentti Wili Niinimäki julisti Kangasalan itsenäiseksi kunnaksi ja tätä juhlistettiin ykkös- ja kakkosluokkalaisista tytöistä kootun ryhmän kannel-esityksellä.

Juhlan virallisen osuuden jälkeen kaikki pääsivät syömään herkullista juhla-ateriaa 1800-luvun tyyliin: muikkuja, uunijuureksia, erilaisia sämpylöitä ja leipiä. Jälkiruuaksi oli kahvin ja teen kera monenlaisia leivonnaisia, erityisesti korvapuusteja. Juhlassa tarjotut ruoat ja leivonnaiset olivat oppilaiden vanhempien valmistamia.

Juhla-aterian jälkeen nelosen oppilaat esittivät vanhemmille vanhoja arvoituksia.