Kuhmalahden terveysasemaa lopetetaan taas

Kangasalan kunta aikoo taas lopettaa Kuhmalahden terveysaseman. Lopettaminen oli esillä viimeksi puoli vuotta sitten, mutta kiitos valtuutettujen, terveysasema sai silloin jatkoaikaa.

Tällä kertaa lopettamisen syynä on paitsi raha, myös se, että oikeudenmukainen lääkäri- ja sairaanhoitopalvelujen tasaaminen koko kunnan alueella edellyttää Kuhmalahden terveysaseman lopettamista kokonaan ja terveyspalveluiden siirtämistä Sahalahden ja Kangasalan terveysasemille.

Mitä oikeudenmukaista siinä on? Esimerkiksi Vehkäjärven perukoilta on Sahalahden terveysasemalle matkaa jopa 40 km ja Kangasalan terveysasemalle lähes 55 km, kun taas Kangasalan länsipäässä matkat lääkäriin ovat murto-osan näistä. Lisäksi entisen Kuhmalahden alueella asuu paljon ikäihmisiä, joille pitkä matka laboratorioon ja lääkäriin tuo isot haasteet. Ja näitä pitkiä laboratorio- ja lääkärireissuja saattaa joutua tekemään jopa viikoittain. Terveysaseman lopettamisen jälkeen useimmat siirtyvät varmasti käyttämään taksia lääkärireissuihinsa ja sehän on sama kuin siirtäisi rahaa taskusta toiseen.

Jos terveysasema lopetetaan, kunta säästää laskelmiensa mukaan 85 836 euroa per vuosi edellyttäen, että kiinteistö saadaan myytyä. Jos kiinteistöä ei kukaan osta, säästö on paljon pienempi, sillä kiinteistökulut jäävät kuitenkin jäljelle, vaikka toimintaa ei olisikaan. Säästölaskelmassa mainitut summat ovat Kangasalan budjetissa hyvin pieni raha verrattuna ”kulttuuritalo Guggenheimiin” ja sen ylläpitoon. Ja nyt puhutaan kuitenkin asukkaiden terveyspalveluista, joiden pitäisi olla kaikille lähipalveluja.

Kuntaliitoksen jälkeen Kangasala on ollut vain ottavana osapuolena Kuhmalahden suhteen. Esimerkiksi 143 ha:n metsäkappale Vehkajärvellä kelpasi maksuksi, kun Kangasalan kunta vaihtoi 26 ha:n maa-alueen Tarastejärveltä. Maksoipa kunta vielä välirahaakin 50 000 euroa.

Lisäksi Vehkajärven vesihuoltoon, Pentorinteen ja Pohjan koulun remontteihin tarkoitetut liitosrahat ovat yhä teillä tietymättömillä. Verorahat kelpaavat, mutta vastineeksi saamme vain palvelujen supistamista ja lakkauttamista. Jos terveysaseman toiminta lopetetaan, myös kylän muut palvelut loppuvat yksi toisensa jälkeen. Nyt olisikin hyvä tilaisuus käyttää käyttämättömiä liitosrahoja terveysaseman palvelujen ylläpitämiseen.

Kuhmalahden terveysasema on välttämätön palvelu itäisen Kangasalan asukkaille. Poiketkaa päättäjät jonakin tiistaina talossa, kun on viikon ainoa laboratorioaamu; ovi käy tiuhaan ja asiakkaita riittää. Samoin lääkärin vastaanotolle on tungosta.

Pitäkää valtuutetut huolta siitä, että Kuhmalahden terveysaseman toiminta jatkuu entisellään.

Sinikka Toivonen