On aika iloita, on aika surra

Maarit Humalajärvi keskustelee näyttelynsä avajaisissa tamperelaisen Tuula Mäkisen kanssa.

Keltaisessa Talossa iloitaan, surraan, hymyillään ja kyynelehditään kesäkuun ajan. Maarit Humalajärven On aika -tekstiilitaidenäyttelyn teokset ovat syntyneet monen tunteikkaan ajatuksen ja hetken tuloksena.

– Hymy ja kipu ovat yhtä aikaa sekä läsnä että toisinaan niin kaukana toisistaan. On aika iloita ja on aika luovuttaa. Elämän hauraus voi koskettaa läheisen poismenolla, luonnon kauneudessa kun amaryllis vähitellen kuihtuu tai kun pieni käsi koskettaa ja lapsi pyytää leikkimään. Teokseni kuvaavat toisen ihmisen kohtaamista ja kannustavat toivottavasti elämään hetkessä, taiteilija taustoittaa.

Hattulassa asuvalta Humalajärveltä on Keltaisessa Talossa esillä kaikkiaan 15 tekstiilitaideteosta. Uusien teosten lisäksi esillä on töitä, jotka ovat olleet aiemmin esillä kansainvälisissä näyttelyissä. Suurimman osan teosten materiaaleista Humalajärvi on maalannut tai värjännyt luonnonväreillä. Luonnonvärit tarttuvat parhaiten silkkiin tai villaan, joten valtaosassa teoksia on pohjana jompikumpi näistä materiaaleista. Värjäämiseen hän on

”Kevät herää” I. Materiaalina on pajunkissoilla värjätty silkki. Konekirjonta on tehty viskoosi- ja metallilangoilla.

käyttänyt esimerkiksi tulppaanin terälehtiä, punasipulia ja pajunkissoja.

– Pajunkissoja päädyin käyttämään katsellessani oman pihamme valtavaa pajupöheikköä. Keitin pajunkissat ja käärin ne teoksen pohjana olevaa silkkiä vasten pakettiin ikään kuin hampurilaisen. Ilmatiivis paketti sai sitten tekeytyä parin viikon ajan, ja tuloksena oli kaunis keltainen sävy, Humalajärvi kertoo.

Esillä elämän rikkaus

Teoksissa näkyy taiteilijan innostus tilkkutöihin. Valtakunnalliseen nykytilkkutaideryhmä Pistoon kuuluva Humalajärvi lisää, että hän on käyttämillään tekniikoilla halunnut kuvata myös elämän rikkautta.

– Rikkautta olen kuvannut materiaalien kerroksellisuudella ja runsaalla käsin- tai konekirjonnalla. Samalla olen saanut viipyillä teosten aiheiden äärellä, Valkeakoski-opiston tekstiilityön suunnittelijaopettajana työskentelevä Humalajärvi kertoo.

 

Hiljaiset kivet. Kivien herkkyys, jyhkeys ja monipuolinen väritys ovat kiinnostaneet Maarit Humalajärveä pitkään. Olen pysähtynyt kivien äärelle lukuisat kerrat matkojeni varrella. Kivet ovat kertoneet monet viestit menneiltä sukupolvilta, taiteilija kertoo.

 

On aika -tekstiilitaidenäyttely Keltaisessa Talossa 3–28. kesäkuuta. Avoinna ti–pe klo 11–18, la 10–15 ja su 12–18.