Wanhat moottorivehkeet heräävät Haltian kesässä

Zetoreiden paraati kääntää päät.

Kone tykkää, kun sitä käytetään. Elottomana vanhat koneet ja kulkupelit ovat vain kuollutta rautaa.

Ruususen unta nukkunutta laitetta ei väännetä väkisin käyntiin, vaan houkutellaan eloon pehmein ottein. Vanhat mestarit osaavat suhtautua koneisiin arvostavasti. Heidän häärimistään seuratessaan tulee nostalginen huoliolo: kuihtuuko heidän hyppysissään kantama tekniikkageeni nykyaikana.

Vempaimien sympaattisessa puksutuksessa on jotain yksinkertaista ja mutkatonta. Niiden äärellä ymmärtää, että vielä pari sukupolvea sitten elämä oli yhden ihmisen hallittavissa. Käsistään kätevä isäntä osasi käyttää, korjata ja jopa rakentaa kaikkea mitä perhe tarvitsi hankkiakseen elantonsa pelloista ja metsistä.

Vanhaa perinnettä on tallennettu monella kylällä. Kesän perinnetapahtumissa koneita herätellään henkiin ja jälkipolvet pääsevät tekemään aikamatkan vuosikymmenten taakse. Leppoisat perinnetapahtumat ovat sekä isien että poikien kesän kohokohtia.

Sydän-Hämeen kesä jäi viime vuonna elokuista huipentumaansa vaille, kun Oksalan perinnepäiviä ei enää järjestetty. Kukkolan perinnetapahtuma perustui edesmenneen Jouko Suoniemen valtaviin maa- ja metsätalouskonekokoelmiin. Yhdeksi päiväksi maatalousmuseo Varstassa vanhuudenpäiviään viettävät vempaimet pääsivät takaisin pelloille.

Tänä vuonna puutetta paikkaa joka neljäs vuosi järjestettävä Haltian Wanhat Moottorivehkeet -kesänäyttely. Haltialla perinnettä on tallentanut Tapio Körhämö, jolla on pellon laidassa oma moottorisahamuseo. Moottorisahojen lisäksi Haltialla pääsee 27. kesäkuuta kokemaan maa- ja metsätyökoneiden sekä kulkupelien pärinää. Mukana on traktoreita, autoja, kaksipyöräisiä, maamoottoreita ja muita koneita. Väkeä viihdyttää muun muassa jätkäperinneryhmä. Tunnelmaa luovat seppien pajan kalke sekä savun ja tervan tuoksu.

Pari viikkoa myöhemmin vanhan ajan koneita ja työtapoja pääsee seuraamaan Rautajärvellä. Vanhan savotan kesätapahtuma, metsä- ja maatalousnäyttely, järjestetään tänä vuonna 11.–12. heinäkuuta. Jouko Vilkmanin isännöimä näyttely kokoaa entisaikojen työkoneiden ja -tapojen taitureita eri puolilta maata.