Ensimmäiset olympialaiset

Aune Toivio kurvasi rollaattorirallissa kolmanneksi, vaikka hän näkee huonosti.

– Vasen silmä on leikattu kaihista ja oikeata hoidetaan. Minulla on paljon vaivoja, mutta täällä elämä sujuu kuin leikki, hän sanoi.

Toivio kertoi, että naapurihuoneiden asukkaat auttavat toisiaan ja pelaavat toisinaan yhdessä bingoa.

– Sen saa isoilla kirjaimilla kirjoittaa ja alleviivata, että viihdyn täällä. Hoitajat ovat ystävällisiä. Itse pyysin ja pääsin tänne, hän totesi.

Rollaattorirallin lisäksi Pentorinteen vanhainkodin olympialaisissa lajeina oli tuoksukilpailu, ajan veikkaus ja renkaanheitto.

Osallistujat istuivat ringissä ulkona ja henkilökunta kiersi lajien kanssa heidän luonaan. Lajit osoittautuivat haastaviksi, mutta väki nautti auringonpaisteesta ja yhdessäolosta.

 

Rentoa yhdessäoloa

Rekolan vanhainkodissa olympialaiset ovat perinne; Pentorinteessä nämä olivat ensimmäiset. Informatiivinen omaisten ilta on aiemmin järjestetty vuosittain. Tällä kertaa osastonhoitaja Marjut Hietanen halusi rennompaa ohjelmaa.

– Mietin, että millä kivalla voitaisiin katkaista arki. Näissä olympialaisissa on yhdistetty yhdessäolo, kesäkauden avajaiset, avoimet ovet ja sukulaisten tapaaminen. Sekä Pentorinteen asukkaat että päivätoiminnan porukka osallistuvat, joten he pääsevät myös näkemään tuttuja, Hietanen kertoi.

Olympialaisten lisäksi ohjelmassa oli musiikkia, grillimakkaraa, täytekakkua, henkilökunnan kanakävely ja yhteislaulua Matti Rauhalahden ja Olavi Toivion johdolla.

 

Ensimmäinen kultamitali

Inkeri Yli-Hinkkala asuu Pentorinteessä yhden kolmasosan kuukaudesta ja loput kotona.

– Täällä on mukava tunnelma ja hyvä henki. Sääli on, jos tämä hävitetään, hän sanoi.

Yli-Hinkkala sai kultamitalin renkaanheitosta.

– Ensimmäinen elämässäni ja kai viimeinenkin. Meillä kaikilla kuudella sisaruksella urheilu- ja voimistelunumero oli seitsemän. Minä olin enemmän esiintymispuolella. Järjestettiin kesäjuhlia ja saatettiin tehdä kaksikin näytelmää samoille juhlille. En usko, että nykyajan nuorilla on niin hauskaa kuin meillä oli, hän epäili.

Annikki Mattila (vasemmalla) voitti rollaattorirallin ja Kaarina Mikkola tuoksukilpailun.