Neljä myytinkertojaa

Johanna Vilén, Emmi Vuorinen, Kusti Vuorinen ja Inka Ylihärsilä tutustuivat toisiinsa sattuman ja yhteisten tuttujen kautta. Neljän ammattitaiteilijan Myytit-näyttely on esillä Mikkolan Navettakalleriassa kesäkuun loppuun asti.

– Ensin sovimme, että teemme näyttelyn tällä porukalla. Sitten katsoimme, mikä meitä yhdistää. Tajusimme, että me kaikki kuvitamme omaa tarinaamme ja maailmaamme, Ylihärsilä kertoi.

Inka Ylihärsilä (vasemmalla) maalasi Kalan mehiläisvahalla ja Johanna Vilén Unilentäjät öljyväreillä.

Näiden taiteilijoiden tyylit ovat monella tavalla toistensa vastakohtia. Näyttely on hajanainen mutta tasapainoinen. Heidän taiteensa on salaperäistä ja haastavaa tulkita.

Ylihärsilä maalaa sulatettavalla mehiläisvahalla. Hän aloittaa yhdestä väriläiskästä, josta maalaus lähtee intuitiivisesti syntymään.

– Viimeiset neljä vuotta olen maalannut tämän tyylisiä, tämän näyttelyn tiimoilta voisi sanoa myyttisiä, hahmoja, hän sanoi.

 

Taiteilijasuku

Kusti Vuorinen on Emmi Vuorisen poika. Taiteellisuus kulkee suvussa: Emmin sisar on kuvataiteilija ja aviomies sekä pojat muusikkoja. Emmi on itsekin kuvataiteilija, viime vuosina hän on keskittynyt grafiikkaan.

Äidin ja pojan teokset eivät voisi olla erilaisempia. Emmin työt ovat herkkiä, yksityiskohtaisia ja siroja. Niissä on vähäeleinen värimaailma.

Kusti on tunnetumpi musiikistaan, mutta hän osaa myös maalata ja veistää. Näyttelyssä on häneltä muutama mustavalkoinen maalaus, mutta suurinta osaa töistä hallitsevat vahvat värit, selkeät linjat ja laajat pinnat.

 

Kuoleman kauniit puolet

Vilén tekee taidetta monella eri tekniikalla. Tässä näyttelyssä on grafiikkaa, maalauksia, mehiläisvahalla tehtyjä ja hiilimustegvanssimaalauksia.

– Se on taiteen paras puoli, ettei aina tarvitse tehdä samaa. Olen perehtynyt hiilimustegvanssimaalaukseen ja tehnyt siitä lopputyönkin, mutta lopputulos on aina arvoitus. Nautin siitä, ettei tekniikkaa voi hallita. Elämässä monia asioita hallitaan, joten taiteessa tykkään sattumanvaraisesta tuloksesta, hän kertoi.

Vilén tekee vapaaehtoistyötä saattohoidossa.

– Elämän ja kuoleman raja kiehtoo. Ihmiset kokevat kuolemaan liittyvät asiat pelottavina. Niistä ei puhuta, koska niihin liittyy kipua. Kuolemassa on kauniitkin puolet. Siinä on oma pyhyytensä, armoa, paljon lohtua ja rakkautta, hän sanoo.

Myytit-näyttelyssä pääsee näkemään äidin ja pojan taidetta. Keskellä Kusti Vuorisen Aukko tiedossa -veistos ja seinällä Emmi Vuorisen grafiikkaa.