Tulen, veden, maan värejä

Päivi Valtonen (oikealla) oli Teija Karin näyttelyn suunnittelijana ja lopulta myös ripustajana. – Päivi ei ollut minun oikea käteni, vaan minä olin Päivin vasen käsi. Niin tärkeä hän oli tässä työssä, Kari kiitteli.

Teija Kari aloitti maalausharrastuksensa vuonna 1985 Pälkäneen seudun kansalaisopiston kurssilla opettajanaan Tuula Vanne-Hokkanen. Hiilityö nimeltä Asetelma syntyi puolen vuoden aikana.

– Olinhan minä siihenkin asti koko ikäni piirtänyt kaikenlaista, mutta tätä pidän ensimmäisenä varsinaisena työnäni, Kari esittelee.

Hän on vuosikymmenten aikana kokeillut monia tekniikoita, mutta työskentely öljyväreillä on ollut hänelle mieluisinta. Uusimmat työt ovat syntyneet Valkeakoski-opiston kursseilla Taina Hokkasen ohjauksessa.

Asetelma on ensimmäinen työ myös hänen 30-vuotisjuhlanäyttelynsä, joka on kesäkuun ajan nähtävänä Pälkäneen pääkirjasto Arkin näyttelytilassa.

Aikaisemmin Teija Kari on osallistunut useisiin Pälkäneen kansalaisopiston ja Valkeakoski-opiston sekä Pälkäneen maalausryhmän yhteisnäyttelyihin. Ennen Arkin näyttelyä hänellä on ollut yksi oma näyttely, silloin Pälkäne-Seuran Tuulimyllymuseolla.

Maalauksia-näyttely avattiin kesäkuun alussa pienimuotoisella konsertilla ja monien ystävien voimin. Teija Kari tunnetaan paikallisesti monipuolisena taiteen harrastajana, joka on esiintynyt paljon muun muassa laulajana ja näyttelijänä yksin ja eri kokoonpanoissa.

Lämmintunnelmaisista avajaisista muodostuikin pienoiskonsertti, jossa esiintyivät sekä Jarmo ”Jakke” Rantanen ja Hannu Laaninen yhdessä Teija Karin itsensä kanssa että Pälkäneen Musiikkiteatterin lauluryhmä.

Hehkuvia ja viileitä töitä

Teija Kari nimesi näyttelynsä töistä itselleen läheisemmäksi viime vuonna maalaamansa Lumikukat-työn (Öljy pahville).

Teija Kari suosii maalauksissaan voimakkaita värejä ja vahvaa viivaa. Aiheet nousevat usein luonnosta ja erilaisista luonnonilmiöistä.

Näyttelytöissä nousevat vahvasti esiin tulen, veden ja maan erilaiset muodot: tuli ja aurinko, vesi tai jää sekä maasta nousevat kasvit. Eri elementtien värimaailmat räiskyvät suoraan katsojan silmiin tai virtaavat viileinä tajuntaan, miten milloinkin, mutta värikylpyä näyttely tarjoaa yllin kyllin.

Taitelija itse kertoo, että ideat töihin syntyvät usein nopeasti ja yllättävästi.

– En oikeastaan osaa sanoa, mistä se johtuu. Yhtäkkiä vain pitää saada jotain paperille, hän sanoo.

Kari kuvailee, että joskus yöllä mieleen piirtyy jotain sellaista, että kuva jää tajuntaan. Sitten se alkaa saada muotoaan. Vähitellen hän on etääntymässä esittävistä luontomaalauksista mielikuvituksellisempaan suuntaan.

– Viime aikoina olen halunnut rikkoa rajoja, sekoittaa tekniikoita ja astua etäämmälle perinteisestä tyylistä. Minulle abstraktit työt ovat rajojen rikkomista jo sinänsä, sillä en ole koskaan opiskellut abstraktia tyyliä. Mutta se kiinnostaa minua ja haluan kokeilla, Teija Kari sanoo.

Meriaiheisia töitä.
Tulipalo, yksityiskohta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuutamo, yksityiskohta

 

 

 

 

 

 

 

 

Suopursut, yksityiskohta.