Viestintuojaa ei saisi ampua

Ympäristö ensin. Postin näkemys asioiden tärkeysjärjestyksestä on kunnioitettava, mutta monen maaseudulla asuvan mielestä valitettavan huono. Postissa järjestellään jakelun esitöitä uudelleen ja tehdään samalla muutoksia jakelureitteihin. Reittejä muuttamalla jakeluautot saadaan aiempaa tehokkaampaan käyttöön ja ajokilometrejä vähennettyä. Tämä puolestaan pienentää hiilidioksidipäästöjen määrää, minkä Posti muistaa asukkaille jakamassaan tiedotteessa mainita heti alussa. Muutamaa riviä myöhemmin käy selväksi, että osa asukkaista tulee saamaan postinsa nykyistä myöhemmin iltapäivällä, eikä postilaatikoiden siirroiltakaan vältytä.

Osa asukkaista ehti jo ilahtua ilmoituksesta oikealta ohjattavaan autoon siirtymisestä, koska esimerkiksi Ämmätsän suunnalla Luopioisten suunnasta tulleen postin jakelussa perinteisen vasemmalta ohjattavan kanssa oli välillä hankaluuksia. Ilahdus vaihtui hermostumiseen, kun kävikin ilmi, että jakelureittien muutosten myötä postilaatikot ovat autonvaihdon jälkeen taas monin paikoin väärällä puolella tietä. Reitin väärään päähän joutuneet puolestaan opettelevat lukemaan postinsa aamukahvin sijaan päivällisen aikaan.

Jatkuvat tehostamiset ja henkilöstövähennykset niskassaan laatikkorivin siirtämistä ehdottelevalle postinjakajalle on kuitenkin turha ärhennellä – eikä äveriäiden tarvitsekaan. Postin maksullisten erikoispalveluiden pitäisi taata ”lähilaatikko mökille” tai lehden kotiinjakelu.

Eri asia sitten on, kuinka monella on varaa maksaa useita satoja euroja vuodessa ylimääräisestä sadan metrin edestakaisesta jakelumatkasta. Lisäksi yli 75-vuotiailla ja liikuntaesteisillä on oikeus saada Postin perusjakelu tontin rajalle tai postiluukkuun, jos asiaa vain hoksaa vaatia.