Hevosen selässä ollaan omassa maailmassa

Suviisa ja Arja Vekuna-Korpi valmistautuvat talustusmaastolenkille Luopioisten
Ratsastuskeskuksessa.

28-vuotias suomenhevostamma Suviisa ja 20-vuotias shetlanninponi Vinski odottavat kärsivällisesti valmistautumista maastolenkille. Luopioisten Ratsastuskeskuksessa on alkamassa Kaukkalan Ratsastajien järjestämä talutusmaastoilu, jossa hevosen selkään voi totutella turvallisesti taluttajan kera.

Ratsuiksi on valittu rauhalliset yksilöt. Jokaisen hevosen temperamentti on erilainen. Suviisa ja Vinski eivät turhasta hötkyile.

– Tuonneko sitä pitäisi päästä, toista kertaa ratsastamassa ollut Arja Vekuna-Korpi naureskelee ja pohtii, voisiko Suviisa polvistua, jotta sen selkään olisi helpompi päästä.

Vekuna-Korven tytär käy ratsastamassa, ja niin äitikin päätti kokeilla ja hauskaahan se oli.

Harrastajista puolet aikuisia

– Talustusmaastoilu on suunniteltu nimenomaan aikuisia ajatellen. Aikuisen on helppo tulla mukaan, kun taluttajana on toinen aikuinen, jolta voi kysellä kokemuksista, ratsastuksenopettaja Marissa Henttinen kertoo.

Nykyisin monella tallilla jo puolet harrastajista on aikuisia, jotka haluavat hengähdystauon hevosen selässä kiireisen arjen keskellä. Tähän yhtyy myös paikallinen kesäasukas Hanna Valkonen, joka on viihtynyt hevosten parissa jo kolmekymmentä vuotta.

– Hevosen selässä ei keskitytä muihin asioihin, vaan ollaan omassa hevosmaailmassa, hän kuvailee.

Vastuullinen Kesäduuni 2015-kampanjan kautta palkattu Mikael Numminen on
päässyt tutustumaan tallin ylläpitoon ja siihen kuuluviin töihin.

Ratsastaminen ei ole sitä paitsi mitään kevyttä istuskelua.

– Ylämäessä mennään kevyessä istunnassa, nojataan eteenpäin ja nostetaan peppua, ollaan jalustimien varassa, Marissa Henttinen opastaa.

Kehosta löytyy ihan uusia kipeytyviä lihaksia.

 

Talustusmaastoilua järjestään kesän aikana vielä 13.6., 27.6. ja 25.7. Lapsille on torstaisin ponitalutusta.