Kangasalan Kuohenmaa on Vuoden kylä

Talkootöinä kunnanrannan uimakopit ja laituri, jääkiekkokaukalo, kentän jäädytys ja 42 kilometrin latuverkoston ylläpito. Koulun sisäremontti, jossa lattiat eristetty, ikkunat vaihdettu, kuisti ja keittiö uusittu. Myös koulun ulkoseinät on maalattu. Vuonna 2004 valmistunut Helinä Jaakkolan suunnittelema kymmenen kyläläisen toteuttama kirjontatyö koulun seinälle, ja kylän historiapiiri tehnyt Takamaan taival – tapahtumia ja tarinoita Kuohenmaasta -teoksen.

Vuoden kyläksi Pirkanmaalla valitussa Kuohenmaan kylässä Kangasalla elää vain 200 asukasta, mutta toiminta Kaarina Maununtyttärentien varressa on sitäkin aktiivisempaa.

Viime vuonna kylällä järjestettiin 216 tilaisuutta, joista suurin osa tapahtui kylätalolla – vanha koulu on ollut kyläläisten harrastuspaikkana vuodesta 1971 lähtien.

Vuosina 2013–14 huoli talon tulevaisuudesta oli kova, sillä Kangasalan kunta ei halunnut sitä enää kulueräkseen. Taloa tarjottiin kyläyhdistykselle ostettavaksi 350 000 eurolla tai runsaan 2000 euron kuukausivuokralla. Kyläyhdistys väänsi lopulta monien neuvottelujen ja palaverien jälkeen kunnan kanssa koulusta 30-vuotisen vuokrasopimuksen 540 euron vuosivuokralla ja lämmityskulujen ja muiden kulujen hoitosopimuksella. Vuokrasopimusta juhlittiin täpötäydellä kylätalolla lohikeiton ja Kuohenmaa-leivosten merkeissä.

Kyläläiset ovat yhteisessä kyläsuunnitelmassa päättäneet, että kylätalolle tehdään eristys- ja lämmitysremontti. Tarkoituksena on muun muassa järjestää tapahtumia ja harrastuksia kaikenikäisille, kehittää Kokovuoren luontoaluetta, markkinoida taloa aktiivisesti juhla- ja kokoustilaksi ja rakentaa tulevaisuudessa kylätalolle sauna paljuineen.

Kyläyhdistys ja Kangasalan kisa järjestävät kylällä muun muassa vanhusten iltapäiväkerhoa, jumppaa, lentopalloa ja lasten urheilukoulua. 7–15-vuotiaiden Puuhiskerhossa ovat ohjaajina lasten vanhemmat, ja joululaulutilaisuuksia ja pääsiäisjumalanpalveluksia järjestetään yhdessä seurakunnan kanssa.

Pirkanmaan Vuoden kylän valintaraadissa olivat mukana Reijo Kahelin Pirkanmaan liitosta, Päivi Kiviranta 4H Länsi-Suomesta, Jutta Ahro Etelä-Suomen ProAgrian Maa- ja kotitalousnaisista sekä Marja Vehnämaa Pirkan Kylistä.

Vuoden kylä julkistettiin edellisessä Vuoden kylässä eli Pinsiössä sunnuntaina.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?