Kirkastusjuhlat käynnistävät Sydän-Hämeen festariputken

Racecoast Rockin’ Fest tuo Kisarantaan hieman erilaiset lauantaitanssit. Vantaalainen Anne Talonen pisti helmat heilumaan haminalaisen Jarmo Kuosmasen kanssa. – Olin 15-vuotias 1980-luvun taitteessa, joten rockabillyaalto jätti lähtemättömät jäljet, Kuosmanen sanoo.

Musiikin ystävää hemmotellaan Sydän-Hämeen suvessa. Jossain päin seutua soi joka viikonloppu heinäkuun alun Kirkastusjuhlista alkaen.

Aitoon Kirkastusjuhlat ovat Suomen vanhimmat festarit. Ajan suurimmat suomalaistähdet ovat esiintyneet Honkalassa vuosikymmenestä toiseen. Palokunnan juhlista alkunsa saanut tapahtuma on säilyttänyt ripauksen kyläjuhlameininkiä.

Ylälava on muuttunut tanssisalista nostalgialavaksi. Tänä vuonna siellä nähdään muun muassa uudelleen aktivoitunut Juliet Jonesin Sydän, M. A. Numminen & Pedro Hietanen sekä Kaarle Viikate & Marko Haavisto.

Honkalan alalava on samanlainen klassikko kuin Linnanmäen puinen vuoristorata. Basson ja pomppivan yleisömassan tahtiin tutiseva rokkiliiteri tarjoaa sekä esiintyjille että yleisölle ikimuistoisia elämyksiä. Alalavaa sekä kellarin hikistä retrodiskoa on ehdotettu suojelukohteeksi.

Kirkastusjuhlat kasvattaa uusia kävijöitä perheystävällisellä linjalla: alle 12-vuotiaat pääsevät juhlille maksutta. Tänä vuonna nuorimmat juhlijat ovat erityisen innoissaan Elastisesta, Sannista, Kasmirista ja Haloo Helsingistä.

Äidit tykkäävät Samuli Edelmannista ja Paula Koivuniemestä, isät haluavat nähdä Steve ’N’ Seagullsin ja Melrosen ja koko perhe kokoontuu kuulemaan Popedaa sekä Pertti Kurikan Nimipäiviä.

 

Läskibasso paukkuu Kisarannassa

Viikko Kirkastusjuhlien jälkeen Kangasalan Kisarannassa järjestetään neljättä kertaa Racecoast Rockin’ Fest. Se kokoaa Amerikan autot, kellohameiset leidit ja rasvalettiset nahkatakkimiehet kuulemaan aitoa rock´n´rollia.

50-luvun juurihoitoa tarjoilevat australialainen Pat Capocci, englantilainen Bubba J. Faulkner, ruotsalainen Domestic Bumblebees, saksalainen Carolina & Her Rhythm Rockets, espanjalainen Sun Rockets ja kotimainen Savoy Deluxe & His Hillbilly Allstars. Juhlavieraita saapuu lähes yhtä laajalta alueelta kuin esiintyjiäkin.

Rockabillyn lomassa voi leikkauttaa hiuksensa tai teettää kampauksen tapahtuman hengessä. Lisäksi Kisarantaan kokoontuu komeita jenkkiautoja, levykauppiaita ja tyylin mukaisten vaatteiden kauppiaita.

 

Omaleimaisia kyläfestareita

Kolme Heikkiä Myllyrockin lavalla. Heikki Silvennoinen (vasemmalla) komppasi kitaran kanssa, kun Heikki Haavisto nousi lavalle tulkitsemaan Heikki Salon tekemän Heikki-bluesin.

Heinäkuun puolivälissä alkaa omaleimaisten kyläfestareiden sesonki. Kusti Vuorinen kokoaa Kuhmalahden Siuronsalmelle leppoisaan kesäiltaan sopivia jazzkokoonpanoja. Lauantaina 18.7. kello 19 alkavassa Ranta-jazzissa esiintyy Henrik Perello trio sekä myöhemmin varmistuva toinen bändi.

Jos säät vain sallivat, soittimet viritellään Siuronsalmen suurelle laiturille, joka on aikanaan palvellut tukkilaiturina. Tunnelma on lumoava, kun bändit musisoivat veden yllä ja Längelmäveden laineet kantavat säveliä kauniissa kesäillassa.

Sunnuntaina 26. heinäkuuta Heikin leivän piha Saarikylissä muuttuu festarikentäksi. Myllypäivät huipentava Myllyrock syntyy niin, että Saarikylien kesäasukas Heikki Salo kyselee soittajakavereita mukaan kyläkarkeloille ja buukkaa Herra Heinämäen lato-orkesterille iltapäiväksi jokakesäisen Kumpulan keikan. Sen jälkeen Haaviston tilan pihaan ajetaan rautakaupan auto, jonka toinen sivu avataan soittolavaksi. Sitten haetaan sen verran jatkojohtoa, että navetan vintiltä saadaan lavalle sähköt. Soittajat nostelevat kamansa lavalle ja sitten ollaankin valmiita.

Hurmaavan kyläkarkelon esiintyjät varmistuvat lopullisesti, kun he nousevat lavalle. Viime vuonna nähtiin muun muassa kolmen Heikin bändi, kun Heikki Salo ja Heikki Silvennoinen esittivät yhdessä Heikki Haaviston kanssa leipurille riimitellyn kappaleen.

 

Rockklubi keskellä ei mitään

Yleisön vaatimukset on kuultu ja Salonenkin voi taas lähteä August Rockiin: Lentomies Usva laskeutuu Kuohijoelle elokuun alussa. Porukat joraa, kun bändi vetää Muhkean rievän!

Kyläfestarit huipentuvat Kuohijoelle, jossa raikaa elokuun ensimmäisenä lauantaina perinteinen August Rock. Hyväntekeväisyystapahtuman tuotto ohjataan lyhentämättömänä TaYS:n lastenpsykiatrian osastolle. Viime vuoden 15. juhlakarkelossa lapsipotilaille lahjoitettu yhteissumma nousi jo yli 30 000 euron.

August Rock on miljöönsä puolesta täysin ainutlaatuinen. Kuohijoelle on joka suunnasta pitkä matka, ja sivistyksen merkit tuntuvat loppuvan ennen korpitaipaleita. Mutta keskellä ei mitään odottaa juhlavalaistu rockklubi ja satamäärin iloista juhlakansaa. Aslak & The Eskimos -klubin alakerrassa on tunnelmallinen pubi ja yläkerrassa nykyaikaisella esitystekniikalla varustettu sali katsomoineen.

August Rockin esiintyjät ja talkooväki löytävät paikalle netin muusikkoyhteisön kautta. Karkelon itseoikeutettu huipentaja on Passion, jonka 30-vuotisjuhlakeikasta koko tapahtuma sai alkunsa. Myös Distained ja Lentomies Usva nauttivat kotikenttäedusta. Tuomas Peurakoski ja Jaakko Pesola alkavat olla jo jokavuotisia Kuohijoen vieraita. Muita esiintyjiä ovat m.a.i.s.k, Misterss, The Men ja Grazy Mama & The Sidekicks.

Tänä vuonna kesäfestarit käynnistyvät jo juhannustorstaina, kun lähiruokaguru Heikki Ahopelto siirtää Kangasala-talon torstaiklubin parannettuna painoksena Villa Pinteleeseen. Entiseen hevostalliin rakennetussa Vaarin Baarissa syödään ensin hyvin lähiruokabuffetissa ja päälle kuunnellaan huippubändejä. Sekä ruoka että musiikki tulevat läheltä. Pääesiintyjä on Heikki Silvennoinen.

Maksuton kyläfestari Myllyrock on Sydän-Hämeen salaisuus: leppoisaa tunnelmaa ja huippuesiintyjiä, upeassa miljöössä. Viime kesänä Saarikylissä esiintynyt Heikki Silvennoinen soittaa juhannuksen alla ensimmäistä kertaa järjestettävässä Villa Pintele Woodstockissa.