Huussit haluttiin Kangasalta Etelä-Koreaan

Moni saa sähköpostia, jota pitää roskapostina ja laittaa sen katsomatta pois – näin varsinkin silloin, kun kirjaimet ovat kummallisia koukeroita. Näin kävi myös kuivakäymälöihin erikoistuneessa DT-keskus Kuivakäymälässä Kangasalla. Sinnikäs viestien saapuminen sai kuitenkin lopulta avaamaan postin.

– Siellähän olikin oikeaa asiaa, tuloksena oli lopulta 25 talon ja käymälälaitteen kauppa Etelä-Koreaan. DT -keskuksen sivut ovat vain suomeksi! DT-keskuksen Raini Kiukas myhäilee.

Etelä-Koreassa toimiva vanha yritys halusi omalle uudelle virkistysalueelleen suomalaiset kuivakäymälät rakennuksineen. Kuukausia kestäneen sähköpostiviestinnän tuloksena löydettiin kolme suomalaista käymälälaitemallia, jotka täyttivät korealaisten vaatimukset.

Rakennuspuoli ei ollut aivan yhtä helppo. Kevythirsirakentaminen ei ollut yrityksen edustajille tuttua, ja niinpä vastausta seinän paksuutta koskeviin kyselyihin ei meinannut kuulua millään. Lopulta DT-keskuksen oma ehdotus tuotti tuloksen: käymälän koko määräytyi kontin mittojen mukaan. Itse rakennus tehtiin kaikille malleille sopivaksi.

– Tosin vielä ovat pakkaamatta, joten jännitys säilyy loppuun eli juhannukseen asti, Kiukas kertoo.

Käymälärakennuksen valmistajana on Siekkelin Puutyö Valkealasta. Yrityksellä oli kokemusta ennestään Aasian viennistä, joten sahayrittäjältä tulivat paitsi rakennukset myös hyvät neuvot vientiin. Myös sopivan merikontin saaminen vaati omaa osaamista, jota Siekkelin Puuyön kautta löytyi.

Korealaisten himoitsemat käymälälaitemallit ovat Ekolet VU, Green Toilet 330 ja Biolan Eco -kompostikäymälä.

Kiukkaan mukaan myös Keski-Euroopasta on yllättäen tullut kyselyä huusseista, ja toimitusneuvottelut ovat jo käynnissä. Kopli Oy on vuonna 1994 perustettu perheyritys, jonka aputoiminimenä DT-keskus Kuivakäymälä on toiminut vuodesta 2004 alkaen.

Huussitietoutta ja osaamista on jo pitkään vienyt Pirkanmaalta maailmalle kuivakäymälöiden saloihin erikoistunut yhdistys Käymäläseura Huussi.

Raini Kiukas palkittiin muutama vuosi sitten Kultaisella talikolla Vuoden huussiteosta.