Mansikkasato runsaan viikon myöhässä normaalista

Mansikkasadosta näyttäisi tulevan Sydän-Hämeessä melko normaali viileästä alkukesästä huolimatta. Sato kypsyy kuitenkin runsaan viikon myöhässä verrattuna normaalin kesän aikatauluun. Mansikan pääsatokausi alkanee heinäkuun toisella viikolla.

– Viime vuonna meillä oli satohuippu 4–5. heinäkuuta. Nyt näyttäisi siltä, että pääsadon huippu on 14–15. heinäkuuta, Jukka Kittilä Niitty-Seppälän tilalta ennakoi.

Viileä keli ja hallayöt ovat aiheuttaneet ylimääräistä työtä viljelijöille. Suttisen marjatilan isäntä Simo Laakso toteaa, että harsojen kanssa on saanut pelata tänä vuonna huomattavan paljon enemmän kuin tavallisesti.

Viileistä keleistä on mansikoille jotain etuakin, sillä hitaasti kypsyminen tekee hyvää marjan maulle.

– Viileät yöt tekevät mansikasta varsin aromikkaan, kun taas kovilla helteillä mansikka pääsee helposti hieman ylikypsäksi. Sellaiset 20 asteen kelit ovatkin viljelijän näkökulmasta unelmakelejä, Kittilä vahvistaa.

Viime syksyn ja kevään märkyydestä johtuen kasvustovaurioita on havaittu koko maassa jonkin verran etenkin tiiviillä maalajeilla sekä vanhemmissa kasvustoissa. Satomäärät kuitenkin näyttävät ainakin toistaiseksi sekä Niitty-Seppälässä että Suttisen marjatilalla vähintään kohtuullisilta.

– Sadon ennustaminen on kuitenkin aina vähän arpapeliä, ja näin aikaisin kesällä sitä on vielä vaikea arvioida, Laakso muistuttaa.

– Lopullisesti sadon onnistumisen näkee vasta siinä vaiheessa, kun mansikka alkaa toden teolla kypsyä, Kittilä lisää.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?