Raikku rokkaa ja rakastaa avoimesti

– Kiva huomata, miten paljon hyviä bändejä on olemassa. Kunnollisia esiintymismahdollisuuksia on vain aika vähän, tuumaa raikkulainen Riku-Sippo Uotila.

Hän on itse järjestänyt kotitilallaan jo pitkään keikkapuitteet kuntoon yhdeksi illaksi bändeille, jotka ovat – ainakin vielä – suurelle yleisölle tuntemattomia. Tähän on ollut vahvasti vaikuttamassa Still-yhtyeessä vaikuttavan Uotilan oma musiikkitausta.

– Olimme harjoitelleet pitkään bändin kanssa maatilallani, ja kerran saimme idean kantaa kamat pihalle ja soittaa siellä ohikulkijoiden ja tuttujen iloksi, hän kertoo.

Kertaluonteiseksi ajateltu tempaus vakiintui säännölliseksi perinteeksi, joka järjestettiin pienen piirin yksityistilaisuutena. Paikalle rakennettiin kunnon lava, järjestettiin hyvä äänentoisto ja pyydettiin muutama muukin bändi. Kun kävijämäärä vakiintui parina vuonna noin neljäänsataan, päätettiin tilaisuus järjestää tänä kesänä ensi kertaa julkisena tilaisuutena, johon olisi mahdollisuus tulla kaikilla halukkailla.

Tapahtuma kulkee nimellä R3-festivaali, joka juurtui puuhamiesten puheisiin jo vuosia sitten. R3 viittaa sanoihin ”Raikku Rokkaa ja Rakastaa”.

– Se oli alun perin vain sellainen heitto. Kai se lähti siitä, että bändimme kaikki biisit ovat sellaisia jonkin sortin rakkauslauluja, amerikkalaiseksi stadionrock-tyyliksi Stillin suuntaa kuvaava Uotila hymähtää.

Sama suuntaus näkyy myös R3:n bändivalinnoissa – R3 ei halua olla mikään raskaan sarjan Tuska- tai ysäripopin Jysäri-festivaali vaan keskittyy pääsääntöisesti akselille country-rock-blues. Stillin lisäksi tapahtumassa soittaa joka vuosi puolentusinaa muutakin bändiä, mutta tämänvuotisista esiintyjistä Uotila on vielä vaiti.

– Perjantaille olemme suunnitelleet trubaduuri-iltaa, koska kaikki kuitenkin on jo silloin paikalla valmiina, hän suostuu paljastamaan.

Lauantain musiikkiputki alkaa kello 16. Tuolloin paikalla nähtäneen lapsiperheitäkin, vaikka iltaa kohden meno ainakin erillisellä tarjoilualueella käy vielä vauhdikkaammaksi kuin päivällä.

– Tapahtuman pitäisi sopia silti ihan kaikille. Viime vuonna nuorin kävijä oli kolmen kuukauden ikäinen ja kahdeksaakymmentä käyvä isäukko on varmaan sieltä vanhimmasta päästä. Tilan pihamaa on yleisöaluetta ja talo on varattu bändeille ”backstageksi”, Uotila selvittää.

Hänen ei ole tarvinnut nähdä oman televisionsa lentämistä ikkunan läpi, vaan bändit ovat hänen mukaansa käyttäytyneet fiksusti, keskittyneet esiintymiseen ja useimmiten jääneet viettämään iltaa yleisön kanssa.

Uotila kavereineen on järjestänyt musiikki-iltaa vuodesta 2005 lähtien, mutta pitkään Raikussa rakastettiin ja rokattiin vain joka toinen vuosi. Viime vuonna siirryttiin jokavuotisuuteen ihan käytännön syistä.

– Kahdessa vuodessa ehti aina unohtaa, mitä kaikkea viimeksi oli tehty.

R3-festivaali järjestetään Raikussa lauantaina 22. elokuuta.

Vaikka nimessä samankaltaisuutta onkin, R3 on periaatteeltaan liki päinvastainen kuin musiikkipiireissä tunnettu G3, joka on viitannut kolmen tunnetun huippukitaristin lähtemiseen yhdessä tien päälle. R3-festivaalissa lavan valloittavat lähiseudun vielä tuntemattomat bändit, jotka eivät lähde minnekään vaan kerääntyvät Riku-Sippo Uotilan kotitilalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?