Aikakauslehtien mennyttä maailmaa

Kangasalan Sahalahden museomakasiinissa avautuu heinäkuussa Taide ja tähdet -näyttely, joka esittelee monipuolisen valikoiman vanhojen aikakauslehtien kauniita kansia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Ensimmäinen mahdollisuus tutustua kansikuvataiteeseen on näyttelyn avajaisissa tiistaina 7. heinäkuuta kello 18. Näyttelyn kokoaja Kari Elkelä esitelmöi silloin aikakauslehtien kansitaiteesta museomakasiinissa.

Näyttelyn kuudesta teemasta ensimmäinen on Kotiliesi, joka muistetaan erityisesti Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun maalauskansista.

Onnellisia muistoja monille tuovat lapsuuden joululehdet, joissa Koivu ja Wendelin myös ovat tutuimmat kuvittajat. Yleislehdistä esillä ovat Avun, Seuran ja Viikkosanomien maalauskannet, joita tekivät lukuisat liian vähälle huomiolle jääneet taiteilijat.

Näyttelyn neljäntenä teemana ovat vanhat muotilehdet, joissa erityisesti erottuvat edukseen Kyllikki Raustilan Muotikuva-lehteen taiteilemat kannet.

Oman osastonsa saa tähtien tähti Marilyn Monroe, joka on ollut monien lehtien kansissa Suomessakin ja tulee olemaan vielä jatkossakin. Erikseen esitellään monien muiden tähtien kasvokuvat ajalta, jolloin uskottiin valokuvan voimaan eikä lätkitty lehden kansikuvan päälle isoja otsikoita nykytyyliin.

Näyttely on esillä Kangasalla Sahalahden museomakasiinissa osoitteessa Vanha Pakkalantie 14. Rakennus sijaitsee kirkkoon johtavan tien risteyksessä. Museo on avoinna 8.–19.7. keskiviikkona, torstaina ja perjantaina kello 14–18 ja viikonloppuisin kello 12–16.