Vehkajärven yhteinen olohuone

Vehkajärven kesäkahvilaan sisälle astujaa tervehtii iloinen puheensorina. Uusia asiakkaita saapuu jatkuvasti ja tiskin taakse muodostuu pientä jonoa. Vieraskirjaan on kertynyt pitkä lista nimiä.

Kahvilan salin puolella kesäisin kokoontuva ja kaikille avoin Heinäkuoro aloittelee sunnuntaisia lauluharjoituksiaan. Tiskin takana myymässä hyörii ensimmäistä kertaa Vehkajärven nuorisoseuran talkoolaisena kangasalalainen Heli Virola.

– Tänään on ollut vauhdikas päivä. Juhannuksen vietosta palaajat poikkeavat kahville. Asiakkaan roolissa olen huomannut, että täällä on aina ihmisiä. Tämä on kylän yhteinen olohuone, Virola kertoo.

 

Nuorille töitä

Vehkajärven kesäkahvilan toimintaa on pyörittänyt Vehkajärven nuorisoseura kylän vanhalla koululla jo lähes kymmenen vuotta. Aiemmin kahvilan toiminnasta vastasivat martat. Kesäisin nuorisoseura on palkannut paikallisia nuoria kesätöihin. Monen kylän nuoren ensimmäiset kesätyökokemukset ovatkin syntyneet kesäkahvilan myyjänä.

Tänä vuonna Osuuspankki lähti mukaan maksamalla kolmen nuoren kesätyöntekijän palkat. Heistä kaksi pyörittää kahvilaa arkipäivisin, ja yksi tekee Vehkajärven historiaan liittyvää tukimusta. Sunnuntaisin kahvilaa hoidetaan talkoovoimin.

 

Kokoonsa nähden suuri valikoima

Kahvilan vitriini notkuu tuoreita leivonnaisia ja suolaisia purtavia. Kaikki tarjottavat leivotaan aina aamuisin paikan päällä.

– Meillä on sellainen periaate, ettei mitään kahviin kastettavaa osteta kaupasta, Vehkajärven nuorisoseuran puheenjohtaja Jussi Pettersson toteaa.

Kesäkahvila toimittaa myös pienen elintarvikekioskin virkaa. Kahvilassa on leivonnaisten, kahvin, jäätelön ja juomien lisäksi myynnissä hyvin säilyviä elintarvikkeita sekä päivittäistavaroita ja hygieniatuotteita. Pettersson kertoo, että vaikka suuria määriä tavaroita ei voida säilyvyyden takia pitää varastossa, valikoimaa mietittäessä on pyritty kuulostelemaan mökkeilijöiden tarpeita niin, ettei yhden tavaran takia tarvitsisi lähteä kauas ostoksille.

 

Herkullista ja edullista

Jämsästä kotiin Tampereelle matkanneet Päivi Karjalainen ja Risto Isoranta olivat poikenneet kesäkahvilaan tauolle. Paikka oli heille tuttu edelliseltä kesältä, ja nyt he olivat päättäneet jo etukäteen käydä kotimatkalla kahvilla.

– Tarjottavat maistuivat tänään erinomaiselta. Hintatasokin on hyvin edullinen, mikä on positiivinen yllätys, kun tämä on kuitenkin näin pieni paikka, Karjalainen kehuu.

Molempien mielestä on mukavaa, että on olemassa kesäkahvilan kaltaisia, erilaisia taukopaikkoja.

Heidän mielestään näyttää siltä, että asiakkaita riittää, ja ihmiset ovat ottaneet paikan omakseen.

 

Taidetta ja löytöjä

Kahvila tarjoaa herkkuhetken lisäksi myös visuaalisia elämyksiä. Kahvilan seinille on ripustettu kesäasukas Pirjo Aution tauluja, jotka ovat myytävänä. Kahvilan sivuhuoneeseen on pistetty pystyyn kirpputori, jonne halukkaat saavat tehdä varauksen kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Vehkajärvelle juhannuksen viettoon tullut espoolainen Heljä Viirakivi kierteli ja katseli myyntipöytiä odotellessaan Heinäkuorossa laulavaa äitiään ja sukulaisiaan.

– Mielestäni tämä on ihana, pieni ja kotoisa paikka. Kuulin eilen messussa, että täällä on kirpputori ja päätin tulla tänään kiertelemään. Kyllä täältä jotakin löytyy”, Viirakivi hymyilee.

Kahvila on Viirakivelle entuudestaan tuttu. Hän on aiemmin käynyt siellä 4­5 vuotta sitten, jolloin hänen serkkunsa oli kesätöissä kahvilanpyörittäjänä.

 

Vehkajärvi puhaltaa yhteiseen hiileen

Vehkajärven nuorisoseuralla on kesäkahvilan lisäksi runsaasti kaikenlaista toimintaa, esimerkiksi näytelmäpiiri. Kesäkahvilasta saatavilla tuotoilla rahoitetaan seuran toimintaa ja ylläpidetään kylän juhlataloa Touhulaa.

Outi Petterssonin mukaan Vehkajärven kylässä on sellaista yhteisöllisyyttä, johon hän ei ole muualla törmännyt. Kaikki tuntuvat puhaltavan yhteiseen vehkajärveläiseen hiileen.

– Seitsemän vuotta meillä on ollut ympärivuotinen vapaa­ajan asunto täällä, ja heti alusta asti meidät on toivotettu lämpimästi mukaan kaikkeen toimintaan.

Kesiään Vehkajärvellä viettävän Heli Virolan mielestä on ihanaa, että kylässä jossa palveluita ei paljon ole, on kesäkahvilan kaltainen yhteinen kokoontumispaikka.

– Nuorisokin viihtyy vähän paremmin täällä mökillä, kun voi välillä poiketa kesäkahvilaan jätskille, Virola naurahtaa.

Annukka Tammilehto