Sahalahden museomakasiinissa esitellään kansitaidetta

Mennyt 1900-luku oli aikakauslehtien vuosisata. Silloin lehdissä myös kukoisti kansitaide, jonka komeus on havaittu kunnolla vasta jälkikäteen. Taide ja tähdet -näyttely esittelee kuudeksi teemaksi ryhmitellyn valikoiman tätä upeaa mutta unohdettua kansitaidetta.

Näyttelyn taideteemoista tunnetuin on Kotiliesi, joka muistetaan erityisesti Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun maalauskansista. Onnellisia muistoja monille tuovat lapsuuden joululehdet, joissa Koivu ja Wendelin myös ovat tutuimmat kuvittajat. Yleislehdistä ovat esillä Avun, Seuran ja Viikkosanomien maalauskannet, joita tekivät lukuisat liian vähälle huomiolle jääneet taiteilijat.

Näyttelyn tähtiteemoista ensimmäisenä ovat vanhat muotilehdet, joissa erityisesti erottuvat edukseen Kyllikki Raustilan Muotikuva-lehteen taiteilemat kannet. Oman osastonsa saa tähtien tähti Marilyn Monroe, joka on ollut monien lehtien kansissa Suomessakin ja tulee olemaan vielä jatkossakin. Erikseen esitellään useiden muiden tähtien kasvokuvat ajalta, jolloin uskottiin valokuvan voimaan eikä lätkitty lehden kansikuvan päälle isoja otsikoita nykytyyliin.

Taide ja tähdet -näyttely on kolmas osa trilogiaa, jossa esiteltiin vuonna 2013 kioskikirjoja otsikolla Kaunottaria ja pyssymiehiä ja vuonna 2014 sarjakuvia otsikolla Ankasta anarkiaan.

 

Näyttely on esillä Kangasalla Sahalahden museomakasiinissa osoitteessa Vanha Pakkalantie 14, 36420 Sahalahti. Rakennus sijaitsee kirkkoon johtavan tien risteyksessä. Aukiolojat 8.–19.7.2015, ke–pe 14–18, la–su 12–16, ma–ti suljettu.