VPK-perinne vahvasti voimissaan

Marssireitti kulki Aitoon keskustasta Honkalaan.

Sankka joukko aikuisia ja lapsia otti sunnuntaina Honkalan mäellä vastaan VPK:n marssia. Marssi Aitoon keskustasta Honkalaan käynnisti perinteisen Kirkastusjuhlien yhteydessä vietettävän Aitoon VPK:n vuosijuhlan, joka oli tänä vuonna järjestyksessään 133.

Jalka- ja moottorimarssi kuljettiin Valkeakosken soittokunnan tahdissa. Mukana olivat Aitoon VPK:n lisäksi Hämeenlinnan, Rautajärven ja Salmentaan VPK:t.

 

Ansioituneita palkittiin

Vuoden palokuntalaiseksi valittu Kari Keino kiitti yllätyspalkinnosta. Taustalla Vuoden palokuntanuori Milja Jäppi, työmyyränä palkittu Markku Penttilä ja hopeisen ansiomitalin saanut Pekka Syrjä.

Juhlan polkaisi käyntiin Aitoon VPK:n tämänhetkinen puheenjohtaja Erkki Hyöki, joka pidemmittä puheitta toivotti kansan tervetulleeksi viettämään helteistä iltapäivää.

Perinteiseen tapaan juhlassa palkittiin ansioituneita vapaapalokuntalaisia. Hyökin kanssa lavalle astuivat palkintoja jakamaan palopäällikkö Martti Honkala ja kunniapalopäällikkö Kari Keino.

Palokuntaperheestä tuleva Milja Jäppi sai Vuoden palokuntanuori-palkinnon ja Vuoden työmyyrän tittelit taas jaettiin Kati Hildenille ja Markku Penttilälle, jotka ovat kunnostautuneet monissa eri palokunnan tehtävissä.

Hopeisen ansiomitalin sai Pekka Syrjä ja vuoden palokuntalaiseksi puheenjohtaja valitsi kunniapalopäällikkö Kari Keinon.

 

Rautajärvi vei vesiviestissä

Helteisessä iltapäivässä kisattiin myös vesiviestin mestaruudesta ja otettiin mittaa palokuntalaisten fyysisen kunnon tasosta. Täysissä palovarusteissa juokseminen hellesäässä kun ei ole ihan kevyttä puuhaa.

Vesiviestissä viiden hengen joukkueet kisaavat sukkulaviestinä täyden vesiämpärin kuljettamisesta. Ainoastaan nopeus ei ratkaise, vaan veden on pysyttävä myös ämpärissä.

Hämeenlinnan VPK on voittanut viestin kolmena edellisenä vuonna, eikä varmasti olisi mestaruudesta mielellään luopunut, mutta pokaali vaihtoi omistajaa tänä vuonna. Pisteiden laskun jälkeen kilpailun päätuomarina toiminut Martti Honkala julisti Rautajärven joukkueen voittajaksi tasaväkisessä ottelussa.

Ensi vuonna vesiviesti-pokaali tuodaan taas Aitooseen ja katsotaan, viekö kotijoukkue silloin.

 

 

Puheenjohtaja Erkki Hyöki sanoi, että palokuntatoiminta yhdistää sukupolvia.

VPK sukupolvelta toiselle

– VPK- toiminta yhdistää sukupolvi. Osa VPK:laisista on ollut toiminnassa mukana 40-luvulta asti ja nuorimmat ovat vasta nyt ensimmäistä kertaa mukana, kertoi Erkki Hyöki avauspuheenvuorossaan.

Aitoon VPK:n porukka järjestää Kirkastusjuhlat täysin talkoovoimin. VPK-toiminta on hyvissä voimissaan, kun nuoria, innokkaita vapaapalokuntalaisia kylältä löytyy edelleen. Aitoolaiset Milla Motin ja Silja Penttilä ovat olleet jo pitkään mukana VPK-toiminnassa ja kertovat toiminnan olevan hauskaa ja kehittävää.

– Täältä saa kokemuksia ja voi saada elinikäisiä ystäviä, varsinkin jos käy leireillä, he sanovat ja suosittelevat toimintaan mukaan tulemista kaikille.

Palokuntanuoret järjestivät Honkalan pihamaalla leikkimielisiä kilpailuja pihalajeissa kuten naulanlyönnissä, pussijuoksussa ja tikanheitossa. Pihalta löytyi myös lapsia puoleensa vetävät pomppulinnat isommille ja pienemmille hyppijöille.

Väkeä riitti kuumassa kesäpäivässä. Kirkastusjuhlien yhteydessä vietettävässä juhlassa on mukava tavata tuttuja vuosikymmentenkin takaa.