Päällekkäisyydestä päästään

Suomen festaritarjonta on vilkkaimmillaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Aitoon Kirkastusjuhlat on kuitenkin säilyttänyt asemansa jättifestareiden ja genrejuhlien puristuksessa.

Tämänvuotiset karkelot onnistuivat mainiosti sekä järjestäjien että kirkastuskansan mielestä. Honkalaan löysi jokaisena kolmena iltana kolmisen tuhatta juhlijaa. Lisäksi sunnuntain päiväjuhla ja maanantain päivätanssit keräsivät molemmat muutaman sata kävijää.

Kirkastusjuhlien resepti on edelleen toimiva. Ripauksen kyläjuhlatunnelmaa säilyttänyt karkelo erottuu edukseen muista soittojuhlista.

Juhlan tunnelma rakentuu myös monipuolisuudesta. Sukupolvet kohtaavat Kirkastusjuhlilla, sillä sekä lavalla että sen äärellä on monenlaista ja -ikäistä väkeä.

 

Aitoo tarjoaa festarille ainutlaatuiset ja perinteitä tihkuvat puitteet. Erityisesti Rokkiliiteriksi ristitty alalava on sekä yleisön että esiintyjän kannalta huippuareena. Monessa isommassa tapahtumassa kolkot pinnat koventavat soundia ja merituulet vievät osan taajuuksista mennessään. Rokkiliiterissä sointi on pehmeä, ja yleisö pääsee kosketusetäisyydelle idoleitaan.

Takaseinien avaaminen on helpottanut alalavan tungosta. Täksi vuodeksi pihalle saatiin vielä jättiscreeni, jonka kautta lavan tapahtumia saattoi seurata etäämpääkin.

Kirkastusjuhlien järjestelyissä on mukana väkeä enemmän kuin Aitoossa on asukkaita. Talkoomeininki tuo juhlaan kotoisuutta. Toisinaan talkooväen urakka tuntuu kuitenkin kohtuuttomalta. Tuhannet juhlijat – ja etenkin juhla-alueen ulkopuolella mellastavat kuokkavieraat – jättävät jälkeensä järjettömän sotkun. Juhla-alue pysyy silti siistinä, ja seuraavaksi aamuksi koko kylä on taas siivottu.

 

Aitoon VPK:n yli 130-vuotista taivalta juhlistavat Kirkastusjuhlat ovat Sydän-Hämeen kesän kohokohta. Pälkäneen keskustassa kesä puolestaan huipentuu Onkkaalan VPK:n juhliin.

Viime vuosien ajan palokunnat ovat juhlineet samana päivänä. Kiusallisesta päällekkäisyydestä päästään ensi vuonna. Omat palokuntaviikonloput lisäävät myös juhlan tuntua ja tuovat molemmille juhlille satoja lisäkävijöitä, sillä seudun väki ja kesäasukkaat jaksavat kyllä juhlia kahtena viikonloppuna.

Kirkastusjuhlien elintila riippuu lähikaupunkien isojen festareiden ajankohdasta. Jos Tampereella ja Aitoossa soittavat samat yhtyeet peräkkäisinä päivinä, väkeä ei saada liikkeelle Honkalaan.

Toivottavasti Aitoon ja Onkkaalan juhlat saavat ensi kesänä väkeä liikkeelle niin paljon, että palokunnat synkkaavat juhlansa pysyvästi eri viikonlopuille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?