Avoimet Puutarhat -päivä teki yleisöennätyksen

Puutarhatyöt vievät sydämen mennessään

Kaunis sää sai väen liikkeelle Avoimet Puutarhat -tapahtumassa kesäkuun viimeisenä sunnuntaina.  Halukkaat saivat avata puutarhansa ovet vieraille ympäri Suomea.

Myös Koivistojen ja Hyttisten puutarhoissa Kangasalla riitti väkeä tungokseen asti.

Marja-Riitta Koivisto on valtavan pihamaansa yksinhuoltaja. Tai näin hänen Pasi-miehensä tapaa leikkimielisesti sanoa. Mies kun ei ole lainkaan kiinnostunut puutarhahommista.

Marja-Riitan sydämen pihamaa sen sijaan on vienyt täysin. Hän on kaiket päivät ulkona puuhastelemassa.

– Rakensimme tämän talon 28 vuotta sitten. Meillä ei ollut aluksi tarkoitus tehdä erityistä puutarhaa, mutta se alkoi syntyä pikkuhiljaa. Ensin kasvimaa ja sitten milloin mitäkin, kun esimerkiksi saimme kasveja tuliaisina, Marja-Riitta Koivisto hymyilee.

Tontti on kaikkineen kolmen hehtaarin suuruinen, ja hoidettua pihamaata on sitäkin vajaa hehtaari. Alueella on muun muassa hyötykasvipuutarha, useita lampia, erilaisia rakennelmia kuten pergola sekä 170 ruusupensasta.

Maaperä tontilla on varsin kostea, joten lammikot saavat vetensä luontaisesti. Ensimmäinen lampi syntyi kuin vahingossa, kun Koivistot kaivoivat maasta multaa maakellarin kattoa varten. Kuoppaan alkoikin kertyä vettä.

Viehättävään pergolaan Marja-Riitta sai idean nähdessään vastaavan Ahvenanmaalla. Kotiin päästyä sellainen piti tehdä kotipihallekin.

 

Visuaalinen suunnittelija

Talon nyt jo eläkkeellä oleva emäntä on entinen maalauksen opettaja ja taiteilija. Hänellä oli oma taideliike, jonne hän teki itse kaiken myytävän.

Visuaalista silmää siis löytyy myös puutarhan suunnittelulle. Tosin käytännön asiat Marja-Riitta on joutunut opettelemaan kantapään kautta kokeilemalla. Kaikki kasvit eivät menesty tällä pihalla.

– Minulla on yöpöydän vieressä pino puutarhakirjoja. Kuulun myös ruususeuraan. Jaloruusuja en ole saanut menestymään täällä, joten keskityn pensasruusuihin.

Marja-Riitta Koivisto on opetellut hitsaamaan kansalaisopistossa. Näin hän saa tehtyä kasveille metallisia tukia. Kaupasta ostettuna ne tulisivat kalliiksi etenkin näin isolle pihalle.

Puutarhassa on myös patsaita. Nekin ovat sen verran hintavia, että niitä on tullut ostettua harvakseltaan. Eräällä niistä on hauska tarina.

– Meillä oli jo kukko, mutta en ollut raaskinut ostaa sille kaveriksi kanaa. Sain eläkkeelle jäädessäni maalausoppilailta lahjakortin. Ostin sillä kanan ja totesin oppilaille, että olitte sellainen kanalauma, niin patsas muistuttaa minua teistä, eläkeläinen naurahtaa.

Pihan ruusutarha on kukkiessaan upea. Muista kasveista suosikeikseen Marja-Riitta mainitsee pionipenkin sekä lammen iirikset.

Lammikoissa on muutakin elämää. Sammakot ja vesiliskot viihtyvät niissä.

– Ja sudenkorennot! Etenkin loppukesästä täällä on valtavasti sudenkorentoja.

 

Kesämökin ihanat kukat

Eeva-Liisa Hyttisen ja hänen miehensä mökin pihamaa on hiukan erityyppinen mutta yhtä viehättävä. Koska kyse on kesämökistä, on emäntä halunnut keskittyä kukkiin.

– Asumme Hattulassa, ja minulla on siellä marjapensaat ja muut. Ei tällaisessa lehdossa omenapuut edes menestyisi, ellei raivaisi ympäriltä puita, Hyttinen selvittää.

Toisaalta pienilmasto pihassa on hyvä niille kasveille, jotka siinä viihtyvät. Maassa riittää kosteutta tälläkin tontilla.

Eeva-Liisa Hyttinen on opetellut pihatyöt alkeista lähtien itsekseen.

– Kun istutin ensimmäiset sipulit niin ihmettelin, että miksi ne naapurilla nousevat maasta mutta meillä eivät. Olin laittanut ne väärinpäin. Näin alkeista lähdin liikkeelle, nainen hymähtää.

Pihan rakennelmat on tehnyt hänen miehensä. Eeva-Liisa itse viljelee monia kukkia siemenistä asti.

– Se on joskus pitkäveteistä mutta myös aika hauskaa. Nyt olen mieltynyt näihin uusiin akileijalajikkeisiin.

Kun Hyttiseltä kysyy vinkkejä helppoon pihaan, hän tokaisee, että helppohoitoista puutarhaa ei olekaan. Ei ainakaan, jos haluaa keskittyä kukkakasveihin.

Pihan suunnitteluun hän antaa vinkin.

– Kannattaa istua alas useaan paikkaan puutarhassa ja katsella ympärilleen. Silloin huomaa, että tuonne ja tuonne voisi laittaa jotakin.

Avoimet Puutarhat -päivän järjestivät Puutarhaliitto ja Kotipuutarha-lehti nyt neljäntenä peräkkäisenä vuonna.

Pergolassa on viihtyisä istua.

Sinivaleunikon väri ihastuttaa monia.

Marja-Riitta Koivisto pitää lammen iiriksistä.

Marja-Riitta Koivisto työskenteli aikaisemmin maalauksen opettajana.

Akileijat ovat kuin mummonmyssyjä muodoltaan.

Koivistojen pihan kukko- ja kanapatsailla on hauska tarina.

Mökkipihan istutuksia.

Koivistojen pihalla on tilaa erilaisille istutuskokonaisuuksille.

 

Eeva-Liisa Hyttisen hyppysissä kukoistavat muun muassa paprikat.

Eeva-Liisa Hyttinen kasvattaa monia kukkasia itse siemenestä.

 

Kierrätysmateriaaleista tehty pihavaja on ilo silmälle mökin pihassa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?