Kokonainen sika tuli syötyä

Sade helpotti juuri sopivasti perjantai-iltana vietetyn Herkkujen yön alkaessa. Vihavuoden koskikahviolla tarjoiltiin perinteisesti villisika-annoksia ja kuultiin haitarimusiikkia.

– Kyllä pelotti, mutta ainahan sää on riski, Vihavuoden koskikahvion yrittäjä Mona Iso-Mustajärvi huokaisi helpotuksesta, kun ilta oli pelastettu.

Kaikkia sää ei kuitenkaan hirvittänyt.

– Sateiseen kesään on jo totuttu, mökiltään Koivulahdesta paikalle veneilleet valkeakoskelaiset Niina Lahtinen ja Anssi Vuorinen naurahtavat.

Paikalle olisi tultu joka tapauksessa.

– Tiedettiin tapahtumasta ja päätettiin, että tullaan tänään mökille, niin päästään tänne, Niina Lahtinen kertoo.

Villisika oli heille uusi herkku, mutta maistui molempien mielestä erittäin hyvältä.

 

Pitkään kypsytettyä

Hauholaisyritykset ovat kattaneet herkkuja yöhön vuodesta 2000 alkaen. Vihavuodessa on perinteisesti tarjottu kokonaisena palvattua villisikaa. Nyt tarjolla oleva villisika oli Mika Tonterin tilalta Hausjärveltä ja suurin, jonka voi kokonaisena palvata. Sikaa oli kypsytetty kolmisenkymmentä tuntia.

– Tämä maistuu ihan erilaiselta kuin tavallinen sianliha. Rasva menee läpi ja tekee lihasta pehmeän, herkkua tarjoilleet Risto Tömisevä ja Eira Pohjola sanovat.

Hyvin annoksia kuluikin ja niitä kehuttiin hyviksi ja ravitseviksi. Täyttävän aterian hintakaan ei päätä huimannut. Wuolteen kartanosta herkuttelijoita Vihavuoteen kuljettanut M/s Wuolle – laiva saapui laituriin yhdeksän jälkeen, mutta sika alkoi olla loppuun kaluttua tavaraa jo sitä ennen. Nurmijärveläiset, Puutikkalassa kesiään viettävät Tuulia ja Jukka Åberg olivat käyneet maistelemassa ennenkin ja maku oli taattu tälläkin kertaa.

Ravitsevan annoksen jälkeen kelpasi nauttia jälkiruoaksi muurinpohjalettuja ja lopuksi laittaa tanssiksi.