Taiteen yhdistämät

Kaisa ja Juhani Järvisen töitä on esillä Vuolijoella elokuun puoleen väliin asti.

Kun ujo ja arka kohtaavat, voi syntyä taidetta – sanan kaikissa merkityksissä. Kun ujo ja hiljainen koulupoika Juhani Järvinen kohtasi Heleniuksen kangaspainossa Aitoossa tulevan vaimonsa, herkän ja aran Kaisan, kemiat kohtasivat. Kesätöiden merkeissä tapahtunut kohtaaminen johti ensin tapailuun, sittemmin avioliittoon ja perhe­elämään, jossa lapsilla on ollut tärkeä osa. Taide ja käsillä tekeminen ovat aina olleet keskeinen osa pariskunnan elämää.

– Kun tapasimme 1970–luvulla, Kaisa opiskeli tekstiilitaidetta Kuopion muotoiluakatemiassa ja minä opiskelin maalaustaidetta ja grafiikkaa Helsingin Kuvataideakatemiassa, silloisessa Ateneumissa. Taisimme tuolloin olla molemmat niin ujoja, että kommunikoimme parhaiten taiteen kautta. Vuosien varrella ujous on karissut meistä kummastakin, mutta taide on ja pysyy, Juhani Järvinen muistelee.

– Muistatkos, kun istuimme ensimmäistä kertaa yhteisen kahvikupillisen ääressä Aitoossa. Pyörittelit päätäsi ja katsoit kaikkialle muualle paitsi minuun, et tainnut oikein uskaltaa katsoa minua suoraan silmiin. Mutta niin vain juttu lähti lopulta luistamaan molemmin puolin, Kaisa Järvinen lisää.

Nykyisin Simpeleellä vanhassa pappilassa asuvien Järvisten töitä pääsee tästä viikosta eteenpäin ihailemaan Galleria Virpi & Orbissa Vuolijoella. Juhani Järvinen tuo Vuolijoelle puuveistoksiaan ja grafiikkaa. Kaisa Järviseltä on esillä grafiikkaa ja pronssiveistoksia.

 

Juhani ja Kaisa Järvinen tutustuivat viime viikolla Erkki ja Virpi Yli-Vakkurin johdolla AteljeeGalleria Virpi & Orbin tiloihin ja pihamaahan. Järvisten yhteisnäyttely Vuolijoella avautuu kuluvalla viikolla.

Taidetta ja opetustyötä

Monipuolisena taiteilijana tunnettu Juhani Järvinen oli jo koulupoikana innokas piirtäjä. Pälkäneellä syntynyt ja kasvanut mies muistelee edelleen lämmöllä kuvaamataidon opettajiaan Pälkäneen yhteiskoulussa. Raili Laitinen ja Liisa Hartikainen opettivat nuorelle taiteilijanalulle paljon.

– Heidän kauttaan tutustuin ensimmäisen kerran abstraktiin taiteeseen. Enhän minä nuorena pojankoltiaisena siitä paljon ymmärtänyt mutta kiinnostuin sen verran paljon, että aloin ahmia taidekirjoja. Kai sitä uskaltaa tällä iällä jo tunnustaa, että olin vähän rakastunutkin Liisa Hartikaiseen, Juhani Järvinen naurahtaa.

14–vuotiaana Järvinen kiinnostui toden teolla maalaamisesta. Hän valmistuikin myöhemmin taidemaalariksi, mutta varsinaista taidemaalaria hänestä ei kuitenkaan koskaan tullut. Opetustyöt veivät miehen mennessään, ja taiteellinen mielenkiinto kohdistui enemmän kuvanveistoon ja grafiikkaan.

1980–luvulta lähtien Juhani Järvinen toimi Keski­Suomen käsi­ ja taideteollisuusoppilaitoksessa

Juhani Järvisen Nocturne. Veistoksen materiaalina on käytetty puuta ja pigmenttiä.

kuvallisten aineiden lehtorina. Vuodesta 1994 vuoteen 1998 hän toimi Imatran taidekoulun rehtorina, jonka jälkeen hän toimi Saimaan ammattikorkeakoulun kulttuurin koulutusjohtajana. Vuosina 2010–2012 Järvinen opetti Saimaan ammattikorkeakoulussa yliopettajana. Viime vuosina oma taiteellinen työ ja kansainväliset hankkeet ovat vieneet miehen ajan.

– Hallinnon, kuratoinnin ja kirjoittamistöiden lisäksi olen ollut erilaisissa taidealan luottamustehtävissä kotimaassa ja ulkomailla. Maalarin koulutuksen käyneenä en kuitenkaan osaa hylätä väriä. Teoksissani pinnan käsittely ja väri ovatkin tärkeitä, Juhani Järvinen kertoo.

Perusluonteeltaan Järvinen sanoo olevansa enemmän taiteilija kuin virkamies. Taiteilijana hän taas on enemmän esteetikko kuin elämän ilmiöihin kantaaottava tekijä. Myös taidehistoria on aina kiinnostanut Järvistä.

– Virpi & Orbiin tuon veistoksia, jotka alun perin syntyivät ajatuksesta rakentaa jonkinmoisia

Kaisa Järvisen pronssiteos Pesuvesi.

egyptiläistyyppisiä hautapöytiä. Tekoprosessissa ne kuitenkin etääntyivät tästä ajatuksesta, Juhani Järvinen kertoo.

Digitaalisissa vedoksissaan Järvinen käsittelee näkemäänsä pitkälti kuin maalausta. Vanha, aikojen takainen teos on usein hänen uuden työnsä lähtökohta.

 

Mikä on merkityksellistä?

Kaisa Järvinen on opiskellut tekstiilitaiteen lisäksi grafiikkaa ja kuvanveistoa. Kotimaisten näyttelyiden ohella hänen töitään on ollut esillä kansainvälisissä näyttelyissä.

– Ilmaisullisesti painopisteeni on ollut selkeissä graafisissa muodoissa. Yhdistän usein tekstiilimäisiä pintoja luonnonmateriaalein koviin materiaaleihin. Esimerkiksi pronssi on kova ja raskas materiaali, mutta siinäkin voi olla herkkyyttä, Kaisa Järvinen muotoilee.

Viime aikoina Kaisa Järvistä on kiehtonut erityisesti elämän peruskysymykset, kuten kysymys siitä, mikä on merkityksellistä. Hänen teoksiaan on nähtävillä myös julkisissa tiloissa Itä­Suomessa. Parhaillaan hän viimeistelee Unikot­seinämaalausta imatralaisen kauppakeskuksen parkkitaloon.

Juhani Järviselle Vuolijoen näyttely on ensimmäinen hänen synnyinpaikkakunnallaan Pälkäneellä. Sekä Juhani että Kaisa Järvinen kertovat olevansa hyvin iloisia siitä, että saavat tuoda töitään Virpi & Orbin kaltaiseen paikkaan.

– Arvostamme suuresti vanhaa rakentamista, ja Virpi Yli­Vakkurin AteljeeGalleria on mahtavan idyllinen paikka. Kerrassaan hieno. Odotammekin pian alkavaa näyttelyä suurella innolla, Juhani Järvinen sanoo.

 

Kaisa ja Juhani Järvisen yhteisnäyttelyn Grafiikkaa ja veistoksia avajaiset keskiviikkona 15.7. klo 18–20 AteljeeGalleria Virpi & Orbissa Vuolijoella. Yhteisnäyttely on esillä taidegalleriassa 16.7.–16.8. Virpi & Orbi on kesän ajan avoinna to–su klo 13–18.