Oksalan tila: Varsta muuttui konehalliksi

Kesämyrsky vei tuulimyllyn siivet

Oksalan tilan vanha tuulimylly menetti siipensä kesämyrskyssä.

Kukkolassa sijaitsevan Oksalan tilan symboli, pellon laidassa seisova vanha tuulimylly menetti siipensä kesäkuun lopulla.

– Akseli oli lahonnut, ja peltoaukean poikki puhaltanut ukkospuuska pudotti siivet tielle, Tapani Suoniemi kertoo.

Siivet uusittiin ennen vuosituhannen vaihdetta, mutta vanha akseli oli päässyt haurastumaan niin, ettei se enää kestänyt kesän myrskyä.

Suoniemen mukaan mylly jää siivettömänä paikalleen.

– Akselin päälle pistetään suoja, ettei se lahoa enää enempää. Koneisto on edelleen toimintakykyinen, mutta ei sitä tässä vaiheessa ruveta entisöimään.

Vanhan tuulimyllyn siivet vapautettiin takavuosina Oksalan perinnepäivillä, kun edesmennyt Jouko Suoniemi jauhoi sillä näytösluonteisesti. Perinnepäivät järjestettiin viimeisen kerran kesällä 2013.

Vanha isäntä keräsi poikkeuksellisen laajan kokoelman vanhoja maatalouskoneita ja rakensi niiden säilytys- ja näyttelytilaksi suuren hallin, joka nimettiin maatalousmuseo Varstaksi. Tapani Suoniemi on siirtänyt museoesineitä puimalatoon ja muuttanut Varstan konehalliksi.

– Se on iso helpotus, kun koneet saa yhteen paikkaan ja katon alle. Iso osa työajasta on mennyt koneiden siirtelyyn, ja huollot ja remontit on pitänyt tehdä taivasalla, Suoniemi sanoo.

 

Oksalan perinnepäivillä leikattiin ruista ja jauhettiin näytöstyyliin tuulimyllyllä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?