Onko nyt kaikki huonosti?

Tiedotusvälineistä kuullaan ja luetaan joka päivä huonoja uutisia. Sota – ei vain arabimaissa, myös Euroopassa. Pakolaiset – ja pelkästään Syyriasta yli miljoona ihmistä. Talous – Kreikan velat, kotimaan taloudesta puhumattakaan.

Islamistien terrori-iskut. Uusi kylmä sota tulossa? Onko maailma menossa hulluksi? Mistä kaikki johtuu?

Helppo vastaus olisi: islam ja Putin. Mutta kuten aina, kaikki ei ole niin yksinkertaista kuin näyttää.

 

Suomessa pääuutisia ovat maan talous ja Venäjä. Niihin verrattuna pakolaiset ovat pikku juttu, Ukraina ja Arabian maat kaukana.

Ehkä kannattaisi keskittyä siihen, mikä on hyvin. Suomi sai uuden hallituksen ja se on kansan tahto.

Hallitus tekee varmasti parhaimpansa, jotta hyvinvointivaltio toimisi edelleen, kauppojen hyllyt olisivat täynnä tavaroita, ihmisillä olisi rahaa ja mahdollisuus matkustaa ulkomaille ja Suomi yksi maailman turvallisimmista maista.

Tuntuu ihan luonnolliselta. Mutta voisi se toisinkin olla – eikä pelkästään Afrikassa.

Tarjoan yhden esimerkin läheltä. Viro, juhannus vuonna 1992, rahareformin aikana. Ihmisillä ei ollut rahaa, oikeastaan rahalla (ruplilla) ei ollut arvoa. Jokainen sai vaihtaa neuvostoruplia kruunuiksi summan, joka on nykyrahassa kymmenen euroa. Keskimääräinen kuukausipalkka oli noin 35 euroa.

Mitä jos sama tilanne tapahtuisi Suomessa? Miten olisi, jos 1/3 asukkaista olisi muukalaisia, ei kansalaisia?

Tuntuuko kauhealta? Se on Viron tilanne.

Mitä jos vuonna 1918 sisällissodassa punaiset olisivat voittaneet? Jos vuonna 1940 ja 1944 puna-armeija olisi miehittänyt koko maan? Jos olisi käynyt niin kun nyt Itä-Karjalassa ja Inkerimaalla, joissa yleinen katukieli on venäjä ja Suomesta on jäljellä vain pilattu luonto.

 

Jokaisella omat ongelmat ovat tietysti tärkeimmät. Riittävätkö rahat kaikkeen? Lainaa pitäisi maksaa, autoa vaihtaa, talossa homeongelmia kellarissa. Vaimo ei ole varma, saako jatkaa töissä enää syksyllä. Lapset suunnittelevat matkaa Italiaan – onko se nyt turvallista? Ja kaiken huipuksi hampaasta irtosi paikka ja se on kipeä! Hermot eivät kestä!

Tavallinen tapa hoitaa ikävää masennusta on ostaa pari laatikkoa olutta tai pari pulloa väkevää ja yrittää unohtaa ongelmat. Varmuuden vuoksi on autotallissa vielä pätkä köyttä.

Ei lääkäristä ja lääkkeistä olisi paljon apua, kun stressin aiheuttaja on aina päällä. Ei ole vielä keksitty lääkettä, joka poistaisi ongelmat.

Suomalaisille ja muillekin ugrilaisille ei kelpaa amerikkalaistyylinen small talk ja everthing is great ja fine, ranskalaistyylisestä poskipussailusta ja halaamisesta puhumattakaan. Puristetaan hampaat tiukasti kiinni, ollaan hiljaa ja otetaan kaikki hirveän vakaavasti. Ei ihme, että suosituin elokuva on Mielensäpahoittaja.

 

Entä jos ottaisimme puhtaan A4-paperiarkin, ja laittaisimme vasemmalle puolelle miinus- ja oikealle plusmerkin. Miinuksen puolelle voimme laittaa kaikki edellä mainitut, mutta mitä oikealle puolelle?

Kyllä sinnekin jotain löytyy!

Kohta alkaa kolmen viikon kesäloma mökillä. Lapsilla meni kouluvuosi aika hienosti, arvosanat olivat hyviä. Hammaslääkärille ajanvaraus onnistui heti. Kaikki laskut sai maksettua. Homeasiantuntia kävi ja sanoi, että pitäisi tuulettaa säännöllisesti ja siinä kaikki.

Telkkarista tuli uutisia, että Turun telakalla on tilauksia vuoden 2020 asti. Kreikan konkurssi ei olekaan maailman loppu. Niinistö ja Putin pitävät yhteyttä, myös Obama ja Putin keskustelivat äsken puhelimessa.

Kreikka on menossa eurosta, mutta ehkä Venäjän rupla valuuttana ja Euraasian liito ovat heille parempi vaihtoehto. Se on heidän tahtonsa ja maa tulee meille hyvin halvaksi matkailukohteeksi, hyvä niin!

Niinistö ja Putin ovat pitäneet yhteyttä, eikä maihinnousu Ahvenanmaalle ehkä tänä kesänä tapahdu, vaikka Putinilla kuulemma on tontti siellä. Ja sää on nyt Suomessa vihdonkin lämmin!

 

Eräs viisas mies on sanonut, että kaikki ei ole niin huonosti kuin aluksi näyttää. Lähes kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa, paitsi kuolema.

Jokaisella on varmasti ollut joskus tilanne, että nyt taivas putoaa niskaan. Mutta onko se koskaan todella tapahtunut?

Mitä olisi, jos arvostaisimme toisten tekemisiä ja työtä enemmän, joskus jopa sanomalla: hyvin tehty (well done, great job, kuten Amerikassa). Korkein arvosana maassamme on valitettavasti kehitystila.

Ehkä myös toimittajilla olisi syytä etsiä enemmän hyviä uutisia. Lisää pilakuvia ja ehkä ei pelkästään Turussa vitsejä hämäläisistä ja päinvastoin.

Enemmän positiivisuutta, hymyä kasvoille!

Kaunista kesän jatkoa!

Raimo Saar

 

Kirjoittaja on pälkäneläinen maahanmuuttaja Virosta.