Rautahovi: Talo sai uuden maalipinnan ripeän talkooporukan voimin

Uutta maalia ja ehostusta

Rautahovi sai viikonloppuna uuden maalin ulkopintaansa aktiivisten talkoolaisten voimin.

Rautajärvellä sijaitseva Rautahovi on saanut ulkopintaansa uuden maalin. Reippaalla ja runsaalla talkooporukalla on viikonlopun aikana kunnostettu Luopioisten maamiesseuran omistamaa, vuonna 1957 valmistunutta rakennusta.

Sää suosi ja talkooporukkaa riitti aktiivisessa kylässä.

– Ei olisi voinut kuvitellakaan, että edistytään näin hyvin, maamiesseuran puheenjohtaja  Risto Vierikka sanoo.

Kolmas suunniteltu talkoopäivä sunnuntai jäi vapaaksi, kun työt etenivät odotettua nopeammassa tahdissa. Uuden maalipinnan lisäksi ulkopinnan rakolistat poistettiin, vanhat maalit raavittiin pois ja huonoja lautoja vaihdettiin sekä eristyksiä korjattiin. Sisätilat on maalattu jo viime vuonna.

– Eihän tästä talosta hommat koskaan lopu, Risto Vierikka toteaa.

 

Kiitos edelliselle sukupolvelle

Vuonna 1955 lyötiin Rautahovin paikalla ensimmäisen kerran lapiot maahan ja alettiin kaivaa monttua perustuksia varten. Maamiesseuran varapuheenjohtaja Olavi Seppälä muistaa koulupoikana seuranneensa töiden edistymistä. Vierikka ja Seppälä kiittävät edellistä sukupolvea rakennuksen pystyttämiseen vaadituista ponnisteluista.

Talkooväkeä tyytyväisenä kunnostetun Rautahovin portailla.

– Olemme heille velkaa sen, että pidämme talon kunnossa. Emme me saisi enää tällaista aikaan, miehet toteavat.

Vuonna 1954 paikkakunnalla pidettiin maatalousnäyttely, josta jäi innostus yhdessä toimimiseen. Lisäksi sodan jälkeen riitti väkeä, kun paikkakunnalle asutetulla siirtokarjalaisväestölläkin oli innostusta yhteiseen tekemiseen.

 

Työtä myös ensi kesänä

Kunnostus toteutetaan Pirkan Helmi ry:n hankeryhmän Leader-rahoituksen voimin, ja työt on saatava loppuun vuoden 2016 loppuun mennessä. Lisäksi remonttia varten on saatu arvokkaana lahjoituksena muun muassa ulkopinnan maalit ja mukana olevalta maanviljelysväeltä tarvittavaa kalustoa käyttöön. Vielä on edessä ikkunoiden vaihto sekä katon kunnostus ja maalaus.

Ensi kesälle jäävät pihatyöt sekä viereiselle pellolle tehtävä kunnollinen parkkipaikka. Lisäksi rakennetaan invasisäänkäynti.

Rautahovissa on ollut muun muassa kahviotoimintaa, ja sali on toiminut Rautajärven koulun liikuntasalina ja siellä jumpataan pari kertaa viikossa. Tulevaisuudessa rakennusta pyritään kehittämään erityisesti juhlatalon suuntaan ja toivotaan, että ihmiset löytäisivät sen syntymäpäivien ja muiden juhlien pitopaikaksi.

– Kunnostusta jatketaan sitä mukaa, kun saadaan rahoitusta, Vierikka ja Seppälä toteavat.

–Alku näyttää nyt kuitenkin todella hyvältä, he hymyilevät tyytyväisenä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?