Saarikylissä selätettiin sateet

Valentin Salon Päättömät ei tahtonut pysyä aittalavalla.

Sunnuntaiksi sattui kehnon kesän surkein päivä. Yhtenäinen sade alkoi aamuyöstä, kuten jo viikolla povattiin. Saarikylien Haaviston tilalla vietettävät Myllypäivät ja etenkin ne huipentava Myllyrock uhkasi vesittyä sateen vuoksi.

Riitta Tiitola-Heman, Terhi Norvasto ja Ulriikka Tiitola intoutuivat kehittelemään Travolta-koreografiaa, kun Acoustix soitti diskokuninkaan hitin vetävänä akustisena versiona.

Perinteisesti esiintymisareenana käytetty kuorma-auton lava ei tarjoaisi suojaa arvokkaille soittokamoille. Niinpä turvauduttiin luoviin ratkaisuihin ja tartuttiin työkaluihin.

– Miehet hakivat moottorisahat ja sorkkaraudat, Pirjo Veckman esittelee piha-aitan avattua seinää.

Perinnerakennuksen katon alle saatiin tapahtuman tunnelmaan sopiva esiintymislava, jolle ei nousta, vaan laskeudutaan. Aitoon VPK tuli apuun ja toi paikalle suuren teltan, jonka suojiin kannettiin penkit, jotta yleisönkään ei tarvitsisi värjötellä sateessa.

Lopulta sade taukosi ennen iltaa, ja olosuhteet olivat parhaat mitä tänä kesänä on tarjolla. Talvitakkeihin ja saappaisiin sonnustautunut yleisö pääsi joraamaan lavan edustan lätäköissä.

Kehno keli rokotti maksuttoman rockin kävijäkaartia hieman. Väkeä oli pari sataa.

Myös Myllypäivillä aurinkoinen lauantai oli vilkkaampi päivä.

– Lauantaina väkeä oli kolmisen sataa, ja ohrapuuroa meni 70 litraa. Sunnuntaina oli hiljaisempaa, mutta puuroa meni silti 50 litraa, kun Herra Heinämäen lato-orkesterin konsertin jälkeen lapsiperheet tulivat puurolle, Heikki Haavisto sanoo.

Haaviston Parvigalleriassa avautui Myllypäiviksi Helena Laakson, Marjo Tiitolan ja Marke Häkkisen näyttely Puita ja muita ja värien välkettä. Maalaukset ja peilit ovat esillä elokuun loppuun saakka.

 

Heikki Salo on luonut Saarikyliin Suomen sympaattisimmat festarit.

Perhejuhlan tuntua

Neljättä kertaa järjestetty Myllyrock syntyi, kun Heikki Salo kantoi Herra Heinämäen lato-orkesterin soittokamat Haaviston pihaan ja kutsui soittajakavereitaan esiintymään Myllypäivien päätteeksi.

Festaripihaa isännöivän Heikin leivän Heikki Haaviston lisäksi Myllyrockin lyhyeen historiaan liittyy olennaisesti kolmaskin Heikki, blueskitaristi Heikki Silvennoinen. Kun Saarikylien kesäasukas Heikki Salo pyysi kylällä asustanutta Silvennoista viime vuonna mukaan, tämä toi mukanaan ammattitason äänentoistolaitteet ja miksaajavelho Kari Luukkosen. Heidän ansiostaan Myllyrockissa on saatu nauttia Suomen parhaista soundeista, jotka vain kohentuivat tällä kertaa, kun laitteet laskettiin lavalta aitan suojiin.

 

Lavalla lapsia ja opetuslapsia

Annika Pudas ja viulunsoittaja matolla aloitti tämänvuotisen Myllyrockin.

Myllyrockissa vallitsee perhejuhlan tunnelma sekä lavalla että katsomossa. Alkuillan esiintyjäkaarti koostui Heikkien lapsista ja opetuslapsista, sen jälkeen alkaneen ”yllätysten yön” tähtiä olivat soittokaverit.

Illan aloittanut Annika Pudas on Heikki Salon lauluntekijävalmennettavia.

– Olin kahdeksan kuukautta Heikin kurssilla, helsinkiläislaulaja kertoo.

Duo syntyi, kun Pudas tutustui Särkänniemessä kesätöiden lomassa tamperelaiseen Elsa Vähäseen.

– Minä olen se viulunsoittaja matolla, Saarikylissä pitkään kesäasukkaana viihtynyt Vähänen esittäytyy.

Annika Pudas ja viulunsoittaja matolla soittaa vähäeleistä ja herkkää folkpoppia. Myllyrockissa sekä bändi että yleisö kuulivat sen soundin muhkeampana ja upeampana kuin koskaan.

Rima ei ainakaan laskenut, kun lavalle laskeutui Acoustix. Siinä soittavat Tiina Lähteenmäen kanssa Heikki Silvennoisen lapset Antti (kitara) ja Hanna (koskettimet) sekä Janne Heino (rummut).

Heikki Salo esittelee Tiina Lähteenmäen Acoustix-yhtyeen.

Lainabiisejä tarjoileva bändi ei turvaudu baarien nurkissa puhkisoitettuihin pakkopulliin, vaan riemastuttaa kappaleilla, joiden ei osaisi edes ajatella vääntyvän akustisiksi versioiksi. Abba- ja Travolta-hitit saivat väkeen liikettä, ja lavan edustan lätäköissä jorattiin niin kuin Travolta on meille opettanut.

Päättömiksi nimensä lyhentänyt Valentin Salon bändi soitti manserockia nuoruuden innolla. Bändi huipensi keikkansa illan ensimmäisellä ja energisimmällä Miljoonasade-tulkinnalla. Isä jatkoi Annaliisaa paremmin tunnetulla 506 ikkunaa -hitillä. Heikkien vaihdon jälkeen Sakari Löytty, Mikko Löytty ja Heikki Raudaskoski polkaisivat bluesvaihteelle ja soittivat Heikki Silvennoisen kanssa huikean setin alan klassikoita.

Olo oli taas vähän kuin olisi varkaissa käynyt. Huippusoittajat tarjosivat kesän parasta tunnelmaa ja soundia, eikä mikään maksa mitään.

 

Pennsylviasta Suomeen lomalle saapunut Jeff Price viihtyi Saarikylien tunnelmassa yhdessä vaimonsa Leena Ritchien kanssa.

Fantastic atmosphere

– Fantastic atmosphere, Pennsylvanian Philadelphiassa asustava Jeff Price hämmästelee Saarikylien Myllyrockin meininkiä.

Pari viikkoa Suomessa lomaillut amerikkalaismies päätyi maalaisfestarille Kangasalta kotoisin olevan vaimonsa Leena Ritchien kanssa.

– Tästä ei ollut kauheasti missään tietoa. Onneksi satuimme kuulemaan, että täällä voisi olla kiva tapahtuma.

Vaikka esiintyjät lauloivat pääosin suomeksi, olennainen välittyi myös kieltä ymmärtämättömälle kävijälle. Jeff Price vakuutti, että hänellä riittää kotona kerrottavaa sympaattisesta soittojuhlasta.

 

Tänne voi tulla lasten kanssa

– Olimme viikon mökillä. Herra Heinämäen lato-orkesterin keikka ja Myllyrock huipentavat loman sopivasti. Myllyrockin kova juttu on se, että tänne voi tulla lasten kanssa, Liina Sievers sanoo.

Hänen miehensä Esa Eloranta päätti viimekesäisen Myllyrockin ja oli myös tämänvuotisen tapahtuman yllätysesiintyjä. Tämä tuli ilmeisesti yllätyksenä myös miehelle itselleen.

Heikki Haavisto poikkesi tervehtimään Esa Elorantaa ja Liina Sieversiä, jotka huipensivat poikiensa Eelin ja Jooan kanssa lomaviikon Myllyrockissa.