Kuoroleiri ei toteutunutkaan

Anna Tapion koululla pidettäväksi suunniteltu Nuorten Kuoroliiton leiri peruuntui viime hetkellä osallistujapulan vuoksi. Leirin oli tarkoitus pitää päätöskonsertti Luopioisten kirkossa lauantaina 8.8. kello 14. Leirin tapaan myös päätöskonsertti on peruttu tältä kesää.

– Lasten kuoroleiri toteutuu kesällä 2016, mikäli osallistujamäärä ylittää 50 leiriläistä. Tänä vuonna määrä jäi jonkin verran liian pieneksi eikä leiriä pystytty toteuttamaan ilmoitetulla hinnalla, leirin johtaja Pekka Nebelund pahoittelee.

– Ensi kesäksi leiriä kuitenkin suunnitellaan uudelleen nimenomaan Anna Tapion koululle. Paikka on todella kiitollinen leirien järjestämiseen, sillä vastaaviin puitteisiin ei mikään muu paikka Suomessa yllä, Nebelund kehuu.

– Koulutus- ja majoitustilat ovat erinomaiset ja sijaitsevat samassa pihapiirissä.

Lasten kuoroleiri on suunnattu noin 7–17 -vuotiaille. Leiri on tarkoitettu nimenomaan yksittäisille kuorolaisille, eikä leirille osallistujalla välttämättä tarvitse edes olla kuoroharrastuspohjaa.

Ikäraja on ohjeellinen; edellytyksenä on, että osaa lukea ja uskaltaa olla poissa kotoa. Leirille voi tulla kokeilemaan, olisiko kuorolaulu se oma juttu. Tässä vinkki ensi kesäksi kaikille Sydän-Hämeessä asuville tai lomaileville musiikista kiinnostuneille!

 

Leiriperinnettä elvyttämässä

Nuorten Kuoroliitto järjesti aiemmin suuria kuoroleirejä, joihin osallistui kokonaisia kuoroja. Leirit olivat suosittuja vielä 1980–90 -lukujen vaihteessa. Silloin puuhamiehenä toimi Jarmo Kokkonen, Pekka Nebelundin opettaja.

Nyt Nebelund haluaa jatkaa perinnettä, osin kunnioituksesta opettajansa työtä kohtaan. Uuden jalansijan saaminen leiriperinteelle on haasteellista ja vaatinee aikansa. Tällä kertaa liikkeelle on lähdetty yksilöpohjalta.

– Yhteiskunta on muuttunut niin, että kokonaisia kuoroja on nykyisin vaikeampi saada kokoon. Perheet lomailevat ja harrastusten määrä on muutenkin lisääntynyt, Nebelund selittää.

Lisäksi kokonaisten kuorojen osallistuessa rahoitusvastuu oli kuorojen kannatusyhdistyksillä, jotka tekivät paljon talkootyötä. Uudessa mallissa se on suoraan lapsen vanhemmilla.

Nuorten Kuoroliitto on vuonna 1922 perustetun Sulasolin eli Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto ry:n jäsen. Sulasol on yksi maamme suurimmista harrastajamusiikkijärjestöistä.

 

Marja-Liisa Suomalainen