Mitä kiertopalkinnoille tehdään?

– Oletteko koulun entiset oppilaat huomanneet, että täällä eteisessä on vitriinissä vanhoja kiertopalkintoja? Mitä niille tehdään, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kati Domonyi-Kuusinen kyselee ja hakee pölyiset palkinnot näytille luokkahuoneen pöydälle.

–Vielä on virsikirjojakin 1800-luvun lopulta, hän lisää.

Vaikka koulutyö Lahdenkulmalla on päättynyt, kivirakennuksen kakkoskerroksen luokassa on jäljellä paljon tuoleja ja muutama pulpetti, televisio nurkassa ja ompelukoneet pöydällä. Näyttämön takaosan kirjastossa riittää luettavaa.

Vilpeilän ja Sariolan koulun opettajat käyvät tällä viikolla tai ovat jo käyneet katsomassa, mitä koulun irtaimistoa he voisivat hyödyntää omissa opetustiloissaan. Kati Domonyi-Kuusinen uskoo, että senkin jälkeen koululle jää tavaraa.

–Voisi järjestää huutokaupan, hän kaavailee ja viittaa samalla muutaman vuoden takaiseen koululla pidettyyn huutokauppaan, jossa erityisesti vanhoista opetustauluista käytiin kovia huutokisoja.

Lahdenkulman koulu ei ole ensimmäinen Sahalahden alueella lakkautettu opinahjo. Tursolan koulu jouduttiin lakkauttamaan jo vuonna 1978 vähäisen oppilasmäärän takia.

Lahdenkulmalla, Moltsian piirissä ehdittiin omassa koulussa käydä vuodesta 1900 lähtien. Varsinaisen koulurakennuksen puuttuessa opetustyö alkoi Arran talon toisessa päärakennuksessa, noin 50-neliöisessä huoneessa.

–Oppilaita oli silloin noin 15, isoisänsä jäämistöä tutkinut Simo Arra tietää.

Kati Domonyi-Kuusinen esittelee vitriinissä seisonutta opettajapatsasta. Vieressä Elmo Kuusinen.