Lähiruokatori, musiikkia, taikatemppuja, luontoretki, naamiaiset….

Toritanssit pyörähdellään kuhmalahtelaisen Country Clubin tahtiin.

Kangasalan 150–vuotissyntymäpäivät huipentuvat monipuoliseen Sadonkorjuukarnevaaliin torialueella lauantaina 29. elokuuta. Silloin vietetään kekriä, mystistä sadonkorjuunjuhlaa, lähiruuan ja paikallisen ohjelmatarjonnan merkeissä. Tapahtuma on maksuton koko perheen tapahtuma, jonka järjestäjänä on Kangasalan kunta. Sadonkorjuukarnevaali ajoittuu sopivasti Suomen luonnon päivään, ja sen kunniaksi pääsee torilta luontoretkelle Kangasalan Luonto ry:n opastuksella. Lähiluontokävelyllä suunnataan Kuohunlahdelle ja Kuohunharjulle. Lähtö on Kangasalan luonnon teltalta kirjaston edestä kello 13. Retkioppaana toimii Heikki Toivonen.

– Kekrijuhlat on järjestetty ennen vanhaan koko kylän yhteistyöllä, ja kaikki ruuasta ohjelmaan on saatu omasta maasta. Nykytermi on DIY – do it yourself. Tavoitteena on luoda jokavuotinen tuhansia kävijöitä torille vetävä yleisötapahtuma, joka tarjoaa sisällöltään vähän jotain uutta ja vastapainoa perinteisille toritapahtumille, tapahtumakoordinaattori Johanna Helimäki kertoo.

Kekriperinteisiin kuuluu lähiruoka. Kaikki halukkaat paikalliset kotikokit pääsevät tarjoamaan erikoisuuksiaan avoimeen pop up -ravintolapäivään. Lähiruokatorilla kangasalalaiset ja ympäryskuntien lähiruuan tuottajat puolestaan esittelevät ja myyvät omaa tuotantoaan. Torilla on myös ruokamyyntiä koko tapahtuman ajan, ja luvassa on esimerkiksi lähiruokaa festarieväinä.

– Maksuttomia myyntipaikkoja torille on vielä jäljellä, joten mukaan ehtii edelleen, Helimäki vinkkaa lähiruoan tuottajille.

Sadonkorjuukarnevaalissa järjestetään myös näyttely teemalla Omituiset vihannekset. Mikäli siis omasta puutarhasta löytyy jotain hassua, sen voi viedä mukanaan torille jokaisen nähtäväksi.

 

Ohjelmistokin paikallisin voimin

Sadonkorjuukarnevaalin ohjelmisto koostuu paikallisesta osaamisesta. Esiintyjiä valittaessa kriteerinä on ollut kangasalalaisuus tai jokin muu sidonnaisuus Kangasalaan. Torille saadaan kauan kaivatut päivähypyt, kun tanssijalkoihin liikettä laittaa Country Club Kuhmalahdelta. Lapsia ja lapsenmielisiä viihdyttää Herra Heinämäen Lato-orkesteri sopivasti päiväuniajan jälkeen.

Alkuillan ikärajattoman kaksituntisen konsertin pääesiintyjänä on Heikki Silvennoinen & Acoustic time. Koko perheen ohjelma päättyy valoon ja tuleen, Tuliteatteri Flamman huikeaan keskiaikahenkiseen esitykseen. Tämän jälkeen ohjelma jatkuu Karnevaaliklubilla Kangasala-talossa Fiolan ja Utopianistin kanssa pitkälle yöhön.

Sadonkorjuukarnevaali on nonstop-tapahtuma, jossa ohjelmatarjonta ei rajoitu pelkästään musiikkiin. Mystiikkaa tapahtumaan tuovat taikatemput ja illuusiot. Lisäksi torin ympäristössä on tarjolla esimerkiksi poniratsastusta, katutaidetta, luontoretkiä, sieninäyttely kirjastolla ja taekwon-doa. Sieninäyttelyn järjestävät Kangasalan Martat ja Kangasalan Retkeilijät. Tapahtumassa julkistetaan myös Kangasalan Kyky 2015.

Kekriperinteeseen kuuluu olennaisena osana myös naamiaiset. Yleisönkin sopii siis pukeutua tapahtumaan.