Pirkan kierros kannusti kuntoilemaan

Pälkäneen Paavolanharjussa seitsemän vuotta asunut Ville Kinnunen on tänä vuonna menestynyt niin hiihdossa kuin maastopyöräilyssäkin. Jyväskylän Neljän Vuoren Hiihdossa hän sijoittui neljänneksi 50 kilometrin matkalla ja heinäkuussa voitti Valkeakoskella MTB-marathonin lyhyen matkan.

– Ikinä ennen en ole kilpaillut, vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa rohkaistuin lähtemään, vaatimaton Kinnunen kertoo kilpailu-urastaan.

Ville Kinnunen ja perinteisen tyylin sukset. Tällä parilla on takanaan jo useita Pirkan hiihtoja, kuten tarrojen määrästä näkee.

Pirkan kierros on kuitenkin ollut ohjelmassa jo pitkään, tänä vuonna tulee kahdeksas koko kierros täyteen. Kinnusen suorittamaan kierrokseen kuuluvat 90 kilometrin Pirkan hiihto, 217 kilometrin Pirkan Pyöräily, 35 kilometrin Pirkan soutu kirkkoveneellä sekä 33 kilometrin Pirkan hölkkä. Hiihtoja ja pyöräilyjä Kinnusella on takana jo 13. Viime talvena sijoitus oli Pirkan hiihdon perinteisellä matkalla kahdeksas, ja aikaa kului vain 5.12.05. Pirkan pyöräily toteutetaan ilman ajanottoa, joten siinä sijoitusta ei ole tiedossa.

– Kaveri yllytti aikoinaan mukaan Pirkan hiihtoon, ja ensimmäinen kerta oli kyllä aika pitkä reissu. Siitä kunto on sitten lähtenyt kohenemaan, nyt 35-vuotias Kinnunen kertoo.

Kilpaurheilutaustaa Kinnusella ei ole, mutta peruskunto on syntynyt nuoruudessa ja vielä opiskeluaikana pesäpalloharrastuksen parissa.

– Kuntoilu tuli tilalle, kun joukkuelajit jäivät, Kinnunen kuvaa kuntoiluharrastuksensa alkua.

 

Pääjaleina maantiepyöräily ja hiihto

Pirkan kierroksen lajeista hiihto ja maantiepyöräily ovat valikoituneet Kinnusen suosikeiksi. Maastopyöräily on tullut mukaan vasta viime aikoina.

– Kisoissa olen huomannut, että tasapintaisilla osuuksilla pärjään hyvin, mutta teknisillä juurakko- ja kivikko-osuuksilla muut ottavat kiinni, Kinnunen kuvaa MTB-kisojen kulkua.

Valkeakoskella kisan voitto tuli lyhimmältä matkalta, johon Kinnunen osallistui kiireen vuoksi.

– Meille oli tulossa illalla vieraita, joten kotiin piti ehtiä ajoissa, hän selittää.

– Kovemmat kundit osallistuivat pidemmille matkoille, hän vähättelee voittoaan.

Tahko MTB-kisassa oma taso tuli testattua pidemmällä matkalla. Sijoitus 60 kilometrin kisassa oli tänä vuonna 86, kun kilpailijoita oli sarjassa kaikkiaan 1146.

Hiihdossa perinteinen tyyli on Kinnuselle vahvempi, mutta luisteluakin tulee treenattua.

– Molemmilla tyyleillä kelin mukaan, hän kuvaa harjoitteluaan.

Pirkan hiihdossa hän on kuitenkin tähän asti valinnut aina perinteisen tyylin sarjan. Myös muut hiihtokilpailut on käyty perinteisellä tyylillä. Jämi 42 -hiihdoissa Kinnunen oli helmikuussa 23. miesten yleisessä sarjassa, matkana oli 42 kilometriä. Jyväskylässä Neljän Vuoren Hiihdossa neljäs sija irtosi 35 vuotta täyttäneiden sarjassa.

Viime vuonna Kinnunen harrasti myös juoksua enemmän, mutta jalkavaivat ovat rajoittaneet harjoittelua. Erityisesti akillesjänne ja jalkapohja ovat vaivanneet juostessa. Tilalle on tullut kuntosaliharjoittelu, minkä myötä tulokset muissa lajeissa ovat parantuneet.

Kinnunen harjoittelee yhteensä 5-6 tuntia viikossa, tilanteen mukaan joskus enemmän, joskus vähemmän.

 

Sattuma toi Pälkäneelle

Uuraisilta Keski-Suomesta kotoisin oleva Kinnunen opiskeli Tampereen Teknillisessä korkeakoulussa konetekniikkaa. Perheen perustamisen myötä Kinnuset etsivät taloa lähiseuduilta ja sopiva koti löytyi Pälkäneeltä.

Seudulla on myös hyvät harjoittelumaastot. Maantiepyöräilyssä järvien ympäripyöräilyt ovat Kinnusen suosiossa, maastopyöräilyssä Isokangas-Syrjänharju tarjoaa erinomaiset puitteet. Hiihtoa hän harjoittelee Syrjänharjussa, jäällä tai työmatkan varrella Tampereella.

Sekä hiihdossa että maantiepyöräilyssä välineet ovat tärkeitä suorituksen onnistumisessa. Varastosta ei kuitenkaan löydy suksiarsenaalia joka lähtöön, vain yhdet perinteisen ja yhdet luistelutyylin sukset. Joka vuosi uusia ei hankita, vaan hyvän parin löytyessä käyttövuosia on jopa yli kymmenen. Pyöriäkin on kaksi, toinen maanteille ja toinen maastoon. Maantiepyörän Kinnunen hankki vuonna 2007, sitä ennen Pirkan pyöräily taittui monta kertaa tavallisella pyörällä.

Niin suksien kuin pyörienkin huollot ja korjaukset Kinnunen hoitaa omin käsin. Tässä on epäilemättä apua konetekniikan opinnoista.

– Pyörät ovat aika simppeleitä ja uudet pyörät vielä kestäviäkin, toteaa Kinnunen ja lisää toki olevansa kiinnostunut polkupyöristä.

 

Kuntoilua perheen ehdoilla

Kilpailua enemmän Kinnusta viehättää tapahtumissa mukana olo. Sijoitusten takaa ei löydykään kilpailuhenkistä suorittajaa, vaan kuntoliikunnasta nauttiva perheenisä. Tavoitteellisuutta on kuitenkin sen verran, että oman suorituksen parantaminen kerta toisensa jälkeen kannustaa harjoittelemaan. Vielä tärkeämpi tavoite on pysyä terveenä.

– Jos kunnossa pysyy, olisi hienoa olla mukana vielä veteraanisarjoissa, hän sanoo.

Aikaiset aamut ovat Ville Kinnusen parasta harjoitusaikaa.

– Arkisin käyn lenkillä tai salilla silloin, kun muut vielä nukkuvat. Tänä kesänä olen myös ajanut töihin pyörällä kerran tai pari viikossa. Töissä on mahdollisuus käydä suihkussa, John Deere Forestry Oy:llä metsäkoneiden tuotekehityksessä työskentelevä Kinnunen kertoo.

Työmatka Tampereelle on 45 kilometriä suuntaansa. Kinnuselta matka taittuu puolessatoista tunnissa. Työmatkapyöräily on onnistunut nyt, kun vaimo Hannele Kinnunen on ollut äitiyslomalla. Kinnusilla on kolme poikaa, joista vanhin aloitti juuri koulun. Harrastukset sovitetaan perheessä lasten hoidon mukaan. Myös Hannele Kinnunen harrastaa aktiivisesti liikuntaa, joten ymmärrystä kuntoilun vaatimaan aikaan löytyy puolin ja toisin.

 

Marja-Liisa Suomalainen

Ville-isä ja kymmenen kuukauden ikäinen Sisu-poika. Ville ja Hannele Kinnunen harrastavat ja kuntoilevat perheen ehdoilla.