Kulkureitit ja pysäköintipaikat muuttuvat

Havainnekuva Taysin uudesta etupihasta. Suunnittelusta ovat vastanneet Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy sekä Uki Arkkitehdit Oy. Arkkitehdit ovat hyödyntäneet suunnittelussa niin sanottua VALO-suunnittelumenetelmää, joka päästää tilojen käyttäjät tutkimaan rakennuksen ja tilojen toiminnallisuutta ennen niiden valmistumista. – Homma toimii siis vähän pelimaailman tapaan, Mika Suihko Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä kertoo. Kuva: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja Uki Arkkitehdit Oy.

Kuluvan viikon maanantaina käynnistynyt Tampereen yliopistollisen sairaalan etupiharemontti muuttaa kulkureittejä ja pysäköintipaikkoja sairaalan lähistöllä. Tästä viikosta lähtien sairaalan pääsisäänkäynti on Radius-rakennuksessa. Myös pääaula siirtyy vanhalta paikaltaan Sädetiellä sijaitsevaan R-rakennukseen. Radiukseen ajetaan Teiskontieltä Lääkärinkadun kautta. Samasta paikasta kuljetaan myös synnytykseen ja lastentautien päivystyspoliklinikalle. Teiskontien opasteet ohjaavat sairaalassa kävijät oikeaan liittymään.

Ensiapu Acutaan, Tekonivelsairaala Coxaan, Sydänsairaalaan, Silmäkeskukseen, Potilashotelliin, kappeliin ja Finn-Medi -rakennuksissa sijaitseviin toimipisteisiin ajetaan edelleen Teiskontien ja Kuntokadun risteyksestä.

Jos kulkee Taysiin bussilla, Pälkäneen ja Kangasalan suunnasta tultaessa uutta pääsisäänkäyntiä lähinnä on Hoitokodin pysäkki. Tampereen keskustasta päin tultaessa uutta pääsisäänkäyntiä lähinnä on Perhetukikeskuksen -pysäkki, eli seuraava pysäkki nykyisestä Taysin pysäkistä.

Kaikki remontin alle jäävän etupihan pysäköintipaikat ovat maanantaista alkaen pois käytöstä. Uuden pääsisäänkäynnin läheisyydessä asiakkaiden käytössä on Riviparkki.

Remontti etenee seuraavien vuosien aikana vaiheittain. Ajantasaiset tiedot rakentamisen etenemisestä ja rakentamisen vaikutuksista voi tarkistaa Taysin internetsivuilta.

 

Kolme uudisrakennusta

Mittavassa remontissa keskussairaalan etupihalle rakennetaan kolme uudisrakennusta. D-rakennukseen valmistuu uusi pääaula ja eri hoitoyksiköitä. D:ssä annetaan hoitoa raskaana oleville, synnyttäjille ja vastasyntyneille sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista kärsiville. Lisäksi siellä toimivat verisuonikirurgia, toimenpideradiologia, laboratorion näytteenotto ja välinehuolto. L-rakennukseen sijoittuu lasten ja nuortenkeskus, N-rakennukseen puolestaan Tays Sydänsairaala.

Edellisten lisäksi etupihalle rakennetaan maanalainen pysäköintihalli. Parhaillaan rakennetaan munuais- ja infektiopotilaille uusia tiloja E-rakennukseen.

Uudisrakennusten valmistumisen jälkeen remontoidaan sairaalan vanhat tilat.

 

Kustannusarvio 330 miljoonaa euroa

Remontin kokonaiskustannusarvio on noin 330 miljoonaa euroa. Kangasalan maksuosuus viisivuotiseksi suunnitellusta remontista on kuusi prosenttia ja Pälkäneen 1,5 prosenttia. Kunnittaiset maksuosuudet ovat arvioita.

– Rakennamme uudet tilat omaan taseeseemme ja rahoitamme hankkeen itse pääosin 25 vuoden lainalla. Emme siis pyydä kunnilta suoraan rahoitusta investointiin, vaan kunnat osallistuvat investointien rahoitukseen pitkällä ajalla ostamalla meiltä erikoissairaanhoidon palveluja. Investointien rahoituskulut sisältyvät potilaiden hoidon hintoihin yhtenä pienenä osana. Jos Kangasala ja Pälkäne joutuisivat maksamaan osuutensa heti, heidän osuutensa olisi kokonaisinvestoinnista 6 + 1,5 prosenttia eli yhteensä 7,5 prosenttia. Mutta näin ei siis toimita. Lisäksi toimintaa pystytään investoinnin ansiosta tehostamaan, joten kaikki investoinnin rahoituskulut eivät siirry suoraan hintoihin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen selventää.

– Jos umpilisäkkeentulehduspotilas hoidetaan vaikkapa Pälkäneeltä, hallituksen hyväksymän hinnastomme mukaisesti hoidosta peritään maksu kunnalta. Se sisältää lääkkeet, hoitotarvikkeet, työt, tilat investointeineen, korjauksineen, lämmityksineen ja niin edelleen. Siten maksua tulee käytön mukaan, Taysin etupihahankeprojektin johtaja Isto Nordback vielä antaa konkreettisen esimerkin rahoituksesta.

Nordback jatkaa, että remontilla pyritään ennen kaikkea vastaamaan tulevaisuuden hoitotarpeisiin, jotka ikääntymisen, väestölisäyksen ja hoitomahdollisuuksien kasvun myötä ovat arvioiden mukaan reilusti kasvavia.  Tuottavuuden kohotus tarvitsee uusia toimintamalleja ja tapoja, ja ne taas tarvitsevat investointeja mahdollistuakseen.

– Nyt keräämme ympäri kampusta olevia yksiköiden osia yhteen ja samalla varmistamme uudenlaiset toimintatavat, joissa jätetään ”turhaa työtä pois”. Nämä tuottavuuslisäykset mahdollistavat sen, että elinkaarensa aikana sairaalainvestointi on hyvinkin tuottava. Koska toimintavolyymimuutokset eivät tapahdu heti ja toisaalta rahoituskulut ovat alkuvaiheessa suurimmat, tulee alkuvuosina muutaman prosentin kymmenyksen lisäys hintoihin, Nordback toteaa.