Lukkojuhlassa juhlittiin uuden aikakauden alkua

Marjo Myllymäki kiinnittää omaa lukkoaan tilataideteokseen.

– Tämähän on kuin festareilla, kuului monesta suusta viime torstaina Tampereen yliopistollisen sairaalan etupihalla.

Kovin kaukana arvio ei ollutkaan, sillä rento musiikki, puheensorina, auringonpaiste ja jonot mehubooli- ja jäätelötarjoiluun muistuttivat todellakin tyypillistä festaritunnelmaa.

Etupihalla vietettiin kaikille avointa Lukkojuhlaa, jolla juhlistettiin keskussairaalan maanantaina alkanutta remonttia ja sen tuloksena syntyviä uusia sairaalarakennuksia. Suosituimmaksi ohjelmanumeroksi osoittautui lukkopiste, jossa pääsi koristelemaan ja tuunaamaan mieleisensä lukon.

Valmiit lukot kiinnitettiin etupihan työmaa-aitaan, josta tulee lopulta tilataideteos remontin aikana rakennettavaan Taysin parkkihalliin.

– Hienoltahan se tuntui asettaa oma lukko kiinni aitaan. Uutta sairaalaa odotetaan meidän yksikössämme jo kovasti, Sydänsairaalan apulaisosastonhoitaja Marjo Myllymäki jutteli kiinnittäessään omaa lukkoaan tilataideteokseen.

Lastenosasto ykkösen lastenhoitajat Vuokko Myllynen ja Pirjo Reko kirjoittivat omiin lukkoihinsa ne vuosiluvut, jolloin he ovat aloittaneet työnsä Taysissa. Myllysen lukkoon piirtyi numero 1977, Rekon taas 1980.

– Päättymisvuoden kohdalle laitettiin tietysti vielä kysymysmerkit, naiset nauroivat.

Molemmat uskovat, että remontin lopputulos palkitsee, vaikka remontti itsessään hankaloittaa sekä henkilökunnan että potilaiden arkea jonkin verran.

– Potilaiden kulkeminen huolettaa ehkä eniten eli se, miten he osastolle löytävät. Lastenosasto sijaitsee kuitenkin Radiuksen sisäänkäynnistä katsoen ihan kauimmaisessa nurkassa. Remontin aikana tulee varmasti potilailta ja heidän vanhemmiltaan paljon kysymyksiä. Yritämme vastailla niihin parhaamme mukaan, vaikka uuttahan tämä on meillekin, Myllynen tuumaa.

 

Myös Vuokko Myllynen ja Pirjo Reko tuunasivat omat lukkonsa tilataideteosta varten.
Kuvia uusista synnytystiloista.

Uudet tilat monelle yksikölle

Lukkojuhlassa olivat esittäytymässä kaikki Taysin yksiköt, joille valmistuu tilat etupihalle rakennettaviin uudisrakennuksiin. Mukana olivat tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien hoidon yksikkö, välinehuolto, lasten ja nuorten keskus, asiakaspalvelukeskus, Sydänsairaala, verisuonikirurgia, toimenpideradiologia sekä raskaus, synnytys ja vastasyntyneiden tehohoito.

– Me odotamme jo innolla uusia, samassa kompleksissa sijaitsevia tiloja. Suunnittelun lähtökohtana on ollut perhekeskeisyys ja se, että hoitoketju saadaan mahdollisimman sujuvaksi potilaan kannalta. Uusissa tiloissa synnytyssaleja tulee olemaan enemmän ja pystymme huomioimaan esimerkiksi erilaiset erityisryhmät, kuten lapsensa menettäneet perheet, paremmin, raskaus, synnytys ja vastasyntyneiden tehohoidon yksikön apulaisylilääkäri Outi Palomäki miettii.

Lukkojuhlassa olivat mukana myös rakentajat ja uusien tilojen suunnittelusta vastanneet arkkitehdit.

– Ensimmäisenä remontin työlistalla ovat rakennusten purkaminen ja etupihalla olevan monumentin, Elämän liekin, varastointi. Purkutyöt aloitetaan N-rakennuksesta, Jouni Hämäläinen rakennustöistä vastaavasta SRV:stä kertoo.

 

Lukkojuhlassa riitti kuhinaa ja puheensorinaa.