Väärää ennakointia

Suomen suurimman nettilehden etusivun peitti suuri otsikko, jonka mukaan Juha Sipilän hallituksen ohjelmajulistuksen jälkeen eläkeläiset ovat ryhtyneet tekemään itsemurhia. Heille oli tullut käsitys, että eläkkeet eivät tulevina vuosina noudata inflaatiokehitystä. Ne eivät nouse.

Kohtalokkaisiin päätöksiin oli ilmeisesti päädytty ennen kuin julkisuudessa oli kerrottu tuloverojen pienenemisestä. Myöskään sotepolku ei ole sotapolku. Se lyhentää tietä lääkärille ja nopeuttaa kulkua hoitotoimien pariin.

Päätöksiin olivat johtaneet varmaan myös tieto siitä, että hallitus työntää eläkeläiskoteihin vieraita, jopa yhteiskunnan palkkaamia henkilöitä omahoitajan ja kodinhoitajan salanimikkeellä. Enää ei saa olla rauhassa edes omassa kodissaan. Kyllä siinä saattavat korut ja käteisvarat häipyä.

Samaan aikaan laitoshoito vähenee. Esimerkki on otettu Tanskasta, jossa elää oman ilmoituksensa mukaan maailman onnellisin kansa.

Tosiasiassa tanskalaiset tyytyvät vähään. He eivät sure esimerkiksi sitä, että heidän jääkiekkojoukkueensa pelaa B-sarjassa ja maan korkein vuori on tuskin sata metriä korkea eikä järviä ole kuin pari sataa ja nekin saastuneita.

 

Jotta tuollainen itsemurha-aalto ei tavoittaisi muitakin kansalaispiirejä, varoituksen sanat ovat paikallaan.

Opiskelijat ja koululaiset ovat turhaan huolissaan. Luokkakokojen pieni lisääntyminen ei tutkimusten mukaan haittaa vähääkään. Ongelmia on siellä, missä lapsia on vähemmän kuin opettajia.

Rakenneuudistus on muun muassa sitä, että lopetetaan nuorten kouluttaminen työttömyyskortistoon. Siinä säästetään.

Hallitus nostaa viinan hintaa, mutta ei hätää. Tallinnan satamassa on edelleen hehtaarihalli, josta laajasta valikoimasta voi hankkia mielijuomia kärrykaupalla esimerkiksi aikamiespojan 27-vuotispäiville tai tyttären selviydyttyä kampaajakurssilta. Ilman tuollaista selkeää juhlan aihetta saa tosin kotikäyttöön hankkia Virosta väkijuomia vain sen verran, minkä jaksaa itse kantaa. Hennot henkilöt tai vähäosaiset voivat kuitenkin turvautua naapurin kehonrakentajan virka-apuun.

Sellaisesta yksityiskohdasta on syytä huomauttaa, että liikenteen valvonnan tiukentuessa ja rikesakon kolminkertaistuttua kuljetuskärryjen renkaiden pinnoissa ei enää tulevaisuudessa saa olla alle kahden millimetrin syvyisiä vakoja.

Itsemurhiksi luetellaan myös sellaisia tapahtumia, jotka ovat puhtaita onnettomuuksia. Henkilöautojen nokkakolareita erityisesti rekka-autojen kanssa epäillään usein itsemurhiksi. Jos itsemurhasta kuitenkin on kyse, siinä tapauksessa kysymys on tietämättömyydestä, jota on syytä tässäkin yhteydessä poistaa.

Autoverothan laskevat ja ensi vuonna yli kymmenvuotiaasta autosta saa uuteen vaihdettaessa tuhannen euron romutusmaksun.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.