650 jäsenen eläkeläisyhdistys

Yhdistyksen hallitus ja toimihenkilöt 2015. Kuvasta puuttuvat Arja Marttala sekä matkavastaava Erkki Kolu (matkoilla tietysti!)

 

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys on perustettu vuonna 2006 Luopioisissa ja se kuuluu Eläkeliittoon, joka on jäsenmäärältään Suomen suurin eläkeläisjärjestö. Jäseniä liitossa on yli 130 000.

Piirejä on 20 ja yhdistyksiä 402. Liitto julkaisee jäsenmaksuun sisältyvää EL-Sanomat -lehteä kuusi numeroa vuodessa.

Sydänhämeen yhdistys on kasvanut nopeasti Pirkanmaan piirin toiseksi suurimmaksi yhdistykseksi. Jäseniä on 650 ja he tulevat Luopioisista, Pälkäneeltä, Sahalahdelta ja Kuhmalahdelta sekä Kangasalta, mutta myös kauempaakin..

 

Eläkeläiset lasten ja nuorten asialla

Yhdistys toimii puolueisiin sitoutumattomana eläkeläisjärjestönä. Tarkoituksena on sydänhämäläisten eläkeläisten ja eläketurvaa tarvitsevien henkisten ja aineellisten etujen valvominen sekä heidän hyvinvointinsa edistäminen.

Pälkäneen kunnan Vanhusneuvostossa yhdistyksellä on kolme edustajaa, joten pyrimme näin vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon ikäihmisten asioissa. Ajankohtainen asia Pälkäneellä on Senioritalohanke.

Yksi Eläkeliiton merkittävimmistä toiminnoista on edunvalvonta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Yhdistyksessä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta esimerkkinä on juuri elokuun alussa Kangasalan yhdistyksen kanssa yhteistyössä pidetty huutokauppa Uusi lastensairaala 2017 hyväksi.

Toinen vastaava nuoriin kohdistuva vaikuttaminen oli alkukesästä, kun Kangasalan Seudun Osuuspankin kanssa tarjosimme pariviikkoisen kesätyön kahdelle pälkänelaiselle nuorelle. Haluamme nähdä, että lapsissa ja nuorissamme on tulevaisuus!

 

Yhdessä tekemistä

Toimintamme merkittävänä asiana on tarjota ikäihmisille mielekästä toimintaa, mukavaa yhdessä tekemistä, liikunnan eri muotoja, retkiä ja matkoja; kulttuuria unohtamatta.

Matkoista mainittakoon vuosittain kaksi kylpylä- ja ostosmatkaa Viroon ja pari muuta pidempää matkaa. Tänä vuonna on matkailtu Prahan ja Puolan kiertomatka. Toinen matka tehtiin juuri heinäkuun lopussa kanavaristeilynä Viipuriin.

Yhden päivän matkoista suosituin on Sokkomatka, jonka kohteet ovat etukäteen vain matkanjohtajan tiedossa.

Ruskamatka tehdään joka toinen vuosi; nyt mennään Rukalle.

Kulttuuritapahtumia on monenlaisia: muun muassa teatterinäytäntöjä ja konsertteja Yhteislauluillastakin on jo tullut perinne. Ja onhan yhdistyksellä oma Kööri-kuorokin.

Juhliakaan ja hengellisyyttä ei ole unohdettu. Oma kirkkopyhä ja sadonkorjuujuhla on tänä vuonna Luopioisten kirkossa, Toukosiunaus/kylvön siunaus oli toukokuun lopussa Pälkäneellä Tuomaalassa ja Puurojuhla on joulun alla Sahalahdella.

Viime tammikuussa saimme piiriltä järjestettäväksi noin 300 vieraan Nuuttijuhlan Honkalassa.

 

Suosikkilaji boccia

Boccia on eläkeläisten hittilaji. Harjutuulen saliin kenttä mahtuu nipin napin, mutta heittotilaa on silti riittävästi.

Liikunnalla on suuri merkitys toiminnassa. Kolmisen vuotta sitten aloitettu Boccian peluu kerää Pälkäneelle ja Luopioisiin innokkaan joukon viikoittain syksystä kevääseen. Samalla on hyvä tilaisuus ”parantaa maailmaa” ja hoitaa sosiaalisia suhteita. Sahalahdella ja Kuhmalahdellakin pelattaisiin, jos vain olisi sopivia tiloja.

Viikoittaiset kuntosalivuorot alkavat taas syyskuussa, samalla kun kesän sauvakävelylenkit loppuvat. Yhdistyksessä on myös erittäin hyvä ja monihenkinen suunnistusjoukko ja kevään suunnistuskurssit antavat mahdollisuuden lisätä tämän harrastuksen osaamista.

Kilpailuintoisille on tarjota myös edustuspaikka niin piirin kuin liitonkin kilpailuihin. Sama koskee innokkaita kalastajia: rantaonginta- ja pilkkikisoihin lähdetään isolla joukolla. Piirin rantaongintakisat pidettiin kesäkuussa Luopioisissa lähes 50 osallistujan voimin.

Syysvaellus tehdään tänä vuonna Ruovedelle Helvetinkolun maisemiin. Aina yritetään jotakin uuttakin keksiä. Toukokuussa kävimme luopioislaisessa Käkigolfissa tutustumassa golfin peluuseen ja suunnitteilla on tutustus myös keilailuun

 

Suosittu terveyspäivä

Lokakuisesta Terveyspäivästä on tullut hyvin suosittu. Ja onhan siellä (kuten päivän nimikin kertoo) aina ajankohtaisia ja korkeatasoisia terveyteen liittyviä luentoja ja verensokeri- ja kolesterolimittauksia. Tänä vuonna puhutaan muun muassa muistista ja jalkojenhoidosta.

Tärkeätä työtä tehdään myös vapaaehtoistoiminnan parissa. Auttavan vapaaehtoistoiminnan (=Apunen) tarkoituksena on tarjota ikäihmisille tukea ja apua eri elämäntilanteisiin: kotivierailuja, laitosvierailuja muun muassa ulkoiluapua sekä virkistystoimintaa, asiointiapua ja puhelinkontakteja.

Vapaaehtoistoimijoille on tarjolla piirin järjestämää koulutusta ja oma yhdistys tarjoaa virkistystapahtumia. Ikäihmisille tarkoitetussa Ikäpiste-toiminnassa ollaan myös mukana Pälkäneellä ja Luopioisissa.

Eläkeliitolla on Salossa Lehmirannan lomakeskus, joka tarjoaa jäsenille edullista kurssi- ja lomatoimintaa.

Tervetuloa mukaan toimintaan!