Kukkian Haukut harrastaa

Kukkian Haukut ry on vuonna 1997 perustettu koiraharrastusyhdistys. Haukkujen oma koulutuskenttä löytyy Luopioisista, hyötyjätekeskuksen naapurista (Luopioistentie 495). Kenttä on talkoilla rakennettu ja kunnossapidetty. Se tarjoaa hyvät puitteet viikoittaisille koulutusryhmille.

Kukkian Haukut järjestää monipuolista koulutustarjontaa. Tottelevaisuudessa tarjotaan monentasoisille oppilaille koulutusta. Alkeisryhmissä panostetaan koiran hallintaan ja opetellaan taitoja joita tarvitaan arjen sujumiseksi. Tällaisia perustaitoja ovat muun muassa kontakti ohjaajaan, nätisti toisten koirien ohittaminen ja taluttimessa kulkeminen ilman sinkoilua.

Alkeiskurssilla paneudutaan myös rauhoittumiseen, joka välillä on vaikeaa jos koira kovasti pitää ihmisistä ja toisista koirista. Koiraharrastus on hyvä aloittaa tottelevaisuusharjoituksilla, sillä hallinnassa olevan koiran kanssa on mukavampi opetella muita lajeja.

Jatkokursseilla viedään oppeja pidemmälle ja panostetaan kokeissa tarvittaviin taitoihin. Haukuilla onkin useampi kisaava koirakko, joka on pienelle seuralla iloinen asia. Kokeissa mitataan koiran koulutuksen tasoa ja kokeisiin harjoittelu muodostaa automaattisesti oppilaille tavoitteita. Tavoitteisiin pyrkiminen taas tuo koirankouluttamiseen ryhtiä.

Uutena lajina on syksyllä 2014 tullut mukaan Rally-Toko. Tästä Suomessakin kohtuullisen uudesta lajista on järjestetty jo useampi kurssi.

Agilitykursseja järjestetään niin ikään monen tasoisille koirakoille. Ihan vasta-alkajia otetaan mukaan kevään ensimmäiselle kurssille joka starttaa huhtikuun puolivälissä.

Syksyn kursseille taitoja hiotaan pidemmälle ja talven myötä koulutus siirtyy katon alle Lempäälään Sport Dog Parkin halliin. Useampi haukkulainen kisaa agilityssä aktiivisesti ja tulosta on tullut jopa SM-tasolle asti.

Koirajuoksu on mukavaa yhdessä tekemistä koiran kanssa. Viikoittaisissa yhteisharjoituksissa panostetaan siihen, että koira saadaan hyvin vetämään ja että ohitukset sujuvat mallikkaasti.

Koulutusten lisäksi Haukuilla on paljon muutakin ohjelmaa. Yhteisiä kävelyretkiä järjestetään säännöllisesti yhdistyksen ylläpitämällä koirapolulla, jonka lähtöpaikka on koulutuskenttää vastapäätä.

Kesällä kokoonnutaan Rajalansaareen kesäleirille ja talvella kauden päättäjäisiin jakamaan kiertopalkintoja. Haukut myös järjestää virallisia kokeita sekä tottelevaisuudessa että agilityssä. Näin kynnys lähteä kisaamaan saadaan mahdollisimman pieneksi.