Kuulumisia Kuohijoelta

Tuliharjun mustikka- ja puolukkamättäitä. Kuva: Jaana Jokinen

Elokuussa on Kuohijoen metsissä käynyt ennennäkemätön kuhina, kun innokkaat marjastajat ovat puuhanneet hiki hatussa mustikka- ja puolukkamättäiden ja vadelmapuskien kimpussa. Mikäpä on ollut marjastaessa, kun sato on tänä vuonna niin runsas, ettei se poimimalla tunnu loppuvan.

Kuohijoki ja unikeon aamun odotusta. Kuva: Jaana Jokinen

Kulunut kesä, enimmäkseen vallinneesta ankeahkosta säätilasta huolimatta, on ollut meillä vilkas ja täynnä tapahtumia ja tekemistä. Lehtien alkaessa kellastua ja syystuulen puhallellessa Kuohijoki väistämättä taas vaipuu kohti keveähköä talviunta. Luonto tarjoaa silti parastaan ympäri vuoden niin meidän vakituisten asukkaiden kuin ympärivuotisten vapaa-ajan kuohijokelaistenkin nautittavaksi.

Tänä kesänä perinteisiä Veparin talon juhannustanssejamme ei järjestetty. Tanssi-illan järjestelyt vaativat kovin suuria voimainponnistuksia, eikä talkoolaisia aina tuppaa löytymään. Sen sijaan ensimmäistä kertaa järjestettiin Kuohijoen Kesäfestarit, josta toivottavasti saamme upouuden ja raikkaan perinteen!

Heinäkuisena perjantaina kylänraitin varren kesäkahvilan Munkki ja Rinkelin sisäpihalle pystytettiin Pirkko Syrjänen-Pöhön ja Mika Tervaniemen johdolla penkkejä ja paviljonkeja, ja päästiin kuuntelemaan livenä poppia ja rockia MojoWhat -yhtyeen tyyliin. Illan päätteeksi laulaa lurautettiin Kuohijoen omasta laulukirjasta yhteislauluja, laulattajina alan ammattilaiset Arto Vilkko ja Kari Kuivalainen.

 

Unikeko saa aamukahveja reippaamman herätyksen

Ilman heinäkuun viimeisen lauantaiaamun unikeonpäivän juhlintaahan ei Kuohijokea voi ollenkaan mainitakaan, niin olennaisena osana se kuuluu kylämme kesään. Tapahtumaan tuo tuoreutta kunkin kesän tapahtumaa varten valittava uusi järjestelytiimi – kylän väki odottelee ja kuiskuttelee usein jo viikkoja etukäteen jännittyneenä , että ”mitähän tällä kertaa on tulossa”.

Kuohijoen Kesäfestarien yleisöä. Kuva: Tero Jokinen

Tänä kesänä tapahtuman järjestelyistä vastasivat ansiokkaasti vapaa-ajan kuohijokelaiset Tarja Virtanen ja Leila Lukkarla. Unikeko sai kylmän herätyksen tuttuun tapaan, haitari soi ja laulettiin, köyttä vedettiin, aamukahveja nautittiin ja arvat tekivät kauppansa.

Melkeinpä parasta tapahtumassa on tavata joukoittain tuttuja ja tuntemattomia ihmisiä, ja monesti jopa näyttää siltä, että unikeonpäivän juhla saa kyläämme saapumaan ihmisiä, jotka tuskin muulloin täällä saakka käyvät.

 

Kyläkirjasta tuli bestselleri

Kuohijoella on tänä vuonna iloittu myös Leila Palon mittavan Kuohijoki -kyläkirjan kirjoitus- ja kokoamistyön valmistumisesta. Oli helppo arvata, että tästä upeasta ja huolella tehdystä kauniista kirjasta muodostui oikea bestselleri. Painos on jo kuulemma lähestulkoon loppuunmyyty – on ollut mahtavaa nähdä, miten historiikkia on ostettu usein paksu nivaska kerrallaan: Kuohijoen kylän ja talojen tallennettua historiatietoa siirretään sukupolvelta toiselle, ostetaan kirjat kaikille lapsille ja lapsenlapsille.

Muutakin mukavaa ja ennen kaikkea tarpeellista, Kuohijoen kylähenkeä vaalivaa tarviketta on saatavana: jo nyt meillä on valmiina vuoden 2016 kalenteri täynnä kauniita kuvia Kuohijoen luonnosta, ja Veparin talon kuvalla varustettu Kuohijoki t-paita tuntuu kävelevän kylällä vastaan joka toisen kulkijan päällä. Kaikkia näitä hienoja Kuohijoki-tuotteita on nähtävillä myös Pälkäne Tuottaa ja Palvelee -messuilla, josta niitä voi myös kylämme osastolta tilata.

 

Kansainvälinen peli urheilukentällä

Vaikka uimarannan laiturilta kesä-heinäkuussa uimaan Kukkian viileyteen pulahtivatkin vain rohkeimmat, on muuta tekemistä riittänyt. Kylän urheilukentältä kuulosti, kuin olisi poikkeuksellisen usein kantautunut lentopallon lätkintä-ääniä tai jalkapalloilijoiden kannustushuutoja. Saatiinpa elokuun alussa jopa kentälle kansainvälinen jalkapallo-ottelu, kun Kuohijoen Camp FinLakessa treenileirillä ollut saksalainen B-juniorijoukkue SV Rohrhof otteli Kukkian Keitaan leirikeskuksessa leireilleiden nuorten kanssa.

Marjastajat saivat harjussa kuunnella korvat höröllään, kun saksankielisetkin kannustushuudot raikuivat Kuohijoen metsiin. Harjuntien ja Padankoskentien välisen Tuliharjun alueen vaihdettua kesällä omistajaa on myös sinne saatu uusia, merkittyjä liikunta- ja kävelypolkuja, ja harjun laelle on raivattu ja merkitty Auringonlaskun Katselupaikka, jonka penkillä on joskus ruuhkaksi asti istunut kesän myöhäisillan tunnelmoijia ihailemassa, miten aurinko painuu Kukkian Lehtisaarenselän taakse.

Niin, onhan meillä myös Kustaan Sauna. Kylän rantasauna uimarannan kupeessa ristittiin uudelleen vanhalle tutulle nimelleen, ja kovasti on saunojia tänä kesänä riittänyt – lieneekö johtunut kylmästä kesästä, että löylyt ovat maistuneet edellisvuosia useammalle vuokralaiselle?

Leppoisaa ja tutun turvallista, mutta joka vuosi mukana aina hieman uusia ”mausteita” – sellaista on elämä Kuohijoen kylässä. Siihen voit tutustua tarkemmin Aitoossa messuosastollamme!

 

Jaana Jokinen

 

Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepari ry

Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyn osasto Y18

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?