Kukkakauppa lopetti, kukkakauppa aloitti

Diana Toivonen on Sahalahden tuore kukkakauppayrittäjä.

 

Sahalahtelaisten ei tarvinnut olla pitkään ilman omaa kukkakauppaa sen jälkeen, kun Pellikat lopettivat liikkeensä pidon yrittäjätalossa heinäkuun alussa. Uusi yrittäjä Diana Toivonen tajusi tilaisuutensa tulleen nähdessään edellisten kukkakauppiaiden tyhjentävän liiketilojaan.

–Kaikki kävi niin nopeasti, viikossa uuden kukkakaupan toimintakuntoon saattanut Toivonen huokaa urakan jäljiltä.

Uusikin liike on nimeltään Sahalahden kukkakauppa, joka palvelee asiakkaitaan Syreenin jäljiltä tyhjiksi jääneissä tiloissa. Avajaiskahvit juotiin toissalauantaina.

Diana Toivonen on tuttu kasvo jo Pellikan kukkakaupasta, jossa hän työskenteli määräaikaisella työsopimuksella kesän alkuun saakka.

–Ihmiset ovat jo ehtineet tutustua minuun, tietävät mitä osaan, Toivonen mainitsee.

 

Pienen tytön haave

Floristiksi kouluttautunut Diana Toivonen tietää jo entuudestaan, millaista yrittäjän arki on, pidettyään kukkakauppaa Tampereen kauppahallissa muutaman vuoden. Tuolloinen yrittäjyys katkesi pitkiin työmatkoihin.

–Muutimme niihin aikoihin tänne Sahalahdelle. Työmatkat pitenivät ja tuntui siltä, ettei aikaa jäänyt enää mihinkään muuhun.

–Päätin, että on aika pysähtyä ja katsoa, mitä muuta elämä voisi tarjota.

Se muu oli muutto Helsinkiin miehen töiden takia ja työskentely sikäläisessä kukkakaupassa. Kun perhe pohti, jäädäkö pääkaupunkiin vuotta pidemmäksi aikaa, niin maaseutu ja paluu takaisin Sahalahdelle vetivät tässä suunnittelussa pidemmän korren.

–Aina mielessä kuitenkin oli, että joskus minulla vielä on oma kukkakauppa, pienestä tytöstä saakka siitä haaveillut Toivonen tunnustaa.

 

Tarkka laadusta

Kukkakauppiaana oleminen on Diana Toivoselle rakas työ, jota hän tekee täydestä sydämestään, jokaiseen tilaukseen täydesti paneutuen. Asiakkaat saavat olla varmoja siitä, että hänen käsistään lähteneet sidontatyöt ovat parhaalla mahdollisella tavalla tehtyjä ja kestäviä.

–Olen tarkka laadusta. Työ on tehtävä niin hyvin kuin sen pystyy tekemään. Pyöritän sidontatyötä niin kauan, että se on minun silmissäni täydellinen.

Toivonen suosii leikkokukkavalikoimassaan kestävyydestään tunnettuja, kangasalalaisia Ali-Marttilan ruusuja. Ulkomaisista ruusuista hän sanoo, ettei niiden kestävyydestä ole takeita, koska jälleenmyyjä ei voi tietää, miten kauan ne ovat olleet tukussa.

Leikkokukkien, ruukkukukkien ja viherkasvien lisäksi Toivonen myy kortteja ja pientä tuliaistavaraa. Liike on avoinna puolta tuntia pidempään, puoli kuuteen, kuin mitä Pellikat pitivät omaa myymäläänsä.

–Ihmiset ehtivät paremmin, kun tulevat töistä Tampereelta. Tiedän sen, koska Pellikalle monet soittivat ja kysyivät, voiko tulla vasta vähän yli viiden.

Maanantaisin Toivonen käy tukussa ja pitää liikkeen, vaikka ei mielellään niin tekisi, siksi suljettuna.

 

Iloon ja suruun

–Tässä ollaan, katsotaan, miten menee. Toivon, että liike pysyy. Hyvillä mielin aloitan, uusi yrittäjä kuvaa tuntemuksiaan ensimmäisten päivien jälkeen.

–Toivon, että ihmiset löytävät tänne. Vakiasiakkaat ovat jo käyneetkin.

Diana Toivonen tietää, että vanhojen ja autottomien ihmisten on helppo ostaa kukkansa läheltä. Hän vinkkaa, että nuoretkin perheelliset voisivat säästää aikaa ja hyödyntää ne tunnit lastensa kanssa olemiseen, kun he käyttäisivät oman kylän kukkakaupan palveluita pidemmälle ajamisen sijasta.

Kukat tuovat ihmisille iloa. Vieraita vastaanottava ilahtuu vielä enemmän, kun tulijoilla on kukkia mukanaan. Surun osuessa kohdalle osanottokukat voivat hiukan helpottaa oloa.

Kukilla voi muistaa muulloinkin kuin merkkipäivinä tai juhlapyhinä.

–Mies voisi viedä vaimolle vaikka yhden kukan keskellä arkea. Se auttaa vaimoa jaksamaan paremmin, Toivonen vinkkaa.

Paljon Keski-Euroopassa miehensä kanssa matkustava yrittäjä on huomannut selvän eron siinä, millaisessa kukintavaiheessa olevia kukkia viedään tuliaisiksi meillä Suomessa verrattuna siihen, miten muualla Euroopassa toimitaan.

–Meillä kimpussa ja ruukkukukassa halutaan olevan vielä nuppuja. Eteläisemmissä maissa valitaan vietäväksi jo täydesti kukkivia kukkia.