Pälkäneen viesti: Täällä on hyvä meininki!

Pälkäne näytti viikonloppuna Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyssä, mistä kunta on tehty. Yrittäjät, kunta ja asukkaat puhaltavat yhteen hiileen ja tuloksena on valtava määrä palveluja, luovuutta ja ylpeyttä omasta tekemisestä. Kunta ei laita kapuloita rattaisiin, vaan täällä kaikki on epäsuomalaisesti mahdollista.

Lähes 150 näytteilleasettajaa täyttivät Aitoon Honkalan, alalavan sekä ulkoalueet ja kävijöille oli tarjolla työnäytöksiä, hyvinvointiluentoja, talutusratsastusta, monenlaista arvontaa, paikallisia tuotteita sekä ennen kaikkea tietoa, mitä omalta kylältä saa. Alalavan kylttiin sai kirjoittaa palvelut, joita puuttuu.

Pälkäneelle toivottiin suutaria, Alkoa, moottorirataa sekä parempia julkisia liikenneyhteyksiä. Myös ompelijan palvelut sekä hyppytornit uimarannoille olivat toiveiden joukossa.

Näyttelyyn löysivät niin paikalliset, mökkiläiset kuin satunnaisesti paikkakunnalla poikkeavatkin ja näytteilleasettajat ja kävijät kohtasivat aidosti. Näyttely oli samalla suuri luokkakokous, johon entiset paikkakuntalaiset saapuivat tapaamaan tuttuja.

– Tultiin Espoosta saakka, Timo Toivonen kertoo.

– Ja Kirkkonummelta! Mortti Kokko huudahtaa vierestä.

Porukan veti Pälkäneelle nimenomaan näyttely, jonka mukaan järjestettiin mummulavierailut paikkakunnalle.

– Olen entinen luopioislainen ja tässä pääsee samalla näkemään tutut sekä tutustumaan paikallisiin toimijoihin, Toivonen sanoo.

Parasta näyttelyssä olivat naisväen mielestä hevoset ja pikkuisäntää miellytti karkkien lisäksi rekka perävaunuineen.

 

Pelastusnäytöksessä auton alle

Aitoon VPK oli ottanut sunnuntaiselle pelastusnäytökselleen ajankohtaisen aiheen: Henkilöauto oli törmännyt polkupyöräilijään. Pyörä oli lentänyt sivuun ja poika oli puristuksissa auton alla.

Paikalle saapui pelastusyksikkö pillit ulvoen. Yleisö näki, kun auto nostettiin pois nostotyynyillä, tuettiin stabilointiportailla ja potilas siirrettiin rankalaudalle ja vielä tyhjiöpatjalle koko ajan päätä tukien. Paikalle saapui lanssi, eli Sydän-Hämeen Ensihoito yksiköllään ja potilas siirrettiin jatkohoitoon.

Mitä tulee tehdä, jos kohtaa vastaavanlaisen tilanteen oikeasti?

– Ensimmäisenä katsotaan, mitä on tapahtunut. Uhria voi koettaa saada hereille ja katsoa, miten voi auttaa. Sitten soitetaan apua. Ensimmäisenä autetaan sitä, joka tarvitsee eniten apua. Vammautunutta ei saisi kuitenkaan liikutella, näytöksen juontanut Milla Motin kertoo.

 

Kunta tukee yrittäjyyttä

Suurista kourista oli hyötyä näyttelyssä varsinkin lapsille, sillä usein kuului ystävällinen kehotus kouraista kulhosta niin paljon karkkeja kuin käteen mahtui. Näin myös Kankaanmaalla sijaitsevan kuljetusyrityksen Jaakko Pohjola Oy:n pöydässä.

– Olemme palveluyritys ja mukana ollaan, kun tällaista järjestetään, Virpi Pohjola iloitsee.

Pälkäne saa kiitosta Pohjolan perheeltä toimintaympäristönä.

– Pälkäneellä on ollut hyvä toimia, meillä oli elinkeinoasiamieskin varhaisessa vaiheessa. Kun rakensimme uutta hallia, saimme neuvonta-apua kunnalta, kiittelee Kyllikki Pohjola.

Turvallisuuskysymykset ovat puhuttaneet kuljetusalalla viime aikoina kovasti. Jaakko Pohjola Oy:ssä kuljettajia koulutetaan jatkuvasti ja turvallisuus otetaan vakavasti.

– Joka ikinen kuljettaja tiedostaa turvallisuuskysymykset. Onnettomuustilanteessa kuljettaja voi menettää jopa ajokykynsä ja sakot vievät ajokortin hyllylle. Valitettavasti suuren auton sivulle jää katvealue ja autot pysähtyvät hitaasti.

Suurimpana ongelmana Pohjolat näkevät Suomen käytännön, jossa sekä autoilijalle että suojatietä kulkevalle jalankulkijalle palaa vihreä valo yhtä aikaa.

– Esimerkiksi Hollannissa vihreä ei pala koskaan samaan aikaan kummallekin.

Jalankulkijat sekä pyöräilijät voivat tehdä paljon turvallisuutensa hyväksi.

– Tarkkailkaa ympäristöä liikenteessä kulkiessanne, huomioikaa isojen autojen perässä mahdollisesti olevat peräkärryt ja rauhallista ja rakentavaa yhteispeliä liikenteeseen, Virpi Pohjola toivoo.

 

– Kannatti tulla, täällä on paljon näkemistä, Timo Toivonen toteaa Mortti, Moona ja Milja Kokon säestämänä.

 

Aitoon VPK:n näyttävä pelastusnäytös kokosi yleisön sunnuntaina alapihalle.
Arpajaisissa saattoi voittaa tietämällä pälkäneläisiä puulajeja.

 

MLL:n pisteessä lapset saivat viuhtoa temppurataa vapaasti ja aikuiset tutustua MLL:n toimintaan. Alisa Kallio esittelee.
Alalavan seinään sai jättää terveiset palveluista, joita Pälkäneeltä puuttuu.
– Me Hämeen ratsukaroliinit keikkailemme aina 300 vuoden välein, Anssi Seppälä Luopioisten ratsastustalleilta veistelee. Toisen hevosen selässä Tuomas Sihvola.