Kamppailukomentoja koreaksi

Dae Jin Hwang havainnollistaa taekwondon komentoja Esa Lappalaisen avustuksella.

Kun Taekwondon suurmestari Dae Jin Hwang saapui Etelä-Koreasta Suomeen vuonna 1979, lajista ei vielä maassamme juuri tiedetty. Nyt Suomessa on 6000-7000 lajin aktiiviharrastajaa. Paikalliset harrastajat pääsivät lauantaina  Kuhmalahdella kuulemaan mestarin oppeja lajin koreankielisten komentojen muodostamisesta ja niiden oikeasta ääntämisestä sekä lajikulttuurista.

Taekwondon korkeimman arvon 9. danin mustan vyön omaava Dae Jin Hwang kiinnostui lajista 11–vuotiaana ja kilpaili ensimmäisen kerran 17–vuotiaana. 1970–luvulla hän koulutti Korean armeijan erikoisjoukkoja ja on valmentanut myös USA:n armeijan erikoisjoukkojen sotilaita. Koreassa hän on voittanut maansa mestaruuden ottelussa kahdesti ja opettanut menestyksekkäästi.

 

Toi taekwondon Suomeen

1970–luvulla Koreassa tuli käsky levittää taekwondoa maailmalle.

– Moni ystäväni lähti Amerikkaan, mutta sinne en kuitenkaan halunnut, vaan aloin tutkia Euroopan karttaa, nyt 36 vuotta Suomessa asunut Hwang kertoo.

Oli kesäkuu, juhannusaika, ja Suomessa ei juuri kukaan harrastanut mitään. Hwang asui Helsingissä hotellissa, josta hänet neuvottiin Töölön Kisahallille urheiluharrastajien pariin. Siellä Hwang tutustui ensimmäiseen oppilaaseensa, suomalaiseen poikaan. Hwang auttoi pojan vanhempien kotitalon rakentamisessa muutaman kuukauden ajan ja samalla perusti Suomen ensimmäisen taekwondo-seuran Klaukkalaan.

– Paikallisessa lehdessä oli ilmoitus alkeiskurssista ja ensimmäiselle kurssille saapui kymmenisen osallistujaa, jotka pääosin olivat tulleet katsomaan, mistä on kysymys, Hwang sanoo.

Pikkuhiljaa aina seuraaville kursseille saapui enemmän osallistujia. Seura kasvoi isoksi ja Hwang perusti uusia seuroja eri puolille Suomea yhteensä kolmekymmentä. Hwang opettaa edelleen ja myös hänen poikansa ovat lajin parissa.

 

Oikein äännettyjä komentoja

Taekwondo on tällä hetkellä maailmalla eniten harrastettu kamppailulaji, joka perustuu pääasiassa potkuihin. Komennot ovat luonnollisesti koreankielisiä ja niiden ääntäminen on toisinaan suomalaisille haasteellista.

Kuhmalahdella taekwondo-treenejä vetävä Esa Lappalainen tutustui Hwangin Inkku-poikaan istuessaan taekwondo-liiton hallituksessa, ja tätä kautta myös mestari tuli tutuksi.

– Seurassa kyseltiin komentojen ääntämisestä ja tästä syntyi idea kutsua mestari tänne, Lappalainen kertoo.

Kuhmalahtelaisista ja sahalahtelaisista harrastajista koostuva seura Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo on toiminut vuodesta 2013 ja seurassa on nelisenkymmentä eri-ikäistä harrastajaa. Lappalaisen lisäksi harjoituksia vetävät Pasi Vuorinen, Tanja Vuorinen, Taru Lappalainen ja Petteri Köntti.

Taekwondo on nykymuodossaan seitsemänkymmentä vuotta vanha laji, joka perustuu vuosisataiseen kamppailutaitoperinteeseen. Taekwondossa kilpaillaan otteluissa ja liikesarjoissa, joista ottelu on olympialaji. Molemmissa kilpaillaan MM-tasolla.

– Kilpailuista huolimatta taekwondo on myös loistava laji ihan kuntoilumielessä. Mikään pakko ei ole kilpailla. Ensi sunnuntaina Kuhmalahden Pentosalilla esimerkiksi aloitetaan erityisesti aikuisille suunnattu kunto-taekwondo, Esa Lappalainen vinkkaa.

Dae Jin Whang toistaa teräviä komentoja ja havainnollistaa ne. Harrastajat toistavat perässä ja huomataan, että muun muassa lepo-komennosta esiintyy Suomessa myös ihan väärää versiota. Usein myös t-kirjain muuttuu d-kirjaimeksi, korean ja Suomen kieli kun ovat totaalisen erilaisia.

– Muistan, miten vaikeaa suomen oppiminen oli, Hwang muistelee.

– Useita kertoja toistaminen ja yhdessä harjoittelu helpottaa oppimista.

Yli 70-vuotias mestari on edelleen loistavassa kunnossa ja harrastaa muun muassa golfia. Hwang on toiminut myös kansainvälisenä lajituomarina ja opettanut lajia Suomen lisäksi Venäjällä, Latviassa ja Eestissä.