Auta rahalla, auta ajalla

Pirkko Kouhia (edessä) ja Tuija Norokorpi täyttivät SPR:n kerääjä Anneli Verkkosaaren lipasta lauantaina Pälkäneen keskustassa.
Lipaskeräys on Nälkäpäivän yleisin keräystapa, ja SPR kaipaakin lisää lipaskerääjiä. Kuvassa Anneli Verkkosaari kerää Pälkäneen Löytetexin edessä, ja Pirkko Kouhia ja Tuija Norokorpi täyttävät lipasta.

Suomen Punaisen Ristin suurin vuotuinen kansalaiskeräys, Operaatio Nälkäpäivä, toteutetaan tänä vuonna 17.–19. syyskuuta.

Nälkäpäivä-keräyksellä kerätään varoja SPR:n katastrofirahastoon, jolla autetaan äkillisistä kriiseistä kärsiviä sekä Suomessa että ulkomailla. Se on siis kohdentamaton keräys, josta jaetaan varoja akuuteimpiin tarpeisiin kuten sotien, tautiepidemioiden ja luonnonmullistusten uhreille.

YK:n mukaan tänä vuonna humanitaarista apua tarvitsee lähes 80 miljoonaa ihmistä. Eurooppaan virtaa ennen näkemätön massa ihmisiä, jotka pakenevat kotimaansa sietämättömiä oloja, terroria ja vuodesta toiseen jatkuvia aseellisia konflikteja.

– Juuri tällä hetkellä Nälkäpäivä-keräys on paras tapa auttaa Syyriasta ja muualta tulevia pakolaisia, muistuttaa järjestötoiminnan suunnittelija Marjut Välimaa Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiristä.

Pakolaisten ahdinko on nostattanut todellisen auttamisaallon sekä Suomessa että muualla Euroopassa. SPR:n toimistoihin tulvii yhteydenottoja ja keräyspisteisiin vaatteita ja muita tavaroita niin paljon, että kaiken käsittelyyn ja lajitteluun ei riitä työvoimaa.

– Nyt on tarjolla kaksi hyvää tapaa auttaa pakolaisia: antaa rahaa keräykseen ja ryhtyä itse kerääjäksi. Sitä kautta apua menee myös konfliktialueille ja pakolaisleireille, Marjut Välimaa sanoo.

Myös tavaraa, erityisesti miesten ja lasten talvivaatteita, tarvitaan Välimaan mukaan lisää, mutta tässä vaiheessa, kun vastaanotto on ruuhkautunut, tavaralahjoituksiin toivotaan malttia.

Kerääjät ilmestyvät katukuvaan

SPR:n Pälkäneellä toimivat paikallisosastot järjestävät erilaisia keräyksiä koko loppuviikon ajan.

Luopioisten osasto organisoi torstaina ja perjantaina lipaskeräyksen K-Järvikansan edessä ja lauantaina tonka- ja lipaskeräyksen samassa paikassa. Apteekissa, kaupoissa ja baareissa on lippaat, ja keräys järjestetään myös kouluissa.

Pälkäneen osastolla on lipaskerääjät Sammonkulmalla ja Löytötexillä, ja torstaina ja perjantaina koululaiset toimivat lipaskerääjinä kauppojen edessä. Lisäksi keräyslippaita on pankeissa, kaupoissa ja muissa liikkeissä.

Aitoon SPR:n tempauspäivä on perjantai 18.9. jolloin Aitoon Pysäkillä myydään perinteiseen tapaan hernekeittoa ja leipää, jota voi joko ostaa mukaan tai syödä paikan päälle. Pysäkin osoite on Miemolantie 7.

Lisäksi myös Aitoossa järjestetään lipaskeräys kaupoissa ja kouluissa.

Nälkäpäiväkeräykseen voi osallistua nettipankissa tai nettilippaan avulla, mihin ohjeet löytyvät SPR:n sivuilta, sekä pankkisiirrolla Katastrofirahaston tilille. Viitteeksi kirjoitetaan ”Nälkäpäivä”, ja halutessaan rahat voi myös kohdentaa, eli mainita, mihin haluaa lahjoituksensa käytettävän.

Kohdentamista käytetään kuitenkin harvoin, koska Katastrofirahaston ideana on koota rahaa ennakoimattomiin hätätapauksiin.

Haluatko lipaskerääjäksi?

Rahan lisäksi hädänalaisten auttamiseen voi lahjoittaa aikaa. SPR kaipaa Nälkäpäivä-tapahtumaan lisää vapaaehtoisia lipaskerääjiä. Kerääjäksi voi ryhtyä ottamalla yhteyttä SPR:n paikallistoimistoon; mukaan tarvitaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Paikallisosastojen yhteyshenkilöt ovat pienillä paikkakunnilla monille vanhastaan tuttuja, joten heiltä on helppo kysyä ohjeita. Sitä paitsi löytyy vieläkin suorempi tie.

– Jos ei keksi muuta keinoa, voi mennä nykäisemään hihasta jotakuta lipaskerääjää ja sanoa hänelle, että haluaisi liittyä mukaan. Neuvoja saa varmasti, Marjut Välimaa vakuuttaa.