Hevoset veivät mukanaan

Suomenhevonen Hemppa saa heinää. Ruoan vievät perille Kaisu ja Aino Rukko.
Suomenhevonen Hemppa saa heinää. Ruoan vievät perille Kaisu ja Aino Rukko.

Kaisu Rukko ei ikinä unohda ensimmäistä omaa hevostaan: 11–vuotiaalle pälkäneläiselle koulutytölle hankittiin ensimmäiseksi hevoseksi kouluttamaton 4–vuotias ori.

Mirazh oli kaikkea muuta kuin lapselle pitäisi ostaa. Vanhemmillanikaan ei ollut aiempaa kokemusta hevosista, mutta niin vain me saimme homman toimimaan. Mirazh eli 21–vuotiaaksi ja kasvoimme yhdessä. Hevosella oli erittäin hyvä hyppykyky, ja kilpailin sillä paljon. Juuri Mirazhilla olen hypännyt suurimmat, noin 150-senttiset esteeni, Rukko muistelee.

Harhalassa toimivan KR-tallien yrittäjänä toimiva Rukko ei kuitenkaan voi suositella vastaavaa toimintatapaa kenellekään.

– Vähän helpommalla ja turvallisemmalla tavalla pääsee, kun hankkii ensihevosekseen vaikkapa ponin tai jo vähän enemmän koulutetun hevosen, Rukko naurahtaa.

KR-tallit toimii Harhalassa kahdella tallilla, Pikkutallilla sekä Merikarin tallilla. Vaikka yritys perustettiin vasta viime kesänä, vastaavanlaista toimintaa Kaisu Rukko perheineen on pyörittänyt jo 20 vuotta. Rukon isä luotsasi Pikkutallia maatalousalan sivutoimenaan vuoteen 2012 asti, jolloin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos.

– Viime keväänä heräsi ajatus toiminnan laajentamisesta ja laitoimme tuumasta toimeen. Keväästä asti olemme sitten pyörittäneet myös Merikarin tallin toimintaa, Rukko kertoo.

 

KR-tallien oma kasvattitamma Quadriga opettelee ratsun alkeita. Ratsastajana Maija Pehu ja kouluttajana Kaisu Rukko. Kuva: Kaisu Rukko
KR-tallien oma kasvattitamma Quadriga opettelee ratsun alkeita. Ratsastajana Maija Pehu ja kouluttajana Kaisu Rukko. Kuva: Kaisu Rukko

Monipuolista toimintaa

KR-tallit tarjoaa asiakkailleen karsinapaikkoja, joita löytyy tallilta yhteensä 27. Varsoille on oma pihatto ja kesällä myös laitumia. Kuntoutuville hevosille on isompia tarhoja ja myös mahdollisuus vesikuntoutukseen.

– Pikkutalli sijaitsee järven rannassa, joten veteen pääsee helposti, Rukko sanoo.

Tallin alueilla on kaksi maneesia, joista molempien pohjat kunnostettiin kesän aikana. Yrittäjä tarjoaa tallillaan myös valmennusta. Kaisu Rukko on suorittanut Suomen Ratsastajainliiton valmentajatutkinnon, mutta suurimmat oppinsa hän sanoo kuitenkin saaneensa käytännön työssä.

– Kokemus erilaisista hevosista ja ratsastajista on ollut minulle se suurin oppi. Minulle tuttuja kilpailumuotoja ovat koulu- ja esteratsastus. Valmennan mielelläni kaikentasoisia ratsukoita, mutta erityisen paljon pidän juniorien valmentamisesta, Rukko miettii.

– Toki myös ratsastan valmennettavieni ja tallin asiakkaiden hevosia, hän vielä lisää.

Tallilla järjestetään luentoja ja koulutuksia eri aiheista. Uutena haasteena ovat kilpailuharjoitukset, joissa juniorit ja senioritkin saavat opetella kilpailutilanteen vaatimat toimenpiteet ohjatusti. Ensimmäiset kouluratatreenit pidettiin heinäkuun lopussa.

– Ratsukot arvosteltiin kuten kilpailuissakin, mutta emme kuitenkaan laittaneet ratsastajia kisan jälkeen paremmuusjärjestykseen. Kilpailuharjoituksissa voimme ohjeistaa ratsastajaa kisan aikanakin, jos jokin asia meinaa kilpailun tiimellyksessä unohtua. Kilpailuharjoitusten avulla oikeisiin kilpailuihin osallistumisen kynnys madaltuu sekä kilpailusäännöt ja hevosen käyttäytyminen kilpailutilanteessa tulevat tutuiksi. Seuraavat kilpailuharjoitukset järjestämme syyskuun loppupuolella, Rukko lisää.

 

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kuvassa Aino Rukko ja Vera kouluratsastuskilpailuissa. Kuva: Veera Anttonen.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kuvassa Aino Rukko ja Vera kouluratsastuskilpailuissa. Kuva: Veera Anttonen.

Lapset ja nuoret keskiössä

Yrityksen pyörittämisessä on mukana koko perhe. Perheen tytär Aino kilpailee aktiivisesti ja kuuluu Suomen Ratsastajainliiton nuorten talenttiryhmään. Erityisen tärkeää tallille onkin tarjota sopivantasoista toimintaa lapsille ja nuorille esimerkiksi käytännönläheisten kerhojen avulla.

– Ratsastaminen vaan on niin kivaa. Kilpailen sekä esteissä että kouluratsastuksessa, hevosen selässä ensimmäisen kerran 2–vuotiaana istunut Aino mainitsee.

Kaisu Rukko jatkaa, että nykylapsille hevoset ja hevosenhoitoon kuuluvat asiat saattavat olla vähän vieraampia, kovin moni kun ei näe hevosia lähietäisyydeltä omassa arjessaan.

– Lapsille suunnatuissa kerhoissamme tutustumme ratsastukseen alkeista lähtien: ratsastajan ja hevosen käyttäytymiseen sekä hoidon alkeisiin, kuten taluttamiseen ja suitsimiseen, Kaisu Rukko sanoo.