Miksi omenat ovat tänä syksynä niin huonolaatuisia?

Omenat ovat tänä syksynä monin paikoin huonolaatuisia.
Omenat ovat tänä syksynä monin paikoin huonolaatuisia.

Moni kotipuutarhuri on tuskitellut tänä syksynä huonolaatuista omenasatoa. Omenat ovat rupisia ja yleisesti huonolaatuisia. Kylmä ja tuulinen alkukesä ja runsaat sateet selittävät osaltaan sadon niukkuutta ja huonolaatuisuutta.

 

Mitä muita syitä huonolle omenavuodelle on, Luopioisissa yli puolet vuodesta asuva kasviharrastaja Tuomo Kuitunen?

– Pihlajanmarjakoi siinä on ollut asialla. Se iskeytyy nimenomaan silloin omenoihin, kun pihlajanmarjoja on vähän. Tänä vuonna ainakin meillä marjoja kuitenkin tulee. Ei ehkä sitä määrää, mitä menneinä vuosina, mutta eivät puut aivan tyhjiä ole. Tietysti koiperhosiakin on eri vuosina eri määrät. Noin sentinmittainen harmaankirjava koiperhonen munii raakileisiin ja kuoriutunut toukka kaivautuu hedelmän sisälle. Toukka pilaa hedelmän ja syötyään kyllikseen se laskeutuu maahan koteloitumaan. Ammattiviljelijät voivat suojautua pihlajanmarjakoilta myrkytyksin, mutta kotipuutarhuri ei siihen lupaa saa. Kotipuutarhassa voi koittaa feromoniansoja, joilla houkutellaan aikuisia hyönteisiä pois puiden kimpusta, mutta en tiedä, kuinka tehokkaita ne loppujen lopuksi ovat.

 

Mitkä muut taudit iskevät herkästi omeniin?

– Omenoita vaivaavat toki muutkin vaivat. Hyvin yleinen on muumiotauti. Se on sieni, joka mädättää omenan ja hedelmän pudottua maahan koteloituu sinne. Siksi muumiotautiset omenat tulee hävittää. Lisäksi on omenarupi, joka sekin on sienitauti. Näihin en tiedä muita torjuntakonsteja kuin sairaiden hedelmien ja puun lehtien poiskeräämisen syksyllä.