Tilat täyttyivät ensimmäisenä viikonloppuna

Suomen Punaisen Ristin vuokraamat tilat Kaivannon sairaalasta täyttyivät vain reilu vuorokausi sen jälkeen, kun Kangasalan kunnanhallitus oli näyttänyt vihreää valoa turvapaikanhakijoiden transit-keskuksen perustamiselle. Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Kaivantoon lauantaina iltapäivällä Ylöjärveltä, jossa he olivat olleet hätämajoituksessa. SPR ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri laativat torstaina ehdollisen vuokrasopimuksen 1700 neliömetrin tilojen ottamisesta SPR:n käyttöön Kaivannossa.

Sairaanhoitaja Sirpa Penttisellä auttaminen on verissä. Hän nauraa pikkutyttönä suunnitelleensa ryhtymistä eläinlääkäriksi ja lähtemistä Afrikkaan auttamaan "simpansseja ja pieniä norsuja".

Sairaanhoitaja Sirpa Penttisellä auttaminen on verissä. Hän nauraa pikkutyttönä suunnitelleensa ryhtymistä eläinlääkäriksi ja lähtemistä Afrikkaan auttamaan ”simpansseja ja pieniä norsuja”.

Perjantaina ja lauantaina aikana ehti tapahtua paljon.

– Täällä on siivottu ja roudattu paljon vaatteita ja kamaa. Kiitos kaikille, jotka ovat antaneet lahjoituksia tai aikaansa, vapaaehtoisena paikalle saapunut Sirpa Penttinen kertoo.

Lihasulassa asuva Penttinen on pukenut SPR:n vapaaehtoisen liivin päälleen monesti aiemminkin, esimerkiksi Hämeenkyrössä vuonna 1999. Tuolloin entinen vanhainkoti muutettiin Kosovon albaaneille tarkoitetuksi vastaanottokeskukseksi.

– Ihmisten auttamishalu oli silloinkin suuri. Kyllä suomalaiset auttavat erityisesti, kun hätä on riittävän suuri, mutta myös muutenkin. Siitä ei vain pidetä kovin suurta meteliä, Penttinen näkee.

Hän on itse lähtenyt välillä myös ulkomaan komennuksille, joilla eteen on tullut tsunamien, maanjäristysten ja aseellisten konfliktien jälkien selvittelyjä. Kaivantoon lähtemisen kynnys olikin näihin verrattuna matalalla.

Kaikkiaan viime viikonloppuna Kaivantoon saapui viitisenkymmentä vapaaehtoista, joiden joukossa oli sekä kokeneita että aivan uusia avuntarjoajia.

– SPR:n voima on juuri näissä vapaaehtoisissa, jotka houkuttelevat myös muita auttamaan, Penttinen arvioi.

Vapaaehtoisapua Kaivantoon tarjoavien toivotaan olevaan yhteydessä kangasalalaiseen SPR-aktiiviin Pirkko-Liisa Ollilaan, johon saa yhteyden parhaiten sähköpostitse pikollila@gmail.com. Ainakin miesten kenkiä, takkeja ja polkupyöriä pumppuineen ja kypärineen on sairaalalla kaipailtu.

 

Kalaa tuli, naapureille tietoa

Kaivantoon kaavailtiin tiloja noin 150 turvapaikanhakijalle. Tällä hetkellä heitä on 165.

– Viikonloppu on mennyt hyvin. Ihmiset ovat asettuneet aloilleen, tutkiskelleet ympäristöä ja käyneet kalassa, kertoo SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila.

Osa eksyi Jussilan mukaan kalaan naapurin puolelle, mutta tämänkaltaisiin asioihin puututaan Jussilan mukaan välittömästi ja ohjeistetaan ihmisiä.

– Nämä ovat niitä ongelmia, joita aina alussa voi tulla. Pidämme naapureille infotilaisuuden vielä tiistaina, Jussila kertoo.

Kaivannon sairaalassa on tällä hetkellä parikymmentä sairaanhoitopiirin psykiatrista potilasta. Psykiatrian toiminta jatkuu lokakuun loppuun asti A-rakennuksessa, jonka pääsisäänkäynti on vain sairaalan käytössä. SPR:n vuokraamiin tiloihin on omat sisäänkäyntinsä. Alueella on myös Sininauhaliiton toimintaa.

SPR:n ja sairaanhoitopiirin vuokrasopimus koskee sairaalan tyhjillään olevia rakennuksia B2, C4 ja B3 eli osasto kuutosta, asuntoja, pyykkitupaa, varastoja ja ruokalaksi muutettavaa varastotilaa. Alun perin tiloja oli tarkoitus täyttää suunnitelmallisesti marraskuusta lähtien, mutta suunnitelmia nopeutettiin kasvaneen pakolaisvirran vuoksi.

Jos sairaalan toiminta loppuu kokonaan, on keskuksen mahdollista kasvaa noin 300–400-paikkaiseksi.

Turvapaikanhakijoiden ruokailun hoitaa ulkopuolinen palveluntuottaja. Vastaanottokeskuksessa on henkilökuntaa tai vartiointi paikalla ympäri vuorokauden.

SPR:n Minna Jussilan mukaan transit-keskuksissa tehdään esimerkiksi tulijoiden terveysseulontoja ja odotetaan poliisin ja maahanmuuttoviraston puhuttelut. Keskuksista turvapaikanhakijat ohjataan keskimäärin parin kuukauden jälkeen eteenpäin odotusajan vastaanottokeskuksiin ja myöhemmin edelleen joko oleskeluluvan turvin kuntiin tai takaisin kotimaahan.

Alireza Abdali ja muu SPR:n väki otti turvapaikanhakijat vastaan Kaivannossa.

Alireza Abdali ja muu SPR:n väki otti turvapaikanhakijat vastaan Kaivannossa.

”Erilaisia arjen hommia”

Vapaaehtoistyöntekijöiden arki Kaivannossa sujuu Pirkko-Liisa Ollilan mukaan erilaisten arjen hommien merkeissä.
– Sisähommissa on ruokailun avustamista, jaettavien vaatteiden ottamista vastaan ja lajittelua. Maahantulijoiden kanssa keskustellaan ja vastataan kymmeniin kysymyksiin. Vapaaehtoista väkeä on tullut hienosti, jo 150 henkeä, Ollila toteaa.
Avustavat työskentelevät Kaivannossa päivän aikana kolmessa vuorossa. Tulijoiden kanssa pärjää pääsääntöisesti englannilla, mutta arabian taito olisi tässä vaiheessa luonnollisesti hyödyllisin. Suomea keskuksessa on jo alettu opetella "liimaa lappu” -periaatteella.
– Pöydässä on liimattuna lappu, jossa lukee Pöytä, yhden kaverin pipossa lukee Pipo ja niin edelleen, Ollila kertoo.
Tulijat ovat olleet ulkosalla pelaamassa jalkapalloa, sulkapalloa ja petankkia. Kangasalan keskustassa on käyty yhdessä, jotta turvapaikanhakijoita on voitu opastaa kauppojen, kirjaston ja puhelinkortteja myyvien myymälöiden osalta. Kerrottavaa on paljon – lähtien siitä, että moottoriliikennetie on ensisijaisesti autojen, ei kävelijöiden, käyttöön.
Esimerkiksi onkireissuille kaivattaisiin miehiä opettamaan kalanperkuuta, etteivät jää hyvät kalat käyttämättä. Ilman sovittua työvuoroa tai muuta yhteydenottoa ei paikalle kuitenkaan kannata lähteä.
Ollilan mukaan hyvä tapa aloittaa vapaaehtoistyö on mennä "Tulijalle tutuksi” -kurssille, jollainen järjestetään esimerkiksi Kangasalla lokakuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?