Uunimakkara on Pohjan koulun oppilaiden suosikkiruoka

Porkkanakuvien asento kertoo, millainen ruokailuhetki oli kunkin oppilaan mielestä ollut. Viime torstaisen jauhelihakeittopäivän tuloksia tarkastelee laitoshuoltaja/moniosaaja Minna Marjanen.
Porkkanakuvien asento kertoo, millainen ruokailuhetki oli kunkin oppilaan mielestä ollut. Viime torstaisen jauhelihakeittopäivän tuloksia tarkastelee laitoshuoltaja/moniosaaja Minna Marjanen.

Viime viikolla Pohjan koulussa kiinnitettiin tavallistakin enemmän huomiota yhteisten ruokailuhetkien sujumiseen. Julisteet seinillä ohjeistivat hyvästä jonokäyttäytymisestä ja muistuttivat käsien pesun tärkeydestä. Hyvistä ruokailutavoista oppilaat saivat lukea pöytäliinoihin painetuista teksteistä.

Ruokailun jälkeen jokainen oppilas pääsi ilmaisemaan oman kokemuksensa pohjalta, millaisissa tunnelmissa ruokavälitunti alkoi. Yhteiseen tauluun kiinnitetty, pystyssä oleva porkkana ilmaisi, että ruokailuhetki oli ollut mukava. Ylösalaisin kääntynyt juures taas kieli päinvastaisesta kokemuksesta.

Porkkanoilla ilmaistut tykkäykset ynnättiin yhteen ja merkittiin kaikille tiedoksi. Eniten myönteistä palautetta, 55 pystyssä olevaa porkkanaa, kertyi maanantaipäivältä.

–Silloin oli ruokana uunimakkaraa ja perunamuusia, keittiöllä työskentelevä moniosaaja Minna Marjanen tarkistaa listasta.

Pohjan koulussa on yhteensä 59 oppilasta, joista kirjolohikiusauspäivänä 41 lasta kiinnitti tauluun pystyssä olevan porkkanan. Marjasen mielestä heikko tulos on hieman yllättävä, sillä kalaruoat tekevät yleensä hyvin kauppansa.

 

Elävää taustamusiikkia

 

Porkkanaäänestyksen tulos jää koulun oman väen tiedoksi, eikä se siten vaikuta ruokalistan sisältöön. Viime viikolla kokeillusta käytännöstä, jossa salaattiaineksia ei sekoiteta keskenään, vaan ne tarjotaan erillisistä kulhoista, sen sijaan on lähdössä viestiä eteenpäin.

–Persikka ja ananas olivat suosikkeja, kurkkuakin meni. Tomaattia ja salaatinlehtiä otettiin huonommin, Minna Marjanen luettelee ja lisää, että kaikkea jokaisen oli kuitenkin maistettava.

–Salaatin tarjoamista erillisinä komponentteina ehkä jatketaan, hän sanoo kokeilun muuttumisesta jatkuvaksi käytännöksi.

Tälle lukuvuodelle laaditulle ruokalistalle on otettu mukaan uusia ruokia. Uutta on myös se, että oppilaat saavat lisätä annoksiinsa suolaa ja mausteita.

Keskiviikkona Pohjan koulun väki sai nauttia ruokailun aikana elävästä musiikista, kun koulun oppilas Mia Rantanen soitti pianolla muiden muassa Titanic-elokuvan tunnusmusiikin. Soitin on ruokalan naapuriluokassa, josta musiikki kuuluu hyvin ovien ollessa auki.

–Elävää musiikkia ei ole ennen kuunneltu ruokatunnilla. Oppilaat olivat siitä aivan haltioissaan, Marjanen kuvaa tunnelmia.