Asemat pidetään

Helsingin Sanomien kokenut ja pätevä poliittinen toimittaja Unto Hämäläinen toteuttaa lehtensä linjaa uudella tavalla. Hän on saanut kaksikymmentä merkittävää vaikuttajaa arvostelemaan nimettömänä hallitusta.

Esimerkiksi sitä ei siedetä, että pääministeri Juha Sipilä on antanut toistaiseksi Kempeleen kotinsa 20 pakolaisen käyttöön. Merkittävät vaikuttajat pelkäävät, että pian tulevat heidänkin ovelleen maahanmuuttoviranomaiset kolkuttamaan. On siis hyvä pysytellä tuntemattomana.

 

Yksi vaikuttajista on saattanut olla valtiotieteitten tohtori, euroedustaja Paavo Väyrynen. Hän on varmuuden vuoksi ostanut hotellin kylpyläkaupunki Pärnusta, jossa maahanmuuttajat eivät tungeksi. Hänellä on aihetta pelätä, että hänen äänestellessään Brysselissä vaimo joutuu Keminmaalla avaamaan perheen hotellin oven muukalaisille.

Sipilän antama esimerkki on siis vaarallinen signaali pohjoista kohti Ruotsin kautta kulkeneille. Kukapa ei haluaisi elellä suurissa omakotitaloissa, joissa ei tarjota gluteenipitoista aamupuuroa eikä Koraanin kieltämää sianlihaa.

Pääkaupunkiseudun haastatellut ovat siinäkin suhteessa kaukaa viisaita, että ilman uusia sääntöjä maahan hyväksytyt täyttävät taas entiseen malliin Suomi-muotoisen säkin perän.

 

Nimettömät vaikuttajat eivät myöskään hyväksy sitä, että ylityön verotukseen puututaan eikä sitä, että kuunnellaan kahta kätilöä, jotka eivät voi itse määrätä työnsä aikataulua.

Kauppoja ei myöskään voi pitää auki silloin, kun asiakas haluaa ostaa ja kauppias haluaa myydä.

Itsekin ihmettelin Yhdysvalloissa aukioloaikojen väljyyttä. Menin kerran Ohion osavaltiossa ohi ajaessani viinakauppaan kello yhden aikaan yöllä hämmästeltyäni hetken kirkkaita valoja ja asiakkaiden hiljaista virtaa.

”Ilta ja yö ovat parasta myyntiaikaa, sillä juuri silloin viina pääsee usein loppumaan”, kauppias raportoi.

 

Nimettömät vaikuttajat eivät myöskään hyväksy arkipyhien palkattomuutta. Helatorstaita ei enää muisteta Jeesuksen taivaaseen astumisesta. Se on erityisesti hyväpalkkaisissa piireissä mahdollisuus aloittaa mökkikausi tai viettää neljän päivän kaupunkiloma Lontoossa tai Barcelonassa.

Hallituksen leikkauslistaa arvioitaessa ehkä muistetaan, että viiden prosentin alennus työn hintaan tuo miljardin euron vastalahjan verojen alennuksina vähäosaisille. Nuo ujot mutta vaikutusvaltaiset kansalaiset ovat sitä mieltä, että jokainen pitäköön omat etunsa ja haitat jaetaan muiden kesken tasan.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.
Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.