Nettiyhteydet: Pälkäneen Valokuitu Oy aloittaa verkon rakentamisen Taustista ja Harhalasta

Valoa kuidun päässä

Koko Pälkäneellä saadaan valokuitua jokseenkin samalla nopeudella ja hinnalla kuin Laitikkalassa, johon osuuskunta parhaillaan rakentaa verkkoa. Jarno Moisala (vasemmalla) johtaa Pälkäneen Valokuitu Oy:n hallitusta ja Harri Pinola toimii yhtiön teknisenä asiantuntijana.

Koko Pälkäneellä saadaan valokuitua jokseenkin samalla nopeudella ja hinnalla kuin Laitikkalassa, johon osuuskunta parhaillaan rakentaa verkkoa. Jarno Moisala (vasemmalla) johtaa Pälkäneen Valokuitu Oy:n hallitusta ja Harri Pinola toimii yhtiön teknisenä asiantuntijana.

Elokuussa perustettu Pälkäneen Valokuitu Oy aikoo aloittaa valokuituverkon rakennuttamisen ensi vuonna. Pilottialueiksi on valittu Tausti ja Harhala.

Muutaman vuoden aikana nopea ja luotettava laajakaistayhteys pyritään rakentamaan koko kuntaan. Uusia alueita liitetään verkkoon sitä mukaa kun niistä kertyy riittävästi liittyjiä.

Valokuidun rakentaminen koko kuntaan maksaa 10–15 miljoonaa euroa. Arvio tarkentuu yksityiskohtaisemmassa suunnitelmassa, jossa selvitetään myös kaapelireitit ja niiden maaperä. Suunnitteluvaiheeseen haetaan Leader -rahoitusta.

 

Laajakaistan takapajula

Nopea netti on nykyisin vähintään yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymä. Pälkäneellä yhteydet ovat jääneet ajastaan jälkeen ja kunta löytyy laajakaistavertailuissa kehnoimmasta viidenneksestä. Takkuilevat yhteydet vähentävät sekä asukkaiden että yritysten kiinnostusta asettua Pälkäneelle.

Uudet välineet ja palvelut kasvattavat tiedonsiirtotarvetta kaiken aikaa. Samaan aikaan maaseudulta puretaan pois kiinteitä yhteyksiä. Operaattorit eivät enää uusi vanhoja kuparilankoja, vaan kiinteän laajakaistan tilalle tarjotaan 4G-mobiiliyhteyttä, joka mahdollistaa kymmenien megabittien sekuntinopeudet.

Maaseudulla linkkimastoja on harvassa, ja langattomat yhteydet saattavat ruuhkautua, kun liikenne lisääntyy. Siksi etenkään yritykset eivät voi jäädä mobiilin varaan.

 

Liittymismaksu 1500–2000 e

Pälkäne harppaa kerralla nettiyhteyksien takapajulasta kärkikunnaksi, kun Pälkäneen Valokuitu Oy rakentaa valokuidun koko kuntaan.

– Vastaavia verkkoja ei ole kovin monessa kunnassa. Eteläisellä Pirkanmaalla olemme ensimmäisiä, Valokuitu Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimiva hallintojohtaja Jarno Moisala sanoo.

Kunta vauhdittaa yhtiötä liikkeelle, mikäli kunnanhallitus ja valtuusto hyväksyvät yhtiön pääomittamisen ja lainantakaukset.

Pääosan verkon rakentamiskustannuksista maksavat liittyjät. Liittymismaksuksi on kaavailtu 1500–2000 euroa.

– Sitä voi pitää myös sijoituksena, sillä valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa, Moisala sanoo.

Sivukulmilla liittymän todelliset rakentamiskustannukset voivat olla paljon liittymismaksua suuremmat. Siksi yhtiö tarvitsee rakennusvaiheessa velkaa. Kunnan takaamaa lainaa lyhennetään liittyjiltä kerättävien kuukausimaksujen avulla. Noin 30 euron kuukausittaisella käyttömaksulla hoidetaan myös verkon ylläpitokustannukset.

 

Avoimuus tuo kilpailua

Varsinaisen nettiliittymän kukin kuntalainen tai yritys hankkii operaattorilta, esimerkiksi Soneralta, Elisalta tai Tampereen Puhelimelta. Verkosta tulee avoin, koska Valokuitu Oy toivoo, että Pälkäneen laajakaista-asiakkaista syntyisi operaattoreiden kesken hinta- ja laatukilpailua.

Tällä hetkellä valokuituliittymien hinnat ovat edullisimmillaan kympin kuukaudessa. Hintaan vaikuttaa nopeuden lisäksi sen mukana myytävät lisäpalvelut. Nykyisin kaupataan muun muassa kanava- ja viihdepaketteja, joiden kautta voi katsoa esimerkiksi urheilua tai elokuvia. Lisäksi operaattorit tarjoavat yrityksiin, koteihin ja mökeille erilaisia turva- ja ohjauspalveluita. Valokuituyhteyden yhteishinnaksi kertyy nopeudesta riippuen 40–60 euroa kuukaudessa.

Laitikkalaan valokuitu saadaan talkootyön ansiosta muuta kuntaa nopeammin. Osuuskunnan rakentama verkko on jo valmistumassa. Makukylässä liittymän hinnaksi tulee 2000 euroa ja sadan megabitin yhteyden kuukausihinnaksi 50 euroa, joten hinnoissa ei ole juurikaan eroa.

Pälkäneen keskustassa Tampereen Puhelin rakentaa parhaillaan valokuituliittymiä yrityksille ja taloyhtiöille. Liittyjät sitoutuvat määräajaksi satojen eurojen kuukausihintaan.

 

Yhtiö rakennuttaa verkon

Pälkäneen Valokuitu Oy rakennuttaa verkon ja kilpailuttaa sen ylläpidon. Koko verkolle tulee yksi operaattori, joka vastaa yhteyksistä ja laitteista. Alueesta on kiinnostunut ainakin Sonera, joka teki esiselvityksen laajakaistaverkon rakentamisesta.

Karkean arvion mukaan kunnasta voisi löytyä 1700–2000 liittyjää. Laskelmissa huomioidaan yritykset ja asukkaat.

– Yrityksille laajakaista on välttämättömyys. Vakituisten asukkaiden lisäksi monet vapaa-ajan asukkaat voivat olla valokuidusta kiinnostuneita, Jarno Moisala sanoo.

Etäisimmillä kolkilla rakentamiskustannukset nousevat niin koviksi, että liittyjiltä peritään korotettu liittymämaksu.

– Pälkäneen yli 5000 kiinteistöstä tällaisia on korkeintaan jokunen sata, Moisala arvioi.

Valokuitua rakennetaan alue kerrallaan. Etenemisestä päättää valokuituyhtiön hallitus. Aikatauluun vaikuttaa olennaisesti se, miten paljon kylältä kertyy liittyjiä.

 

Elinvoimaa kylälle

Pälkäneen Valokuitu Oy on kunnan kokonaan omistama, voittoa tavoittelematon yhtiö. Yhtiölle ei olla palkkaamassa vakituista väkeä, vaan toimitusjohtajan ja teknisen asiantuntijan tehtävät hoidetaan sivutoimisesti.

Perustamis- ja rakentamisvaiheessa tarvittaneen määräaikainen laajakaistakoordinaattori.

Verkkoa pyritään rakentamaan niin, että yhtiö saisi satoja liittyjiä vuodessa. Muualta kerättyjen kokemusten perusteella tiedetään, että rakennusvaiheessa tarvitaan myyntityötä.

– Ei riitä, että ihmisille lähetetään esite, vaan tarvitaan myös myyjiä, jotka kauppaavat liittymiä esimerkiksi provisiopalkalla, Jarno Moisala sanoo.

Aktiivisimmista kylistä löytyy omasta takaa ”asiamiehet”, jotka tietävät, että laajakaista on kylän elinvoimaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeä: nykyiset ja tulevat asukkaat sekä mökkiläiset tarvitsevat nopeita ja luotettavia yhteyksiä voidakseen tehdä töitä.

Yhtiötä markkinoidaan myös ensi vuonna avattavilla verkkosivuilla, joiden kautta kuntalaiset pääsevät seuraamaan, miten hanke etenee ja paljonko omalta kylältä löytyy liittyjiä tai liittymästä kiinnostuneita.

 

Valtuustossa marraskuussa

Pälkäneen Valokuitu Oy:n hallitus on koottu luottamushenkilöistä. Siihen kuuluvat Tero Ahlqvist, Pauliina Jaakkola, Jukka Lindfors ja Virpi Pohjola.

Ensi keskiviikkona kokoontuva hallitus esittänee, että kunta osallistuisi yhtiöön alkuvaiheessa 250 000 euron pääomituksella ja 500 000 euron takauksella. Kunnanhallitus käsittelee asiaa 22. lokakuuta ja lopullisesti kunnan rahoituksesta päättää 4. marraskuuta kokoontuva valtuusto.

Kunnan rahoituksen turvin hoidettaisiin verkon suunnittelu ja yhtiön perustamisvaiheen kustannukset sekä saataisiin käyntiin verkon rakentaminen Taustissa ja Harhalassa.

Keskustan liepeillä kunta on varautunut valokuituun asentamalla sähkö- ja vesijohtotyömaiden yhteydessä putkia, joihin valokuitu voidaan vetää myöhemmin. Tämän ansiosta katuja ei tarvitse kaivaa joka kerta uudelleen auki.

– Tampereen Puhelin on vetämässä kaapeleita Lastenlinnan alueelle. Samassa yhteydessä asennetaan putket sinnekin suunnalle, valokuituyhtiön teknisenä asiantuntijana toimiva tietohallintopäällikkö Harri Pinola kertoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?