Anu Nummela ajoi crossliigassa pronssia

Pälkäneläinen Anu Nummela oli naisten sarjan kolmonen motocrossin epävirallisessa SM-sarjassa.
Pälkäneläinen Anu Nummela oli naisten sarjan kolmonen motocrossin epävirallisessa SM-sarjassa.

Pälkäneläinen Anu Nummela ajoi syyskuussa päättyneellä motocrosskaudella ensimmäistä kertaa mitaleille. Nummela sijoittui 24MX-motocrossliigassa naisten sarjan kolmanneksi. Virallista SM-statusta sarjalla ei vielä ole, vaikka lähtöpuomille asettui parhaillaan parikymmentä naista.

24MX-motocrossliigaan kuuluu kahdeksan kisaviikonloppua. Jokaisessa niissä ajetaan kaksi erää, joten kauden yhteispisteisiin lasketaan 16 lähtöä.

Anu Nummela ajoi kauden kaikki kisat. Paras sijoitus irtosi Vantaan päätöskisan viimeisestä erästä, jossa pälkäneläinen kaasutteli ruutulipulle kakkosena. Tehtävää helpotti hieman se, että mestaruuden varmistanut Hanna Mertsalmi ei startannut viimeisenä kisaviikonloppuna radalle.

Kolmossijoja Nummena keräsi kauden aikana viisi. Hän oli kolmas kesäkuun puolivälissä Iisalmen toisessa erässä. Rovaniemen osakilpailussa heinäkuun alussa ja Imatralla elokuun alussa hän oli molempien lähtöjen kolmonen.

 

Aikuisiällä lajin pariin

Naisten luokassa saa ajaa 12 vuotta täytettyään. Pyörän koko on vapaa. Kalusto vaihtelee 80-kuutioisista kaksitahtisista 250-kuutioisiin nelitahtikoneisiin. Anu Nummela ajaa 250-kuutioisella nelitahtisella KTM:llä.

39-vuotias pälkäneläinen oli päättyneellä kaudella naisten sarjan nestori.

– Aloitin ajamisen vasta seitsemän vuotta sitten. Aikuisiällä lajin parissa aloittanut ei koskaan pääse samanlaisiin pyörän käsittelytaitoihin kuin pienestä pitäen ajaneet.

Kangasalan Moottorikerhoa edustava Nummela pyrkii pitämään itsensä sellaisessa kunnossa, ettei häviä fysiikassa nuoremmille kuskeille.

– Poljen paljon pyörälenkkejä ja käyn ajamassa maastopyörällä. Talvella ajan lähinnä enduroa ja käyn crosstraining-treeneissä. Jos vain on keliä, niin hiihdän myös paljon. Ajotreeniä tulee paljon keväästä alkaen, kun radoille taas pääsee.

Kangasalan krossirata suljettiin muutama vuosi sitten, ja siksi treenimatkoille kertyy mittaa.

– Lähin rata on Kaanaassa. Lisäksi käyn ajamassa Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Jämsässä.

Usein treenaamaan lähdetään pienellä porukalla, jolloin matkakulut saadaan jaettua useamman kuskin kesken.

 

Mies toimii mekaanikkona

Vaikka Anu Nummelalla on takanaan vasta seitsemän vuotta motocrossin parissa, moottoriurheilutaustaa löytyy muista lajeista.

– Minulla on ollut aina bensaa suonissa. Jo nuorena ajoin mopolla ja carting-autolla. Jossain vaiheessa tuli kilpailtua myös jokamiesluokassa.

Motocrossin pariin Nummela päätyi miehensä Rami Korpelan mukana.

– Mies ajoi krossia ja päätin itsekin kokeilla lajia. Siinä kävikin sitten niin, että nykyisin meidän perheessä se olen minä, joka ajan enemmän, Nummela nauraa.

Mies on kuitenkin harrastuksessa täysillä mukana. Hän toimii mekaanikkona kisaviikonlopuissa.

– Osaan minä itsekin pikkuhuollot tehdä, mutta mies hoitaa osien vaihdot ja isommat hommat. Ilman sitä tämä ei oikein onnistuisi, sillä pyörässä on pientä laittamista joka kisan ja treenin jälkeen, Nummela kiittelee.

 

Naiskuskeja ei enää ihmetellä

Kolmostilan tuonut kausi oli Anu Nummelan krossiuran paras. Edellisvuosina hän on jäänyt pistesijoille. Sijoitusta kohensi pykälän verran se, että kahta ensimmäistä kisaviikonloppua hallinnut Sanna Kärkkäinen keskittyi enduron EM-sarjaan ja jätti motocrossliigan muille.

Nummelalle riittää haastetta kotimaisissa kisoissa.

– Ei minulla ole vauhdin eikä budjetin puolesta asiaa EM- tai MM-krossikisoihin. Niistä tulisi vain kalliita opintomatkoja. Suomen sarjassa meillä on kolmen, neljän tytön rypäs, jonka kesken käydään tosi tasaisia kisoja, Nummela sanoo.

Naiskuskit eivät ole enää krossiratojen miehisessä maailmassa outolintuja.

– Alkuun naisia vähän ihmeteltiin. Vauhti on paras keino vastata niihin puheisiin, Nummela nauraa.

 

24MX-motocrossliiga. Naisten loppupisteet 2015.

1) Hanna Mertsalmi 338, 2) Ria Virtanen 303, 3) Anu Nummela 291, 4) Julia Mattila 232, 5) Maiju Mäki 211, 6) Elisa Arokoski 181.

Anu Nummela ajoi kauden parhaan sijoituksensa päätösosakilpailussa, jossa hän kaasutteli toisessa lähdössä kakkosena ruutulipulle.
Anu Nummela ajoi kauden parhaan sijoituksensa päätösosakilpailussa, jossa hän kaasutteli toisessa lähdössä kakkosena ruutulipulle.