Päivän annos: 8 yritystä, 89 työpaikkaa

Paula Suksia (vasemmalla) vaihtoi lennosta roolinsa retkeläisestä emännäksi.
Paula Suksia (vasemmalla) vaihtoi lennosta roolinsa retkeläisestä emännäksi.

Pälkäneen yrittäjät matkasivat jälleen viime viikolla yhteiselle bussiretkelle toisiin paikallisiin yrityksiin. Pälkäne Road Show’n nimellä kulkeva yrityskierros järjestettiin nyt kolmantena peräkkäisenä syksynä, ja sen suosio näyttää pikemminkin kasvavan kuin hiipuvan.

– Varmasti lähdemme kierrokselle ensi vuonnakin, koska bussi on kerta kerralta täydempi, totesi pankinjohtaja Sanna Hämäläinen tyytyväisenä.

Leipomoyrittäjä Paula Suksia osallistui Road Show’n ohjelmaan kahdella tavalla: hänen yrityksensä Kahvihuone Paula Luopioisissa oli yksi retken kohteista, mutta hän oli myös itse mukana bussissa sillä aikaa kun yrityksen toinen työntekijä Heidi Lindholm valmisteli herkkuja matkalaisille.

– Olen ollut vasta vähän aikaa yrittäjänä, enkä tiedä läheskään kaikkia paikkakunnan yrityksiä. Tutustumismielessä lähdin mukaan, että näkisin, mitä kaikkea täällä on, Suksia kertoi.

Aapiskukossa kierroksen päätteeksi odotti "Mirkun yllätys" eli Mirja Merikarin (taustalla) järjestämä kahvi- ja subwayherkkutarjoilu. Terhi Reskolalle (pöydän päässä) ravintola oli tuttu mutta hotellipuoli ennen näkemätön.
Aapiskukossa kierroksen päätteeksi odotti ”Mirkun yllätys” eli Mirja Merikarin (taustalla) järjestämä kahvi- ja subwayherkkutarjoilu. Terhi Reskolalle (pöydän päässä) ravintola oli tuttu mutta hotellipuoli ennen näkemätön.

Myös Ikku-Noita -entisöintiyrityksen äskettäin perustanut Terhi Reskola oli Road Show’n ensikertalaisia. Vaikka paikkakunnan elämä on hänelle läpikotaisin tuttua, yrityksissä riitti uutta nähtävää.

– Oli kiva nähdä Aapiskukon hotellipuoli. Pälkäneellä asuvana en ole käyttänyt paikallisia majoituspalveluja, eikä siksi ole ollut asiaa sinne. Se vaikutti jopa yllättävän viihtyisältä – voisin hyvin majoittaa sinne vieraitani, jos olisi tarpeen, Reskola kertoi.

Myös Jaakko Pohjola Oy:n halli ja Rautajärven Rakennustarvike olivat hänelle ennen käymättömiä kohteita. Reskola piti retkeä kaikkineen onnistuneena.

– Mielestäni tällainen kierros on sellaista hengen nostatusta. On hienoa ja rohkaisevaa kaikille, että täällä on näin paljon hyvin toimivia ja hyvin hoidettuja yrityksiä, hän pohti.

 

Maaseudun uudistumista

Mika Hippeläinen kertoi pyrkivänsä asiakaspalvelussa sekä nopeuteen että yksilöllisyyteen.
Mika Hippeläinen kertoi pyrkivänsä asiakaspalvelussa sekä nopeuteen että yksilöllisyyteen.

Syksyn yrityskierros aloitettiin Pälkäneen Kankaanmaalta kuljetusliike Jaakko Pohjola Oy:n toimitiloista ja päätettiin Kolari-Specialiin Puutikkalantien varteen.

Reitille mahtui seitsemän kohdetta ja kahdeksan yritystä, koska Keramiikkapaja Tuula Herranen ja tilitoimisto Jarkko Herranen Oy toimivat saman katon alla. Muita kohteita olivat Aapiskukko, juhlatalo Villa Pintele, Kahvihuone Paula sekä Rautajärven Rakennustarvike.

Lisäksi joukkoon kuului Helmikkalan Liikenne Oy, joka huolehti seurueen bussikuljetuksesta.

Kivileijonat vartioivat Willa Pinteleen sisäänkäyntiä.
Kivileijonat vartioivat Willa Pinteleen sisäänkäyntiä.

Yhteensä tutustumiskohteena olleet yritykset työllistävät vakituisesti ja ympärivuotisesti 89 henkilöä. Suurin työllistäjä niistä on Jaakko Pohjola Oy, jolla on työntekijöitä 47. Monet työllistävät vain yhden tai pari ihmistä, mutta koosta riippumatta niistä löytyi yhdistäviä tekijöitä.

– Huolellinen hoito, luovuus, ajanmukaisuus, usko omaan asiaan, yrittäjät listasivat paluumatkalla tärkeimpiä havaintojaan toisten yrityksistä.

Kierros kertoi myös siitä, miten monimuoto-yrittäjyys ja rakennusten suojeleminen ottamalla ne uudenlaiseen käyttöön ovat olennainen osa nykyajan maaseudun elävöittämistä.

Peräti puolet kohteista oli jollakin tavoin sidoksissa entisaikojen Suomen peruselinkeinoon, maatalouteen. Juhlatalo Villa Pintele toimii heinänviljelytilan ja Rautajärven Rakennustarvike lyspykarjatilan yhteydessä, Keramiikkapaja Tuula Herranen ja Kahvihuone Paula taas sijaitsevat entisissä maatilan rakennuksissa.

 

Kello kilinä sääteli aikataulua

Pälkäneen kuntaa Road Show’ssa edusti tällä kertaa tuore elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen. Myös hän oli tyytyväinen kierrokseen, joka oli hänen mielestään napakka ja hyvin järjestetty.

– Minulle tämä oli tosi kiva kokemus. Tarkoitukseni on ajan mittaan vierailla kaikissa pälkäneläisissä yrityksissä ja tutustua niihin henkilökohtaisesti paikan päällä. Tässä tuli nyt monta kerralla pähkinänkuoressa, hän kertoi.

Nyt nähdyistä yrityksistä noin puolet oli hänelle uusia tuttavuuksia, loppuihin hän oli jo jossakin yhteydessä ehtinyt tutustua.

 

 

– Tämä selvitti minulle esimerkiksi sitä, millaisia majoitusmahdollisuuksia Pälkäneellä on. Koska matkailun kehittäminen on yksi tärkeä alue, josta vastaan, se oli oikein valaisevaa. Kannatan ehdottomasti, että tällaista jatketaan, ja mielestäni tutustumiskierros oli juuri sopivan pituinenkin, Koivisto-Virtanen totesi.

On luonnollista, että aikaa kuluu, kun kolmisenkymmentä kiinnostunutta haluaisi joka kohteessa esittää kukin omia kysymyksiään yrittäjälle. Siksi retkien ongelmana tahtoo olla pitkittyminen, mutta tällä kertaa Road Show pysyi täsmällisesti aikataulussa.

Kiitos siitä kuuluu Luopioisten yrittäjien puheenjohtaja Seppo Kääriäiselle, joka piti yllä vanhan ajan kansakoulun järjestystä ja kilisytti kuuluvasti kelloa, kun oli aika pakkautua takaisin bussiin.