Veljekset pokkasivat Vuoden yrittäjän pystin

Maarakennus T. Haavisto Oy:n nykyinen kärkikaksikko – Haaviston veljekset Jussi ja Jari – sai paistatella lauantaina huomion keskipisteenä. Kaksikko nousi Kangasala-salin lavalle pokkaamaan arvostetun tunnustuksen, Vuoden yrittäjä -palkinnon. Yleensä Haavistojen yritys saa tehdä työnsä paljon pienemmällä huomiolla.

Onnittelut. Pirkanmaan yrittäjien puheenjohtaja Veikko Kiili onnittelee Jussi Haavistoa ja seuraavana vuorossa on Jari Haavisto.
Onnittelut. Pirkanmaan yrittäjien puheenjohtaja Veikko Kiili onnittelee Jussi Haavistoa ja seuraavana vuorossa on Jari Haavisto.

– On meillä semmoisiakin urakoita, missä on myös viimeistely mukana. Etenkin saneerauspurku on kuitenkin siinä mielessä epäkiitollista hommaa, että jos olemme onnistuneet hyvin, olemme jo jaloista pois kun työmaalla alkaa näyttää yhtään valmiilta. En muista, koska meitä olisi muistettu kutsua harjannostajaisiin, toimitusjohtaja Jussi Haavisto nauraa.

Yritysmaailmassa Maarakennus T. Haavisto tunnetaan kuitenkin hyvin – ansiolistalta löytyvät muun muassa tekonivelsairaala Coxan maanrakennusurakka ja Koskikeskuksen saneerauspurku-urakka.

Yrityksen juuret kurottavat aina 1960-luvulle asti, jolloin Toivo Haavisto aloitti työt muun muassa kaapelinkaivuun ja sähköpylväiden asennusten parissa. Jussi Haavisto hyppäsi äänettömäksi yhtiömieheksi joulukuussa 1988 ja Jari, Kimmo ja Raili Haavisto seurasivat samassa roolissa kymmenen vuotta myöhemmin, juuri ennen kuin yhtiömuoto sorvattiin osakeyhtiöksi.

Vuonna 2009 sukupolvenvaihdosten yhteydessä Maarakennus T. Haavisto Oy:n osaksi fuusioitiin saneerauspurkutöihin ja viherrakentamiseen erikoistunut sisaryhtiö Teräscat Oy. Veljeksistä Jussi häärää laskennan ja yleisjohtamisen parissa ja Jari hoitaa korjaamopäällikön ja kuljetusvastaavan tehtäviä. Firman asioista on helppo puhua muuallakin kuin toimistolla. Yrittämiseen liittyvät riskit ja isot taloudelliset panokset – parisataatuhatta euroa vuodessa kaluston pitämiseen kilpailukykyisenä – eivät ole hiertäneet veljesten keskinäisiä välejä.

– Yhteistyö on toiminut ihan mielettömän hyvin – ikinä ei ole ollut mitään keskinäisiä ongelmia, vaikka olemme luonteeltamme erilaisia. Esimerkiksi se, että minä olen meistä esillä ja Jari taustalla, on sopinut molemmille, Jussi Haavisto selvittää.

Noin 6,5 miljoonan euron liikevaihtoon tällä tilikaudella yltävä yritys työllistää nelisenkymmentä omaa työntekijää ja kymmenkunta aliurakoitsijaa. Lisäksi Haavistojen rakentamissa vuokratiloissa Kangasalla toimii kolmisenkymmentä yritystä. Veljekset ovat tätä nykyä myös osakkaana asuntorakennuttamiseen keskittyvässä Leike Oy:ssä; Leinolasta kotoisin olevat lapsuuden kaverukset rakennuttavat yhdessä nelisenkymmentä paritalohuoneistoa Tampereen Vuorekseen.

 

Sankareita kaikki

Haavistojen lisäksi lauantaisessa yrittäjäjuhlassa palkittiin kolme muutakin pitkän linjan yrittäjää. Maalaamo Orell Oy:n Hannu Orell sai timanttisen ansioristin 30-vuotisesta yrittäjätaipaleesta, Asuntopiste Juha Salovaara LKV:n Juha Salovaara sai tunnustuksen 20-vuotisesta yrittäjäurasta ja Orimuskioskin Nina Iso-Markku otti vastaan ansiomerkin vuosikymmenen mittaisesta urastaan yrittäjänä.

Kangasalan yrittäjien puheenjohtaja Eevaliisa Pentti muistutti tervehdyksessään, että pieniä muutoksia tulee vastaan aina – ja että yritys voi jatkaa elämäänsä omistajan tai alan vaihtumisen jälkeenkin. Juhlapuheessaan Pirkanmaan yrittäjien puheenjohtaja Veikko Kiili katseli myös eteenpäin. Hän viittasi tutkimukseen, jossa ounasteltiin yhteiskunnallisen muutoksen seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana olevan yhtä suuri kuin viimeksi kuluneen kahdensadan vuoden aikana.

– Sitä on vaikea kuvitella ja hahmottaa, vaikka 3D-tulostus ja robottiliikenne ovat siitä jo esimerkkeinä. Silloinkin yrittäminen on edelleen se, joka vie asioita eteenpäin, Kiili arvioi.

Uusia avauksia tehtiin myös illan järjestelyissä: juhla järjestettiin ensimmäistä kertaa Kangasala-talossa. Tilaisuus avattiin ja päätettiin paikallisin musiikkiesityksin, jotka kuvasivat osuvasti illan etenemistä – aluksi otettiin vähän virallisemmin, mutta loppua kohden meno kääntyi tuntuvasti vapaamuotoisemmaksi.